Nuo COVID-19 krizės nukentėjusiems ūkininkams ir mažoms įmonėms – daugiau kaip 30 mln. eurų

Ūkininkai, labai mažos ir mažos įmonės, nukentėję nuo COVID-19 krizės ir norintys gauti išimtinę laikinąją paramą, jau gali teikti paraiškas. Savivaldybės jas rinks dvi savaites – iki gegužės 14 dienos.

Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 m. programos priemonė „Išimtinė laikina parama ūkininkams ir mažoms bei vidutinėms įmonėms, kuriuos ypač paveikė COVID-19 krizė“ skirta teikti skubiai laikinai pagalbai labiausiai nuo krizės nukentėjusiems ūkininkams (fiziniams ir juridiniams asmenims) ir labai mažoms bei mažoms įmonėms. Taip pat – fiziniams asmenims, savarankiškai vykdantiems veiklą pagal veiklos liudijimą ar įregistravusiems individualią veiklą.

Kokia mokama parama?

Parama – 30,6 mln. Eur – šiemet skiriama tiems, kas pernai jos negavo. Iš viso 2020 m. buvo skirta 33,1 mln. Eur, tačiau panaudota tik 2,5 mln. Eur.

 Pakeitus priemonės įgyvendinimo taisykles, šiemet į paramą galės pretenduoti dar daugiau pareiškėjų. Tai – negavę paramos pagal šią priemonę maisto gamintojai, taip pat specializuoti daržininkystės, uogininkystės, sodininkystės bei gyvulininkystės ūkiai.

Maisto gamintojams ir specializuotiems daržininkystės, uogininkystės, sodininkystės ūkiams šiemet taikoma ta pati skaičiavimo metodika ir toks pats paramos dydis, kaip ir pareiškėjams, teikusiems paraiškas 2020 metais. Didžiausia paramos suma negalės viršyti 7 tūkst. Eur vienam žemės ūkio subjektui ir 18 tūkst. Eur mažoms įmonėms.

Pareiškėjams, gaunantiems pajamų iš gyvulininkystės, parama mokama atsižvelgiant  į  ekonominį žemės ūkio valdos dydį ir registruotų ūkinių gyvūnų skaičių.  Kai žemės ūkio valdos dydis siekia iki 8 000 Eur, vienam sutartiniam gyvūnui skiriama 121 Eur, nuo 8 001  iki 25 000 Eur – 67 Eur, nuo 25 001 iki 100 000 Eur – 38 Eur. Gyvulininkystės ūkiams paramos suma mažinama gautos valstybės pagalbos dėl COVID-19 suma.

Parama maisto gamintojams ir dirbantiems daržininkystės, uogininkystės, sodininkystės sektoriuose apskaičiuojama pagal darbuotojų skaičių. Mokama suma mažinama gautos subsidijos pagal Užimtumo įstatymą suma.  

Pareiškėjas gali teikti tik vieną paramos paraišką pagal šią priemonę. Parama nebus skiriama tiems, kurie jau anksčiau gavo paramą pagal šią priemonę arba jei apskaičiuota paramos suma nesieks 200 Eur.

Kokie reikalavimai gauti paramą?

Pareiškėjai – žemės ūkio veiklos subjektai, maisto gamintojai – turi būti registruoti kaimo vietovėje, taip pat registravę žemės ūkio valdą, ūkininko ūkį (kai pareiškėjas fizinis asmuo), deklaravę žemės ūkio naudmenas ar 2020 m. registravę ūkinius gyvūnus. Pareiškėjams galioja reikalavimas būti įtrauktiems į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) sudaromus maisto gamintojų sąrašus.

Labai mažos ir mažos įmonės statusą atitinkantys pareiškėjai bei maisto gamintojai turi pateikti atitinkamą smulkiojo ir vidutinio verslo subjekto statuso deklaraciją, būti registruoti kaimo vietovėje bei įtraukti į VMVT sudaromus maisto gamintojų sąrašus. 

Fiziniai asmenys, vykdantys maisto gamybą pagal verslo liudijimą ar užsiimantys individualia veikla, turi būti registravę individualią veiklą ar įgiję verslo liudijimą ne trumpesniam kaip 3 mėnesių laikotarpiui. Šios veiklos pažymos turi būti galiojančios. Pareiškėjai turi gaminti produkciją kaimo vietovėje vienerius metus iki paraiškos pateikimo ir būti įtraukti į VMVT sudaromus maisto gamintojų sąrašus.

Pareiškėjams, kurių pajamos, gaunamos iš daržininkystės, uogininkystės arba sodininkystės veiklos, sudaro ne mažiau kaip 50 proc. visų veiklos pajamų, reikia pateikti tai patvirtinančią pažymą. Jie turi būti  įregistravę žemės ūkio valdą ir deklaravę žemės ūkio naudmenas už 2020 metus.

Žemės ūkio veiklos subjektai (fiziniai arba juridiniai asmenys), gaunantys pajamų iš gyvulininkystės veiklos, turi būti įregistravę žemės ūkio valdą, deklaravę žemės ūkio naudmenas už 2020 metus, registravę ir suženklinę laikomus ūkinius gyvūnus Ūkinių gyvūnų registre ne vėliau kaip iki 2020 metų gruodžio 31 d.

Atkreiptinas dėmesys į tai, kad visi pareiškėjai neturi turėti įsiskolinimų valstybės biudžetui. Parama neteikiama, jei pareiškėjas bankrutuoja arba jo veikla likviduojama.

Paraiškos priimamos savivaldybėse. Parama turės būti išmokėta ne vėliau kaip iki š. m. gruodžio 31 d. Svarbu tai, kad ją galės gauti iki š. m. birželio 30 d. patvirtintos paramos paraiškos.

 

Daugiau informacijos galima rasti čia:

 

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą