Lietuvos ateitį kursiantys talentai – kaip padėti jiems užaugti?

 

Net ir ypatingiausi talentai turi būti puoselėjami ir ugdomi, kad atsiskleistų ir sužibėtų. Tam jie pirmiausia turi būti pastebėti. Tai jau septynioliktus metus iš eilės daro lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“, ieškantis „Lietuvos Maximalistų“ – išskirtiniais gabumais mokslo, meno, muzikos, sporto, visuomeniškumo, inovacijų, ekologiškumo ir pažangumo srityse pasižyminčių šalies moksleivių, kurių metinėms stipendijoms šiemet bus skirta 70 tūkst. eurų. Vaikų ugdymo specialistai ir pripažinti šiandienos talentai sutinka, kad paskatinimas ir parama dar pačioje kelio pradžioje turi itin svarbų vaidmenį siekiant užauginti mokslo, meno ir sporto žvaigždes bei visuomenės lyderius.

Tobulėti ir augti padės stipendijos

„Maximos“ generalinė direktorė Kristina Meidė sako, kad talentingo jaunimo palaikymas ir paskatinimas itin svarbūs siekiant kurti klestinčią šalies ateitį, nes ji priklauso būtent nuo jaunosios kartos pasiekimų.

„Jaunimas yra ateitis ir tai nėra tik gražūs žodžiai. Šiandienos moksleiviai savo darbais ir pasiekimais garsins mūsų šalį, ves ją į priekį. Jauniems talentams svarbus tiek moralinis palaikymas, tiek finansinė parama. Dėl to kasmet ieškome „Lietuvos Maximalistų“, drąsiname jaunimą toliau žengti į priekį ir realizuoti save patinkančiose srityse. Tad visus mokslo metus kas mėnesį skiriama stipendija yra labai svarbi“, – sako K. Meidė.

Šiemet „Maximalistai“ bus renkami aštuoniose srityse: mokslo, meno, muzikos, sporto, visuomeniškumo, inovacijų, ekologiškumo ir pažangumo. Talentingiausius jaunuolius iš visų paraiškas pateikusių dalyvių išrinks kompetentinga komisija.

Reikalingas nuolatinis palaikymas

Lietuvos operos ir baleto teatro direktorius, talentingas baritonas ir buvęs popklasikos grupės „el Fuego“ narys Jonas Sakalauskas įsitikinęs, kad paskatinti moksleivius, atrasti ir puoselėti jų gabumus reikėtų nuo pat mažens ir nuolat skirti jiems dėmesį.

„Turbūt smagiausia raškyti sunokusius vaisius, o ne juos auginti. Dėl to neretai visuomenės dėmesio mūsų talentai sulaukia tik tada, kai ko nors pasiekia, sulaukia pripažinimo užsienyje. O štai kelyje į sėkmę paramos ir palaikymo paprastai būna gerokai mažiau. Vis dėlto talentus pastebėti, atskleisti, puoselėti ir palaikyti reikėtų visais jų augimo etapais“, – įsitikinęs J. Sakalauskas.

Anot J. Sakalausko, palaikyti ir gabumus skatinti reikia nuo ankstyvos vaikystės. Pirmiausia tėvai turi sukurti vaikui tokią aplinką, kurioje galėtų skleistis jo gebėjimai. Vėliau didelis vaidmuo tenka pedagogams, kurie privalo pastebėti moksleivių talentus ir juos paskatinti.

„Dažnai užtenka paprasčiausio padrąsinimo, parodymo, kad jaunu žmogumi ir jo galimybėmis tikima. Be abejo, paprastai ateina ir toks metas, kai svarbūs tampa ir materialiniai bei finansiniai aspektai. Tai ypač pasakytina apie vaikus iš mažiau pasiturinčių šeimų. Jiems lankyti tam tikrus užsiėmimus, dalyvauti konkursuose, renginiuose be finansinės paramos gali būti sudėtinga“, – sako J. Sakalauskas.

Įvertinimas padeda užtikrinčiau žengti į priekį

Viena iš komisijos narių Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro Gabių ir talentingų vaikų ugdymo skyriaus metodininkė Justina Aglinskaitė sako, kad Lietuvoje yra išties daug gabių, darbščių ir atkakliai savo tikslų siekiančių mokinių, kuriems paskatinimas ir įvertinimas reikšmingi augant kaip savo srities profesionalams ir asmenybėms.

„Pažvelgę į šalies moksleivių pasiekimus mokslo olimpiadose, konkursuose, stebėdami, kokius projektus savo iniciatyva vaikai įgyvendina, kiek daug pastangų deda, galime neabejoti, kad talentų šalyje tikrai netrūksta. Tik šie jaunimo pasiekimai dažnai lieka nepastebėti plačiosios visuomenės. Dėl to bet koks tokių vaikų paskatinimas ir įvertinimas, dėmesys jiems reikalingas. Tai padeda vaikams augti, parodo, kad jie eina tinkama linkme“, – įsitikinusi J. Aglinskaitė.

Pašnekovės teigimu, Lietuvoje turime neblogą ugdymo sistemą, kuri leidžia vaikams tobulėti ir pasireikšti, tačiau labai svarbus ir visuomenės, verslo palaikymas. Tai leidžia vaikams suvokti, kad jie ir jų pasiekimai yra reikšmingi, kad jie gali pasiekti daugiau.

Iš viso gabių jaunuolių stipendijoms prekybos tinklas „Maxima“ šiemet skirs 70 tūkst. eurų. „Lietuvos Maximalistai“ visus mokslo metus kas mėnesį gaus 150 arba 75 eurų dydžio stipendijas. „Maximalistais“ anksčiau yra tapę tokie žinomi Lietuvą garsinantys menininkai bei sportininkai kaip Giedrius Titenis, Martynas Levickis ar Evelina Sašenko.

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą