Subsidijos vykdantiems individualią veiklą: ką svarbu žinoti?

Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau - Kauno AVMI) primena, kad gyventojai, kurie 2020 m. vykdė individualią veiklą, įtrauktą į ribojamų veiklų sąrašą, gali teikti paraišką negrąžintinai subsidijai gauti. Alytaus apskrityje šia pagalbos priemone jau pasinaudojo 240 asmenų, jų sąskaitas papildė apie 47 tūkst. eurų: Alytuje subsidijas gavo 102 individualią veiklą vykdantys gyventojai, Druskininkuose – 54, Alytaus r. – 40, Lazdijų r. – 23, Varėnos r. – 21. Į dažniausiai užduodamus klausimus apie subsidijas dirbantiems savarankiškai atsako Kauno AVMI viršininkė Judita Stankienė.

Kas gali gauti subsidiją?

Subsidiją gali gauti fiziniai asmenys (nuolatiniai ir nenuolatiniai Lietuvos gyventojai), įregistravę individualią veiklą pagal pažymą ar įsigiję verslo liudijimą. Subsidijos skyrimo tvarka reglamentuota LR Vyriausybės 2021 m. kovo 24 d. nutarimu Nr. 167 patvirtintame Priemonės „Subsidijos nuo COVID-19 nukentėjusiems individualią veiklą vykdantiems asmenims“ lėšų skyrimo ir administravimo tvarkos apraše.

Kokius reikalavimus reikia atitikti, norint gauti subsidiją?

Į subsidiją galima pretenduoti, jei atitinkate visus šiuos reikalavimus:

2020 m. vykdėte individualią veiklą pagal pažymą ir/ar verslo liudijimą, įtrauktą į dėl COVID-19 apribotų veiklų sąrašą. Ribojamų individualių veiklų pagal pažymą ir pagal verslo liudijimą sąrašus galima rasti VMI internetinėje svetainėje. 

2020 m. vykdytos individualios veiklos trukmė atitinka bent vieną iš šių punktų:

individualią veiklą pagal pažymą gyventojas buvo įregistravęs ne trumpiau kaip 90 kalendorinių dienų nenutrūkstamai ar su pertraukomis ir neišregistravo jos iki lapkričio 6 d. imtinai, arba

verslo liudijimą (-us) gyventojas buvo įsigijęs ne trumpiau kaip 90 kalendorinių dienų nenutrūkstamai ar su pertraukomis, laikotarpiu nuo sausio 1 d. iki lapkričio 6 d. imtinai, arba

jeigu gyventojas keitė individualios veiklos formą, tačiau bendra vykdytos individualios veiklos pagal pažymą ir verslo liudijimą (-us) trukmė sudaro ne mažiau kaip 90 kalendorinių dienų (nenutrūkstamai ar su pertraukomis) nuo sausio 1 d. iki lapkričio 6 d. imtinai.

Gyventojo 2019 m. gautos apmokestinamosios pajamos iš neindividualios veiklos neviršija 6 660 Eur, o 2020 m. gautos visos apmokestinamosios pajamos neviršija 21 852 Eur.

Gyventojas yra pateikęs pajamų mokesčio deklaracijas už 2019 m. ir 2020 m. (jei privalo).

Taip pat gyventojas negali būti bankrutuojantis; privalo turėti galiojantį asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą; savo vardu finansų įstaigoje atidarytą atsiskaitomąją ar mokėjimo kortelės sąskaitą; turi nevykdyti veiklos sektoriuose, kurie išvardyti Europos Komisijos Reglamente . 

Koks yra subsidijos dydis?

Subsidijos dydis priklausys nuo veiklos vykdymo laikotarpio ir formos: 

Jeigu gyventojas vykdė individualią veiklą pagal pažymą, subsidija sudarys 100 proc. gyventojų pajamų mokesčio sumos, apskaičiuotos nuo 2019 m. individualios veiklos apmokestinamųjų pajamų, bet ne mažiau kaip 100 Eur ir ne daugiau kaip 10 926 Eur.

Jeigu gyventojas vykdė veiklą pagal verslo liudijimą, subsidija sudarys 100 proc. verslo liudijimo (-ų) kainos (pajamų mokesčio), sumokėtos už 2019 m. veiklos vykdymo laikotarpius, bet ne mažiau kaip 100 Eur ir ne daugiau kaip 10 926 Eur. 

Jei gyventojas individualią veiklą pradėjo vykdyti tik 2020 m. ir ją vykdė ne trumpiau kaip 

90 kalendorinių dienų nenutrūkstamai arba su pertraukomis, jam bus skirta 100 Eur subsidija.

Jei gyventojas vykdė ir individualią veiklą pagal pažymą, ir pagal verslo liudijimą arba pakeitė vieną veiklos formą į kitą, jam skiriama viena subsidija, kuri gali sudaryti: 100 proc. gyventojų pajamų mokesčio sumos, apskaičiuotos nuo visų 2019 m. individualios veiklos apmokestinamųjų pajamų ir 100 proc. verslo liudijimo (-ų) kainos (pajamų mokesčio), sumokėtos už 2019 m. veiklos vykdymo laikotarpius, t. y. bus sudedamas pajamų mokestis, apskaičiuotas už abi veiklos vykdymo formas. 

Kada pateikti paraišką subsidijai gauti?

Ne vėliau kaip iki 2021 m. birželio 1 d. Paraiškų teikimas gali būti sustabdytas ir neatėjus minėtam terminui, jei bus paskirstyta visa šiai priemonei skirta 20 mln. eurų suma.

Kaip pateikti paraišką subsidijai gauti?

Paraišką subsidijai gauti reikia pateikti savarankiškai per Mano VMI. Prisijungę prie Mano VMI pasirinkite „Paslaugos“ > „Užsakyti paslaugą“ > „Kitos paslaugos“ > „Pateikti paraišką individualią veiklą vykdančio asmens subsidijai gauti“ ir atsidariusiame lange pasirinkę „Pildyti dokumentą portale“ atlikite tolimesnius veiksmus.

Ar prie paraiškos turiu pridėti kokius nors papildomus dokumentus? 

Prie paraiškos jokių papildomų dokumentų pridėti nereikia. Siekiant, kad gyventojams, kurie atitinka nustatytus kriterijus, subsidijos teikimo procesas būtų kuo paprastesnis, Mano VMI jiems pateikiama užpildyta paraiškos forma, su kuria jiems tereikia susipažinti, įsitikinti, kad pateikti duomenys yra korektiški ir patvirtinti.

Nesinaudoju el. bankininkyste ir negaliu prisijungti prie Mano VMI, ar galiu užpildyti popierinę paraiškos formą?

Paraiška gali būti teikiama tik per Mano VMI. Prie Mano VMI galima prisijungti ne tik per el. bankininkystę arba su el. parašu, bet galima išsiimti ir VMI prisijungimo priemones. Prisijungimo vardą ir slaptažodį galite gauti paskambinę į Mokesčių informacijos centrą telefonu 1882 arba +370 5 260 5060. Paskambinus minėtais telefonais, specialistai Jus identifikuos, užduodami kontrolinius klausimus, Jūsų nurodytu el. pašto adresu VMI atsiųs laišką, kuriuo bus prašoma patvirtinti sutikimą prisijungimo prie VMI sistemų priemonėms gauti. Patvirtinus sutikimą el. paštu, el. pašto adresu bus išsiųstas vartotojo vardas ir slaptažodis. Turėdami prisijungimo priemones, galėsite prisijungti prie Mano VMI ir pateikti paraišką.

Mano paraiška subsidijai gauti buvo nepriimta, nes nepateikiau pajamų mokesčio deklaracijos už 2019 ir 2020 metus. Ar galiu pateikęs deklaraciją vėl teikti paraišką?

Taip, pateikus deklaraciją galėsite pateikti naują paraišką subsidijai gauti.

Per kiek laiko gausiu subsidiją?

Pranešimą apie Ekonomikos ir inovacijų ministerijos sprendimą skirti subsidiją VMI pateiks Jums per Mano VMI. Subsidija bus pervesta į Jūsų asmeninę banko sąskaitą per 3 darbo dienas nuo sprendimo skirti subsidiją įsigaliojimo dienos. „Subsidijos nuo COVID-19 nukentėjusiems individualią veiklą vykdantiems asmenims“ priemonės įgyvendinimo dalyvių veiksmai, kurių pagrindu bus išmokama subsidija, gali užtrukti iki 4 savaičių, tačiau bus dedamos visos pastangos, kad subsidija Jus pasiektų kuo greičiau. 

Ar nuo gautos subsidijos turėsiu mokėti pajamų mokestį?

Ne, pajamų mokesčio mokėti nereikės. Gauta subsidija priskiriama prie neapmokestinamųjų pajamų pagal Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 17 straipsnio 1 dalies 5 punktą.

Konsultacijas mokesčių klausimais teikia VMI specialistai trumpuoju telefonu 1882 (spausti 1). Taip pat aktuali informacija bei atsakymai į dažniausiai užduodamus klausimus yra skelbiami ir nuolat atnaujinami www.vmi.lt skiltyje „Nukentėjusiems nuo COVID-19“.

VMI informacija

Komentarai

  • Lukas Tavas
    prieš 13 minučių
    Sveiki visi, laba diena! Kokia verta organizacija yra laisvoji mūrininkystė, aš esu vienas iš vyriausiojo kunigo atsiųstų agentų, kad atvestų kuo daugiau tų, kurie nori pamatyti litą ir tapti laisvųjų mūrininkų nariais, aš esu verslininkas, dabar turiu įmonių visame pasaulyje. Žemės rutulio, aš visa tai pasiekiu per laisvuosius mūrininkus, jei susidomėjote, nesikreipkite į pareigūną žemiau nurodytu adresu,

    WhatsApp; +31687329133
    El. paštas; info.masonic.oregon@email.cz
    El. paštas; info.masonic.oregon@gmail.com
    Arba daugiau apie masoną skaitykite naujausio masonų Facebook puslapio nuorodoje; https://web.facebook.com/infomasonicoregon

Parašykite komentarą