Valentino diena pasikeitė: mažiau triukšmo ir blizgučių, daugiau brandos

 

Po nepriklausomybė atkūrimo Lietuvoje atsiradusi Valentino diena anuomet buvo švenčiama plačiai ir triukšmingai. Nepraranda ji savo svarbos ir šiandien, tačiau tradicijos pamažu keičiasi. Šventė įgauna kitokią prasmę, lietuviai linksta rinktis kitokias dovanas.

Anksčiau Valentino dienos šventime turėjome daugiau triukšmo, blizgučių ir netgi skandalų. Ne paslaptis, kad ši diena neretai buvo tiesiogiai siejama ir su seksu, ta proga buvo dalijami prezervatyvai ir kitos panašios akcijos bei renginiai.

Dabar ši šventė žymima kur kas ramiau. Pasak specialistų, tai jau nėra naujas, įdomus dalykas. Taip pat tai galima sieti ir su senstančia visuomene. Tie, kurie anksčiau šventė triukšmingai, dabar jau yra vidutinio amžiaus žmonės ir jiems svarbesni kiti dalykai. O jaunimo mažiau ir jiems ši šventė nebėra išskirtinis dalykas.

Tapo rutina

Marketingo strategijos ekspertas Linas Šimonis sako, kad Valentino diena nors ir nekardinaliai, tačiau keičiasi.

„Mano pastebėjimu šventė po truputį mažėja. Nieko radikalaus, bet jei prieš 25 metus lietuviams visa tai kas vakarietiška buvo labai įdomu ir visos tos šventės kaip Valentino diena, Helovynas buvo naujos. Dabar jos tapo įprasta rutina. Pasikeitė tai, kad Valentino dieną dabar švenčia tikri įsimylėjėliai, žmonės dėl romantinių jausmų. Mažėja tokie sveikinimai, kokie buvo prieš 25 metus, kai net visiškai nepažįstami žmonės juoko forma sveikindavo vieni kitus“, - teigia Linas Šimonis.

Pasak jo, klasikinės dovanos šiai progai, tokios kaip gėlės, nedideli, linksmi suvenyrai ir įvairios romantinės paslaugos – SPA, viešbučiai ir panašūs dalykai išlieka populiarūs. Tačiau tam tikrų pokyčių ir čia gali būti, nes kiekvienas prekybininkas visada ieško naujovių ir stengiasi jomis sudominti pirkėją.

Dovanos brandesnės

Kaune įsikūrusio prekybos miestelio „Urmas“ marketingo vadovas Jonas Plenta sako, kad metams bėgant Valentino dieną švenčiančių pirkėjų poreikiai išties po truputį keičiasi.

„Jei anksčiau matydavom didesnį susidomėjimą įvairiais nedideliais suvenyrais, blizgučiais, širdutėmis, gal tokiais labiau kičiniais dalykais, dabar požiūris tampa brandesnis. Daugiau žmonių mylimajam ieško įdomesnių, vertingesnių dovanų. Neretai dovanojama tiesiog tokia dovana, kurios tam žmogui tuo metu labiausiai reikia“, - pastebėjimais dalijosi J. Plenta.

Neįprastomis gėlėmis ir jų kompozicijomis Kaune prekiaujančios parduotuvės „Kitokios gėlės“ vadovas Gediminas Visockis sako, kad jų produkcija pirkėjus kasmet domina vis labiau.

„Yra didelė dalis žmonių kurie renkasi įprastus kompozicijų sprendimus, dažniausiai tai užimti žmonės, kuriems svarbiausia dovaną nupirkti greitai. Tačiau matoma tendencija, kad daugėja žmonių kuriems reikia kažko įdomesnio, įmantresnio. Tokie žmonės praleidžia daugiau laiko besirinkdami, klausia apie augalus, apie kompozicijos išpildymą, priežiūrą, ieško originalesnių idėjų ir neeilinės išvaizdos kompozicijų“, - teigia pašnekovas.

Širdutės tinka ne visiems

Jis pastebi, kad yra nemažai pirkėjų, kuriems įvairios širdutės kompozicijose reiškia kičą. Taip pat pastaraisiais metais populiariausios yra kuo ilgiau gyvuojančios gėlės.

„Žmonės dažniausiai renkasi kompozicijas stikle ir įvairiuose mediniuose rėmeliuose ar paveiksluose, kur gėlės išsilaiko net apie 5–6 metus. Originali Valentino dienos dovana yra tilandsijos, kurios auga be žemių, tiesiog ore. Aišku, širdelės irgi išlieka populiarios, bet mes jas formuojame gyvas iš tiesiai, kaip virvė augančių vaškuolių, kurios žiedais džiugina labai ilgai – nuo pavasario iki rudens“, - pastebėjimais dalijosi gėlininkas.

Svarbiausia nuoširdumas

Psichologė Monika Kuzminskaitė sako, kad dovanos turi būti nuoširdžios, parodančios tai, ką norite pasakyti. „Mylimas žmogus turi matyti, kad suprantate jo lūkesčius. O kai jūsų antroji pusė džiaugiasi gauta dovana ir yra tikrasis atspindys kaip gerai ją ar jį pažįstate“, - sakė M. Kuzmickaitė.

Pasak jos, galima nueiti lengviausiu keliu ir nupirkti saldainių. Arba pasistengti palengvinti gyvenimą mylimam žmogui ir padovanoti tokią dovaną, kurios jam labai reikėjo, nors ir nesusijusią tiesiogiai su Valentino diena.

 


Kam reikalinga Valentino diena?

„Tokios šventės kaip ši, yra proga žmonėms išreikšti ar įvardinti savo jausmus, ypač tiems, kuriems tai padaryti yra sunkiau. Šventės simbolika, tradicijos, proginės prekės lyg pasufleruoja būdą kaip tai padaryti“, - teigia psichologė.

Kita vertus, ne visus žmones tokios šventės veikia teigiamai. „Visur matoma šventės atributika ir žmonių elgesys gali smarkiai nuliūdinti išsiskyrusius, vienišus žmones, kuriems ši šventė yra svarbi ir kurie galvoja, kad šiemet niekas jų ta proga neprisimins, nes nebeturi poros“, - įvairius šventės niuansus palietė pašnekovė.

 

Komentarai

  • polkmsovbcv
    prieš 53 minučių
    LABA DIENA MANO LUTANIJAI

    LIUDYMAS APIE KAIP GAUJU 75 000 EUR PASKOLĄ NAMUI PIRKTI IŠ TIKROS IR TIKROS PASKOLŲ BENDROVĖS, KVIEČIAMOS „sky experience“ paskolų įmone. DĖMESIO ŠIANDIEN Esu LABAI LAIMINGAS IR DIEVE telaimina dangaus patirties paskolos valdytoją

    Mano vardas MARIJA. Aš esu iš Suomijos ir ieškau a
    tikra paskolų bendrovė per pastaruosius 5 mėnesius, pirkti namą
    Viskas, ką gavau, buvo aibė apgavysčių, privertusių jais pasitikėti, o galų gale jie paėmė mano pinigus nieko neduodami, mano viltis buvo prarasta, aš sutrikau ir nusivyliau, niekada nenorėjau nieko turėti. daryti su paskolų bendrovėmis internete, todėl nuėjau pasiskolinti pinigų iš a
    Drauge, aš papasakojau jai viską, kas atsitiko, ir ji pasakė, kad gali man padėti, kad ji žino paskolų bendrovę, kuri gali padėti man gauti bet kokią man reikalingą paskolą su labai maža 2% palūkanų norma, kad ji ką tik gavo paskolą. iš jų ji man nurodė, kaip kreiptis dėl paskolos, aš padariau taip, kaip ji man pasakė, kreipiausi su jais adresu (contact@skyexperienceloan.com) arba
    (skyexperienceloan@gmail.com) apsilankykite jų SVETAINE
    https://skyexperienceloan.com/, niekada netikėjau, bet bandžiau ir mano didžiausiai nuostabai gavau paskolą per 24 valandas, negalėjau
    patikėk, aš vėl laimingas ir turtingas ir dėkoju Dievui, kad tokios paskolų bendrovės vis dar egzistuoja dėl šios sukčiavimo visose vietose, patariu visiems, kuriems reikia paskolos (contact@skyexperienceloan.com ) arba
    (skyexperienceloan@gmail.com) jie niekada jūsų nenuvils ir
    tavo gyvenimas pasikeis kaip ir mano.Greitai susisiekite el
    (contact@skyexperienceloan.com) arba (skyexperienceloan@gmail.com) šiandien ir gaukite iš jų paskolą, Dievas palaimina dangaus patirties paskolos valdytoją už tikrą paskolos pasiūlymą. Įsitikinkite, kad susisiekite su dangus patirties paskolos vadybininku dėl paskolos, nes aš sėkmingai gavau paskolą iš šios įmonės be
    stresas. INTERNETO SVETAINĖ
    https://skyexperienceloan.com

Parašykite komentarą