„Sodra“ pradeda mokėti indeksuotas pensijas

Šiomis dienomis gyventojai sulauks didesnių pensijų. Nuo šių metų pradžios visos socialinio draudimo pensijos buvo indeksuotos ir padidėjo 7,63 proc.

Padidintos ne tik senatvės, bet ir našlių bei našlaičių, netekto darbingumo (invalidumo) maitintojo netekimo, ištarnauto laiko pensijos, taip pat kompensacijos už ypatingas darbo sąlygas.

Norint iš anksto žinoti, kiek apytiksliai padidės asmeninė pensija, reikia sumą, gautą gruodžio mėnesį, padauginti iš 1,0763.

Jeigu gyventojas gauna išankstinę senatvės pensiją, padidinta ji bus mokama vasarį – už sausio mėnesį.

Pavyzdžiui, žmogus, gavęs 200 eurų pensiją gruodį, sausį jau turėtų gauti 215 eurų. 300 eurų pensija padidės iki 322 eurų. 400 eurų pensija sausį pasieks 430 eurų. Apskaičiuota, kad vidutinė senatvės pensija turint būtinąjį stažą šį sausį sieks apie 360 eurų.

Pensijų mokėjimo tvarka nesikeičia. Tik daliai gyventojų, kurie pensiją gauna į namus, jas pristatys kitos bendrovės nei pernai. Visos pensijos išmokamos ta pačia tvarka – nuo sausio 9 iki 26 dienos.

Nuo šių metų „Sodra“ iš savivaldybių perima šalpos pensijų mokėjimą. Šalpos pensijos skiriamos tiems gyventojams, kurie neturi teisės gauti kitų pensijų (įskaitant ir kitų valstybių mokamas pensijas) arba jų suma yra mažesnė nei šalpos pensija. Iki šiol šias pensijas mokėjo savivaldybių socialinės paramos skyriai.

Nukentėjusiųjų asmenų, mokslininkų, pareigūnų ir karių (išskyrus šios pensijos priedą už tarnybą), pirmojo ir antrojo laipsnių valstybinių pensijų, transporto išlaidų kompensacijų dydžiai šiemet nesikeičia.

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą