Litvakai – mūsų tautos dalis

Alytaus „Sakalėlio“ pradinės mokyklos tolerancijos ugdymo centras (toliau – TUC) 2020-02-04 atidarė keliaujančią litvako Simono Karczmaro darbų parodą „Paminklas Dieveniškėms“, skirtą visiems, besidomintiems įvairių Lietuvos tautų istorija ir palikimu. Parodos tikslas – supažindinti mokinius ir plačiąją visuomenę su tradicine žydų kultūra, klestėjusia daugybėje Lietuvos miestelių iki Holokausto. Paveikslus atvežė ir mokyklos darbuotojams pristatė Dieveniškių technologijų ir verslo mokyklos direktorė Ilona Šedienė. Parodos pristatymo metu mokyklos bendruomenė stebėjo filmą, klausėsi mokytojos Lijanos Gudaitienės įžvalgų apie žydus ir jų gyvenimą, šventes, ragavo jos keptų beigelių (žydiški riestainiai, jidiš kalba vadinami „beygl“, kilę iš Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ir Lenkijos žydų bendruomenių) ir mokyklos valgyklos darbuotojų keptos šventinės žydiškos duonos chalos.
Dailininko sūnaus Natano Karczmaro dovanota tėvo kūrybinio palikimo rinktinė neuždaroma tarp sienų – ji keliauja, atverdama žydų gyvenimo kasdieninius, darbo, paprotinius ir religinius epizodus. Parodos paveikslų personažai ir litografijos: „Turgaus vaizdai“, „Įsimylėjėliai“, „Meilė, vestuvės, vaiko gimimas“, „Klezmeriai“, „Simchat Tora“, „Jauno mėnulio laiminimas“ ir kt. atrakina duris į šiandien prarastą, o tuomet gyvavusią dieveniškiečių žydų bendruomenę, štetlą (žydų miesteliai, aut. pastaba).
Savo kelionę paroda pradėjo 2018 m. lapkričio mėnesį tapybos darbų pristatymu Dieveniškėse. Tai šiame miestelyje arba štetle pas dieveniškiečius senelius vasarodavo Varšuvoje (1903–1982) gimęs būsimas dailininkas. Mažasis Simonas „sugėrė“ ryškias ir spalvingas Dieveniškėse gyvenusių žydų bendruomenės gyvenimo akimirkas. Studijavo Paryžiuje, kur praleido dvidešimt savo gyvenimo metų. Nors 1962 m. jis išvyko iš Prancūzijos į Izraelį, dauguma jo vėlesnės kūrybos kyla iš asmeninių vaikystės prisiminimų.
Kviečiame alytiškius apsilankyti „Sakalėlio“ pradinėje mokykloje ir pasimėgauti Simono Karczmaro, žymaus litvako, darbais.

Alytaus „Sakalėlio“ pradinės mokyklos direktorė Virginija Vitunskaitė

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą