Moksleivių verslumo ugdymas mokyklose pasiteisino – užtikrinama programos plėtra

Inovacijų agentūra kartu su  jaunimo antreprenerystės ugdymo organizacija „Lietuvos Junior Achievement“ tęsia praėjusiais metais „Verslios Lietuvos“ iniciatyva visoje Lietuvoje įgyvendintą praktinio moksleivių verslumo įgūdžių ugdymo programos „accelerator_x“ plėtrą. Dėka šios plėtros įsisteigs 400 mokomųjų bendrovių, projekte sudalyvaus ne mažiau kaip 1500 moksleivių, o investicijų vertė sieks 430 000 Eur. „Lietuvos Junior Achievement“ planuoja, jog iš viso iki metų pabaigos Lietuvos mokyklose turėtų pradėti veikti 800 mokomųjų bendrovių.

„Verslumo projektai turi didžiulę paklausą tarp moksleivių ir jaunimo, todėl būtina sudaryti sąlygas jiems išbandyti verslininko rolę kuo ankstesniame amžiuje. Džiaugiuosi programos rezultatais ir tikiu, jog gabūs ir talentingi šalies moksleiviai turi daugybę dar neįgyvendintų verslo idėjų. Mūsų siekis – padėti jas sėkmingai realizuoti. „Accelerator_x“ programa prisideda prie praktinių verslumo įgūdžių stiprinimo visoje Lietuvoje, o tai yra geriausia investicija mūsų šalies ekonomikai“, – teigia Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Praėjusiais metais pirmą kartą visos Lietuvos mastu įgyvendintos moksleivių verslumo ugdymo programos „accelerator_x“ rezultatai buvo rekordiniai – programoje sudalyvavo beveik 3200 moksleivių iš daugiau nei 100 Lietuvos mokyklų. Į programos veiklą įsitraukė per 130 mokytojų. Moksleiviai įkūrė daugiau nei 800 mokomųjų bendrovių. Programos metu moksleiviai dalyvavo kalėdinėje „eXpo“ mugėje, kurios metu prisistatė rekordinis moksleivių skaičius – beveik 400 geriausių „acccelerator_x“ projekto dalyvių, įkūrusių 130 mokomųjų bendrovių, iš kurių net 54 buvo apdovanotos. Taip pat gegužės mėnesį vyko ir regioninės bei nacionalinė „eXpo“ mugės.

„Programos metu moksleiviai raginami spręsti svarbias visuomenės problemas, kuriant inovatyvias verslo idėjas. Mokiniai idėjas išbando tikroje rinkoje, patiria, kaip realiai veikia verslas. Matome, kad moksleiviai verslo idėjų semiasi iš kasdienybėje sutinkamų iššūkių, pasitelkia technologijas, integruoja tvarius sprendimus, todėl tai – aktualios, aukšto potencialo idėjos, vertos tolimesnio įgyvendinimo išeinant už jaunosios bendrovės ribų“, – sako Andželika Rusteikienė, „Lietuvos Junior Achievement“ vadovė.

Pasak A. Rusteikienės, moksleiviai kuria išmanius, „kalbančius“ dviračio ar paspirtuko skambučius, bionines rankas, natūralias gertuvių valymo tabletes, ekologiškus šviestuvėlius knygoms skaityti, inovatyvius 3D spausdintuvu spausdinamus NFC atsiskaitymo žiedus, aktualias egzaminų rengimosi ar stojimo į aukštąsias mokyklas programas bei mokymo priemones, vysto kibernetinio saugumo sprendimus.

Siekiant, kad mokyklose baigę moksleivių verslumo ugdymo programą jaunuoliai turėtų galimybę kurti ir vystyti jau realius verslus, šiemet programa bus organizuojama ir tuose miestuose, kuriuose veikia Inovacijų agentūros vystomi bendradarbystės centrai „Spiečius“.

„Mūsų siekiamybė – užtikrinti nuoseklų jaunimo verslumo skatinimą, suteikiant moksleiviams ir jauniesiems verslininkams reikiamas žinias, pagalbą ir jiems aktualiausias paslaugas. Moksleiviai taip pat kviečiami naudotis „Spiečių“ verslumo skatinimo bei verslo vystymo paslaugomis ir taip sparčiau auginti savo verslus, mokytis“, – pasakoja Patricija Kalkytė, Inovacijų agentūros Bendrųjų verslo kompetencijų departamento direktorė.

„Lietuvos Junior Achievement“ yra užsibrėžusi pasiekti ne mažesnį nei pernai rezultatą – užtikrinti, jog iki šių metų pabaigos Lietuvos mokyklose pradėtų veikti 800 mokomųjų bendrovių. Inovacijų agentūros inicijuotos plėtros dėka bus pasiekta pusė šio tikslo – įsteigta 400 bendrovių, programos veiklose dalyvaus ne mažiau kaip 1500 mokinių, o programos įgyvendinimui bus parengta ir įgalinta ne mažiau kaip 20 pedagogų, anksčiau nedalyvavusių praktinių verslumo įgūdžių ugdymo programoje.

„Šiemet mokyklos bus atrenkamos kartu su savivaldybėmis sukuriant visą bendradarbiavimo ir paramos tinklą mokykloms, įtraukiant ir „Spiečius“, tam, kad praktinis moksleivių verslumo ugdymas būtų dar tvaresnis“, – pažymi P. Kalkytė. Mokyklų atranka jau prasidėjo ir vyks iki birželio 10 d., o moksleivių verslumo ugdymo programa mokyklose startuos naujaisiais mokslo metais, rugsėjo mėnesį.

Daugiau apie programą:

„Accelerator_x“ – tai moksleivių antreprenerystės ugdymo programa, kurioje dalyvaujantys 9-12 klasių moksleiviai įgyja realios verslo kūrimo patirties ir patys įgyvendina visą verslo valdymo ciklą. Mokiniai įsteigia įmonę, sukaupia pradinį kapitalą, planuoja ir analizuoja vartotojų poreikius, kuria savo paslaugas arba produktus, juos parduoda, o po mokymosi proceso įmonę uždaro. Mokiniams padeda mokyklose dirbantys mokytojai-mentoriai, o konsultuoja ir vertina tikri verslo profesionalai. Programą jau kelis dešimtmečius įgyvendina jaunimo verslumo ugdymo organizacija „Lietuvos Junior Achievement“, o nuo 2021 metų programos plėtrą šalies mokyklose remia Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

Lietuvos Respublikos ekonomikos ir inovacijų ministerija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą