Nacionalinis ekonomikos egzaminas – jau šiandien

Karantino izoliuoti gyventojai šiandien, kovo 25 dieną, turi galimybę išbandyti savo ekonomikos žinias ir laimėti prizų. Jau trečius metus iš eilės Lietuvoje vyksta didelio populiarumo sulaukęs Nacionalinis ekonomikos egzaminas. Jį laikyti visi kviečiami savo namuose bet kuriuo patogiu laiku nuo 10 iki 20 valandos, specialioje interneto svetainėje www.ekonomikosegzaminas.lt. Atsakyti reikia į 30 testo ir vieną atvirą klausimą.

„Ekonomikos egzaminuose dalyvaujame kasdien, net jei apie sudėtines palūkanas ar hiperinfliaciją nesame girdėję. Senjoras tampa ekonomistu, skaičiuodamas kaip iš pensijos nusipirkti maisto, vaistų ir anūkui dovanų. Net ir pirmokas svarsto, išleisti ar atsidėti 10 eurų, gautų iš Kalėdų senelio. Ekonomika nėra tik profesionalams, nei vienas nuo jos negalime atsiriboti. Ją išmanant lengviau susiorientuoti tiek savo piniginėje, tiek šalies, tiek ir pasaulio reikaluose – tad kiekvieną kviečiame pasitikrinti žinias”, – sako Lietuvos laisvosios rinkos instituto švietimo centro vadovė Marija Vyšniauskaitė.

Nacionalinį ekonomikos egzaminą organizuoja Lietuvos laisvosios rinkos institutas ir visuomeninis transliuotojas LRT, generalinis iniciatyvos rėmėjas – Vilniaus prekybos paramos fondas DABAR. Užduotis rengti padeda visų šalies aukštųjų mokyklų ekonomikos fakultetai, Lietuvos bankas, Finansų ministerija ir kitos organizacijos. Organizatoriai atkreipia dėmesį, kad tarptautiniai tyrimai rodo, jog Lietuvoje tiek vaikų, tiek suaugusiųjų ekonominės žinios dar palyginus menkos. Tokių žinių trūkumą teigia asmeniškai jaučiantys ir dauguma gyventojų.
„Nors ne pinigai valdo pasaulį, tačiau mokėti protingai tvarkytis su jais yra labai svarbu. Finansinis raštingumas yra viena esminių prielaidų žmogui siekiant finansinės laisvės. Pirmiausia reikia suprasti svarbiausius ekonomikos rodiklius ir jų poveikį kasdieniams mūsų finansams. LRT jau ne pirmi metai jungiasi prie šios prasmingos iniciatyvos ir kviečia gyventojus pasitikrinti savo žinias Nacionaliniame ekonomikos egzamine“, – sako visuomeninio transliuotojo LRT generalinė direktorė Monika Garbačiauskaitė-Budrienė.
Projektą globoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Ministras Algirdas Monkevičius teigia, kad Nacionalinis ekonomikos egzaminas taip pat yra puiki proga mokiniams ir mokytojams ne tik pasitikrinti savo ekonomikos žinias, bet ir įsivertinti pasiruošimą mokytis nuotoliniu būdu.
„Svarbu, kad šiuo metu kai mokyklos ieško įvairių technologinių sprendimų, jau egzistuoja sėkmingų pavyzdžių, kaip žinias patikrinti nuotoliniu būdu. Šiais pavyzdžiais turime sekti. Kviečiu visus pasitikrinti žinias, kokius turite finansinio raštingumo pagrindus, įsivertinti savo gebėjimus šiandien priimti finansiškai atsakingus sprendimus", – sako švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.
Dėl geriausiai išmanančio ekonomiką vardo bus varžomasi trijose kategorijose – piliečio, moksleivio ir studento. Nugalėtojai bus apdovanoti 500 eurų prizais. Savo rezultatus dalyviai matys tik asmeniškai, nugalėtojai bus skelbiami balandį.
Egzaminą laikyti kviečiame čia: www.ekonomikosegzaminas.lt

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą