Šimtmečio „Maximalistai“ – tai, ką daro šie vaikai, paveikia visą Lietuvą

 

Šventinį penktadienio vakarą Vilniaus rotušėje 16-ąjį kartą buvo apdovanoti 70 gabių ir talentingų Lietuvos moksleivių. Vieni jų kolekcionuoja medalius sporto ir mokslo olimpiadose, kiti organizuoja forumus, diskusijas ir festivalius. O daugelis – ne tik puikiai mokosi, bet ir groja net keliais muzikos instrumentais. Visi jie – maksimalistai – kelia didelius tikslus, kurių įgyvendinimas bus reikšmingas ne tik jų, bet ir Lietuvos ateičiai.

Šiemet dėl „Šimtmečio Maximalisto“ vardo varžėsi daugiau nei 500 moksleivių iš visos Lietuvos. Stipendijas pelnė mokslo, muzikos, kūrybos ir meno, sporto, visuomeniškumo, ekologijos, inovacijų ir nuolatinio pažangumo srityse tikslus puoselėjantys 74 moksleiviai.

„16 metų iš eilės sveikiname gabius ir talentingus Lietuvos vaikus. Visi jūs jau rašote savo pirmąsias eilutes kito Lietuvos šimtmečio istorijoje. Jūsų pasiekimai ir atkaklumas įkvepia ne tik bendraamžius, bet ir suaugusius. Tad šiandien linkiu jums – puoselėkite savo talentus, stiprinkite gabumus, nesustokite siekdami savo tikslų. Nepasiduokite, kai kelyje į pergalę bus sunkių momentų, būkite drąsūs ir veržlūs. Eikite pirmyn, siekite nepasiekiamo, nes būsimas Lietuvos šimtmetis jau yra jūsų rankose“, - apdovanojimų vakarą moksleivius sveikino rekordinį, net 60 000 eurų, stipendijų fondą įsteigusio, lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ generalinė direktorė Kristina Meidė.

Konkurso vertinimo komisijos narys, žurnalistas Andrius Tapinas pripažino, kad labai džiaugiasi, vertinęs visuomeniškumo srityje pasižymėjusius moksleivius. „Jeigu esi gabus muzikai – labai džiaugiamės, jeigu esi gabus matematikai – super, jeigu chemijai – puiku, jeigu tu sportininkas – nuostabu. Ir tikrai yra nedaug žmonių, kurie yra gabūs visur. Visuomeniškumas, bendruomeniškumas ir yra tai, ko reikia mūsų valstybei, ką jaunoji karta mums turėtų atnešti. Visuomeniškumas turi multiplikacinį efektą – tai, ką daro šie vaikai, paveikia ne tik juos pačius, jų artimuosius, ne tik mažą visuomenės dalį, galbūt jau rytoj tai paveiks visą Lietuvą, o gal – ir už jos ribų“, – sakė A. Tapinas.

„Jūs esate tie, kurie savo darbais ir pasiekimais jau padarėte kažką ypatingo. Šiandieniniame pasaulyje svarbu ne tik, ką pasieki, bet ir tai, kokią pridėtinę vertę sukuri pasiekimais. Šiandien esate apdovanojami už tai, kas kiekvienam iš jūsų labai gerai sekasi – tai ir yra tos sritys, kuriose galite sukurti didžiausią pridėtinę vertę. Todėl noriu padėkoti visiems padėjusiems jums tą sritį atrasti ir tobulinti, bei linkiu norą mokytis išsaugoti visą gyvenimą“, – sakė programos globėja, Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Už pasiekimus visuomeniškumo srityje įvertinta keturiolikmetė marijampolietė Dovilė Lipnevičiūtė – aktyvi jaunimo organizacijų narė. Savo krašte mergina organizuoja renginius, atstovauja mokinius Marijampolės Švietimo taryboje, yra Lietuvos moksleivių sąjungos narė, savanoriauja Marijampolės gyvūnų mylėtojų asociacijoje.

Pagrindinę stipendiją sporto srityje pelnė vilnietė šešiolikmetė Kotryna Teterevkova – Europos jaunimo plaukimo čempionė. Kotryna treniruojasi net aštuonis kartus per savaitę. „Stipendiją investuosiu į savo karjerą: baseino ir sporto salės abonementams, kelionėms į Elektrėnuose esantį baseiną, masažo specialistų paslaugoms. Kaip tik dabar ruošiuosi Europos ir Pasaulio varžybų startams“,– sako jaunoji sportininkė ir priduria, kad „Maximalistų“ stipendija yra viešas moksleivių įvertinimas ir jų gebėjimų pripažinimas, paskatinantis judėti pirmyn.

Atsiimti apdovanojimo už nuopelnus mokslo srityje ant scenos žengė jonavietis Emilis Kaziukėnas. Šiemet jaunuolis pradėjo gamtos mokslų studijas Kembridžo universitete. Respublikinėse astronomijos ir fizikos olimpiadose Emilis skina visų spalvų – aukso, sidabro ir bronzos – medalius. Svarbią vietą jo gyvenime užima ir muzika – vaikinas groja akordeonu, pianinu ir rečiau sutinkamu instrumentu – eufonija.

Jauniausia pagrindinės stipendijos laimėtoja – septynerių Darmilė Bosaitė buvo įvertinta už pasiekimus kūrybos ir meno srityje. Mergaitė teigia negalinti gyventi be šokių, todėl tam skiria visą laisvalaikį, aktyviai dalyvauja konkursuose. Darmilė nuo trejų metų pelno medalius, kurių dabar jos kolekcijoje – jau net 50.

Nacionalinė moksleivių skatinimo programa „Lietuvos Maximalistai“, kurios globėja – Švietimo ir mokslo ministerija, išaugo iš dviejų anksčiau įmonės vykdytų švietimo paramos programų. Jos tikslas – stipendijomis paskatinti gabiausius ir talentingiausius šalies vaikus siekti užsibrėžtų tikslų bei puoselėti savo talentus. „Lietuvos Maximalistų“ alumnais yra tokie Lietuvą garsinantys sportininkai ir menininkai kaip Giedrius Titenis, Martynas Levickis, Evelina Sašenko ir daugelis kitų.

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą