Griežtinamos verslinės žvejybos Kuršių mariose taisyklės

Saugant sterkų išteklius ir į nerštavietes migruojančių žuvų rūšis, atsižvelgus į Gamtos tyrimų centro 2019–2021 m. Kuršių marių žuvų išteklių tyrimus ir rekomendacijas, siūloma griežčiau reglamentuoti verslinę žvejybą Kuršių mariose.

Tai numato Aplinkos ministerijos parengti Verslinės žvejybos vidaus vandenyse tvarkos aprašo pakeitimai.

„Atsižvelgę į mokslininkų rekomendacijas, o Žuvininkystės įstatymą tebederinant Seimo komitetuose, mes savo ruožtu siūlome tvaresnės žvejybos priemones, skatindami neintensyvią žvejybą ir, svarbiausia, apsaugodami žuvis joms jautriausiu – neršto – metu“, – sako aplinkos ministras Simonas Gentvilas.

Mažinant žvejybos įrankių, kuriuos galima naudoti Kuršių mariose skaičių, siūloma atsisakyti plukdomųjų, dreifinių tinklaičių, pūgžlinių-dyglinių gaudyklių ir ūdų, 69 vienetais mažinti šiame vandens telkinyje naudojamų marinių gaudyklių ir statomųjų tinklaičių kiekį. Nuo 2022 m. atsisakius žvejybos įrankių Kuršių mariose konvertavimo, jose naudojamų tinklinių žvejybos įrankių skaičius dar labiau sumažės.

Taip pat numatoma prailginti ir su nustatytais Mėgėjų žvejybos taisyklėse suvienodinti lydekų ir sterkų žvejybos draudimo terminus. Kaip ir žvejams mėgėjams, versline žvejyba užsiimančioms įmonėms bus ribojama vėgėlių žvejyba jų neršto laikotarpiu.

Be to, siūloma uždrausti verslinę žvejybą tinklaičiais ir gaudyklėmis visose Kuršių mariose balandžio mėnesį. 2020 m. balandį jose buvo sugauta 132,9 t, 2021 m. – 77 t žuvų, daugiausiai kuojų ir karšių, tačiau ir apie 3-3,5 t sterkų, 3-4 t ešerių, apie 6 t žiobrių.

Ypač didelis dėmesys turi būti skiriamas sterkų šalutiniam laimikiui mažinti. Didžiausia dalis šio laimikio patenka į 40-50 mm akių tinklaičius, todėl siūloma ištisus metus drausti verslinę žvejybą 40-44 mm akių dydžio statomaisiais, o rugsėjo mėn., kai sugaunama apie pusę metinio šių žuvų laimikio, ir 45-50 mm statomaisiais tinklaičiais.

Saugant nerštui migruojančias žuvis taip pat siūloma uždrausti žvejoti visais žvejybos įrankiais ištisus metus 2 km atstumu nuo visų į Kuršių marias įtekančių Nemuno deltos atšakų, nuo Ventės rago švyturio iki Skirvytės farvaterio.

Įvertinus vakarinės Kuršių marių pakrantės bendruomenių lūkesčius ir tradicinio žvejybos gaudyklėmis verslo priskyrimą nematerialiam kultūros paveldui, šio amato raidą ir perspektyvas, siūloma palikti galimybę palei Kuršių marių vakarinį krantą žvejoti gaudyklėmis.

Planuojama, kad numatytos priemonės sumažins žvejybos intensyvumą ir žuvų, daugiausiai sterkų, Kuršių mariose verslinės žūklės įrankiais bus sugaunama bent trečdaliu mažiau.

Šis projektas parengtas įgyvendinant Aštuonioliktosios Vyriausybės programą, kurioje numatyta apriboti verslinę žvejybą vidaus vandenyse.

Su Verslinės žvejybos vidaus vandenyse tvarkos aprašo pakeitimo projektu galima susipažinti čia.

Pastabas ir pasiūlymus galima teikti iki sausio 13 d., el. paštu giedrius.ladukas@am.lt

 

Komentarai

  • polsovbcv
    prieš 45 minučių
    LABA DIENA MANO LUTANIJAI

    LIUDYMAS APIE KAIP GAUJU 75 000 EUR PASKOLĄ NAMUI PIRKTI IŠ TIKROS IR TIKROS PASKOLŲ BENDROVĖS, KVIEČIAMOS „sky experience“ paskolų įmone. DĖMESIO ŠIANDIEN Esu LABAI LAIMINGAS IR DIEVE telaimina dangaus patirties paskolos valdytoją

    Mano vardas MARIJA. Aš esu iš Suomijos ir ieškau a
    tikra paskolų bendrovė per pastaruosius 5 mėnesius, pirkti namą
    Viskas, ką gavau, buvo aibė apgavysčių, privertusių jais pasitikėti, o galų gale jie paėmė mano pinigus nieko neduodami, mano viltis buvo prarasta, aš sutrikau ir nusivyliau, niekada nenorėjau nieko turėti. daryti su paskolų bendrovėmis internete, todėl nuėjau pasiskolinti pinigų iš a
    Drauge, aš papasakojau jai viską, kas atsitiko, ir ji pasakė, kad gali man padėti, kad ji žino paskolų bendrovę, kuri gali padėti man gauti bet kokią man reikalingą paskolą su labai maža 2% palūkanų norma, kad ji ką tik gavo paskolą. iš jų ji man nurodė, kaip kreiptis dėl paskolos, aš padariau taip, kaip ji man pasakė, kreipiausi su jais adresu (contact@skyexperienceloan.com) arba
    (skyexperienceloan@gmail.com) apsilankykite jų SVETAINE
    https://skyexperienceloan.com/, niekada netikėjau, bet bandžiau ir mano didžiausiai nuostabai gavau paskolą per 24 valandas, negalėjau
    patikėk, aš vėl laimingas ir turtingas ir dėkoju Dievui, kad tokios paskolų bendrovės vis dar egzistuoja dėl šios sukčiavimo visose vietose, patariu visiems, kuriems reikia paskolos (contact@skyexperienceloan.com ) arba
    (skyexperienceloan@gmail.com) jie niekada jūsų nenuvils ir
    tavo gyvenimas pasikeis kaip ir mano.Greitai susisiekite el
    (contact@skyexperienceloan.com) arba (skyexperienceloan@gmail.com) šiandien ir gaukite iš jų paskolą, Dievas palaimina dangaus patirties paskolos valdytoją už tikrą paskolos pasiūlymą. Įsitikinkite, kad susisiekite su dangus patirties paskolos vadybininku dėl paskolos, nes aš sėkmingai gavau paskolą iš šios įmonės be
    stresas. INTERNETO SVETAINĖ
    https://skyexperienceloan.com

Parašykite komentarą