Pradėjusi pildyti prašymą kompensacijai už šilumą Dorotėja jo taip ir nepateikė – sustabdė vienas punktas

Pagal individualią veiklą dirbanti Dorotėja pradėjo pildyti prašymą kompensacijai už šilumą gauti, bet taip jo ir nepateikė: moterį sustabdė vienas punktų, kam ji įsipareigotų, jei prašydama kompensacijos besąlygiškai su juo sutiktų. 

„Prašymą kompensacijai gauti pildžiau SPIS sistemoje. Kadangi esu pratusi skaityti net ir smulkiausiomis raidėmis surašytas sąlygas, viską perskaičiau ir šįkart. Aptikau eilutę, kurioje rašoma, jog esu informuota, kad „privalau dalyvauti savivaldybės administracijos organizuojamoje visuomenei naudingoje veikloje ir (ar) patvirtintoje užimtumo didinimo programoje“. Tai mane atbaidė ir prašymo galiausiai nebepateikiau – aš dirbu, todėl neturiu laiko tokiai veiklai“, – portalui lrytas.lt sakė vilnietė. 


Socialinės apsaugos ir darbo ministerija atsakė, ar Dorotėja neveltui nusigando. 

Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatyme nustatyta, kad savivaldybė, teikdama piniginę socialinę paramą (socialinę pašalpą ir būsto šildymo, karšto ir geriamojo vandens išlaidų kompensacijas), turi teisę darbingus nedirbančius, nesimokančius darbingo amžiaus asmenis, gaunančius piniginę socialinę paramą ir nedalyvaujančius aktyvios darbo rinkos politikos priemonėse ar užimtumo didinimo programoje, pasitelkti visuomenei naudingai veiklai atlikti. 


Visuomenei naudinga veikla – tai neatlyginamos nedidelės apimties visuomenei naudingos paslaugos, kurias savivaldybės teritorijos gyventojai atlieka bendruomenės labui. 


Visuomenei naudinga veikla gali būti: parkų, miškų, medelynų, želdinių, krūmų tvarkymas ir priežiūra, veikla socialinėse, švietimo, sveikatos, kultūros ir kitose įstaigose ir institucijose, veikla nevyriausybinėse organizacijose, veikiančiose socialinės, švietimo, sveikatos, kultūros, aplinkosaugos srityse, pagalba teikiant socialines paslaugas, pagalba organizuojant kultūros, sporto ir kt., jeigu tai nereikalauja specialaus pasirengimo ir kvalifikacijos. 

Piniginės socialinės paramos gavėjas gali atsisakyti dalyvauti visuomenei naudingoje veikloje. Jeigu atsisakoma dalyvauti savivaldybės organizuojamoje visuomenei naudingoje veikloje be pateisinamos priežasties, paramos teikimas gali būti nutraukiamas tik suaugusiems darbingo amžiaus darbingiems asmenims, tačiau vaikams ir toliau mokama socialinė pašalpa. 

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą