Alytaus regiono jaunimui išskirtinė galimybė sukurti startuolį per savaitgalį


Nors yra įprasta manyti, kad dauguma sėkmingų startuolių telkiasi Vilniuje, Kaune ar Klaipėdoje – vis dėlto, inovatyvių idėjų gausu ir regionuose. Įžvelgiant šį potencialą į Alytų pirmą kartą atvyksta „Startup Lithuania“ iki šiol tik didžiuosiuose miestuose organizuotos kūrybinės dirbtuvės (angl. hackathon) „Hacker Games“. Rugsėjo 28-30 d. visas Pietų regiono aktyvus ir verslus jaunimas bursis į komandas ir per savaitgalį bandys įgyvendinti savo idėjas.
Hakatonas – tai neeilinio formato kūrybinės dirbtuvės, kurių metu dalyviai buriasi į komandas ir bando per savaitgalį įgyvendinti savo verslo idėją – sukurti produkto ar paslaugos prototipą,. Alytuje vyksiančiame trijų dienų renginyje dalyviams padės mentoriai - profesionalai, turintys didelę patirtį kuriant bei vystant startuolius. Alytuje vyksiantis renginys išskirtinis ir tuo, jog jame pirmą kartą dalyvaus 6-tų klasių moksleiviai, kurių laukia programavimo sesija, pasitelkiant „Micro:bit“ kompiuteriukus.
Anot „Startup Lithuania“ vadovės Robertos Rudokienės, sprendimas organizuoti hakatoną Alytuje, apjungiant jaunosios kartos atstovus, buvo priimtas siekiant kuo labiau pritraukti regionų talentus domėtis startuolių ekosistema Lietuvoje.
„Mūsų veiklos spektras tikrai neapsiriboja vien didmiesčiais – „Startup Lithuania“ komanda nuolat lankosi regionuose, ypač mokyklose, universitetuose, taip siekiant edukuoti visuomenę, jaunąją kartą, apie kitokį karjeros kelią nei galbūt visiems įprasta. Mes aktyviai dedame pastangas paskatinti potencialius pietų Lietuvos talentus vystyti savo inovatyvias idėjas, tad hakatono metu sieksime atsakyti į visus dalyviams kylančius klausimus ir palengvinti jų integraciją į startuolių ekosistemą. O jauniesiems renginio dalyviams pažadame dozę motyvacijos bei unikalių praktinių programavimo žinių“, – teigia R. Rudokienė.
Regionų potencialu domisi ir technologijų gigantai
Pastaruoju metu vis ryškiau matomas ir didžiųjų Lietuvos technologijų įmonių poreikis plėsti startuolių tinklą ne tik didžiuosiuose miestuose bei investuoti į inovatyvias idėjas, ypač technologijų srityje.
„Technologinė pažanga yra būtent tai, ką matome kaip tiek savo, tiek visos šalies tikslą. Turime daugybę jaunų talentų, mokame dirbti su naujosiomis technologijomis, tad užkariauti skaitmeninį pasaulį tėra dar vienas įdomus iššūkis. Akivaizdu, kad pradėję lavinti IT talentus nuo mažens prisidėsime prie pažangios visuomenės kūrimo. Nematau jokių kliūčių jau netrukus Lietuvai tapti pirmaujančia skaitmeninio pasaulio šalimi. Būtent todėl yra nepaprastai svarbu informacinėmis technologijos sudominti ir jaunąją kartą“, – prabrėžia IT ir kibernetinio saugumo bendrovės „Tesonet“ vienas iš įkūrėjų Tomas Okmanas.
Algirdas Stonys, tarptautinės išmanių ir inovatyvių IT paslaugų kompanijos „TeleSoftas" vadovas teigia, jog IT potencialo yra gausu ir regionuose, būtent dėl tos priežasties yra privalu skirti dėmesį ne tik didmiesčių talentams.
„Bendras regionų verslumo ir IT technologijų išmanymo auginimas yra svarbus bendram mūsų šalies potencialo vystymui. Jaunimui regionuose reikia įkvepiančių pavyzdžių, nes ten lygiai taip pat yra gausu talentingų ir darbščių žmonių. Įtraukdami jaunimą iš regionų į HackerGames renginius, taip parodome įkvepiantį pavyzdį ir įtraukiame regionus į bendros valstybės startuolių ekosistemos vystymą“, – teigia A. Stonys.

Lietuvoje hakatonai vyksta nuo 2013 metų. „Hacker Games“ renginys kas kartą pritraukia net apie 200 dalyvių. Paprastai hakatone dalyvauja 16-30 metų amžiaus kūrėjai – programuotojai, grafikos dizaineriai, verslo idėjos vystytojai ir kiti save išbandyti norintys jauni žmonės.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą