Mediacija: tarkis taikiai!

Besitęsiantis karantinas, paskelbtas dėl koronaviruso grėsmės, tapo išbandymu daugeliui šeimų. Karantino laikotarpiu psichologinės įtampos daugiau nei įprastomis gyvenimo sąlygomis. Skyrybų ir smurto artimoje aplinkoje atvejų nemažėja. Susikaupus tarpusavio nuoskaudoms, pykčiui, neigiamoms emocijoms, sunkiai pavyksta kalbėtis ir išgirsti šalia esantįjį. Neutralioji šalis – mediatorius – gali padėti ginčo šalims pasiekti abiems pusėms priimtiną sprendimą.

Mediacijos paslaugos karantino laikotarpiu teikiamos nuotoliniu būdu

Dėl mediacijos galima kreiptis patiems asmenims – šalių iniciatyva, be institucijos įpareigojimo.
Lietuvoje jau yra nemažai pavyzdžių, kai, pasitelkus mediaciją, žmonės be teismo randa jiems priimtinus ginčo sprendimus. Tad sutaupo laiko, pinigų, išvengia papildomo streso.

Vykdyti tai, ką susitarė patys

Žodis „mediacija“ yra kilęs iš lotynų kalbos (lot. mediatio – tarpininkavimas) ir reiškia tarpininkavimą ginče. Mediatorius – nešališkas tarpininkas, padedantis ieškoti sprendimo šalių ginče.
Mediacija – alternatyvus teismui ginčų sprendimo būdas. Palyginti su teismo procesu, tai pigesnis ir greitesnis būdas išspręsti nesutarimus. Mediacijoje nereikia įrodinėti, kas teisus, kas kaltas, nes ieškoma abiem šalims tinkamiausio sprendimo. Mediacijos procese orientuojamasi į ateitį, siekiama išsaugoti pagarbius tėvystės santykius, kai neįmanoma išsaugoti poros santykių, byrančios santuokos. Tai ypač svarbu šeimoje augančių vaikų gerovei.
Mediacijos įstatymas numato privalomą mediaciją šeimos ginčuose. Tai galimybė dar prieš kreipiantis į teismą pabandyti susitarti dėl klausimų, kurie juk išliks aktualūs ir po skyrybų. Tai ir vaikų gyvenamosios vietos nustatymo, išlaikymo, bendravimo su vaiku tvarkos ir kiti klausimai.
Nors kreiptis dėl mediacijos – inicijuoti mediaciją – skyrybų ginčuose yra privaloma, tačiau šalims visuomet išlieka laisvė bet kada pasitraukti iš mediacijos. Be to, nesutariantieji patys, laisva valia priima sprendimus ir patys įsipareigoja juos vykdyti. Kai mediacijos metu randamas priimtinas sprendimas, jis surašomas taikos sutartyje.
Vykdyti tai, ką susitarėte patys, yra daug maloniau, nei tai, ką įpareigojo teismas.

Mediacija mokykloje

Mokyklinė mediacija yra konfliktų, kylančių mokykloje, valdymas.
Šiuolaikinės mokyklos kasdienybė rodo, jog neišvengiama įvairaus pobūdžio konfliktų. Tėvai, mokinys, mokytojas – tai savotiška mažytė bendruomenė, kurioje gali kilti ir kyla iššūkių. Išlieka opios mokinių tarpusavio, nesutarimų su mokytojais aktualijos, kai plėtojasi smurtas, agresija, patyčios. Laiku ir tinkamai nesuvaldžius konflikto, sulaukiama skaudžių pasekmių.
Mokyklinė mediacija – būdas konstruktyviai spręsti konfliktus. Mokyklinė mediacija gali vykti, sprendžiant mokinių tarpusavio, tėvų ir mokinių, tėvų ir mokytojų, mokytojų ir mokinių, mokytojų tarpusavio konfliktus. Mediacijos proceso metu konfliktuojantys asmenys aptaria konflikto priežastis, aiškinasi poreikius ir kartu ieško problemos sprendimo.

Mediacijos tikslai

Efektyvi mediacija nebūtinai ta, kurioje ginčas buvo išspręstas iki galo. Dar tarp mediacijos tikslų yra gero tarpusavio santykio atstatymas, konfliktų kultūros auginimas. To reikia, kad ateityje šalys bendradarbiautų, gebėdamos pasiekti susitarimą net ir labai įtemptose, kritinėse situacijose. Džiugina, kai dalyvaujantieji mediacijoje atsiliepia, jog mediacijos metu jiems pavyko pasikalbėti be pykčio; kad pagaliau buvo sugriautas tarpusavio nesikalbėjimo barjeras, išryškėjo nauji, konstruktyvesni, nei tikėtasi iki mediacijos, konflikto sprendimo būdai.
Mediacijos nauda yra ta, kad, kalbėdamiesi tarpusavy, žmonės įvardija savo pozicijas ir poreikius, išgrynina ginčytinus klausimus; lavėja jų įgūdžiai tartis.
Pagarbus mediatoriaus elgesys, vengiant kritikos ar pritarimo vienos iš šalių atžvilgiu, lygiavertis palaikymas mediacijoje yra veiksmingi būdai, padedantys pasiekti mediacijos tikslus.
Išsamiau apie nemokamai gyventojams teikiamas mediacijos paslaugas kreiptis tel. +370 616 04356; el. paštu rimtaute.marciulioniene@gmail.com

Rimtautė Marčiulionienė,
šeimos mediatorė, Alytaus Putinų gimnazijos socialinė pedagogė

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą