Liepa – paskutinis mėnuo pateikti paraiškas dėl INVEGOS paskolų labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusiems verslams

Iki liepos 31 d. įmonėms ir verslininkams, kurie kreipiasi į finansų tarpininkus dėl nacionalinės plėtros įstaigos „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) paskolų labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusiems verslams, turi būti išmokėtos visos paskolos lėšos. Nuo paskolų teikimo pradžios joms jau panaudota daugiau kaip 115 mln. eurų. Iš viso priemonei skirta 200 mln. eurų.

„Paskolos labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusiems verslams šiuo sudėtingu laikotarpiu tapo viena iš populiariausių mūsų priemonių, – sako INVEGA vadovas Kęstutis Motiejūnas. – Paraiškų skaičius ir paskolų teikimo dinamika aiškiai rodo, kad ši valstybės pagalba verslui buvo ypač reikalinga ir naudinga. Finansų tarpininkų duomenimis, pareiškėjų aktyvumas nuolat auga. Manau, kad ši tendencija išliks ir paskutinį mėnesį“.

K. Motiejūno teigimu, priemonės sėkmei įtakos turėjo ir veiksminga partnerystė su įvairiomis finansų įstaigomis: bankais, kredito unijomis ir alternatyviais finansuotojais. Alternatyvūs finansuotojai paskolino daugiau kaip 70 mln. eurų, o bankai – maždaug 40 mln. eurų. Iš alternatyvių finansuotojų daugiausiai paskolų suteikė „FinBee Verslui“ – daugiau kaip 50 mln. eurų. Iš bankų pareiškėjai dažniausiai rinkosi Šiaulių banką, paskolinusį daugiau kaip 26 mln. eurų.

Alternatyvių finansuotojų atstovai teigia, kad jų paslaugos visada buvo labiau orientuotos į smulkųjį ir vidutinį verslą. Bendradarbiavimas su INVEGA esą šią veiklos kryptį tik sustiprino.

„Alternatyvūs finansuotojai visada buvo aktyvesni finansuodami smulkųjį ir vidutinį verslą, – aiškina „Noviti finance“ vadovas Linas Armalys. – Tai tapo ypač akivaizdu šių metų pavasarį. „Noviti finance“ išduodamų paskolų apimtys karantino laikotarpiu ne tik nesumažėjo, bet paaugo bene dvigubai. Prie paskolų išdavimo suaktyvėjimo prisidėjo ir INVEGOS verslui pasiūlytos paramos priemonės. Jos suteikia galimybę įmonėms pasiskolinti ypač geromis sąlygomis, kad šalies verslas galėtų įveikti sunkumus ir sėkmingai tęsti savo veiklą“.

INVEGA vadovo nuomone, visų finansų tarpininkų indėlis buvo svarbus, nes platus finansų tarpininkų ratas padėjo suteikti pagalbą skirtingų poreikių turintiems verslams.

„Esame labai dėkingi visiems partneriams. Teikiant šias paskolas bendradarbiavimas buvo ypač svarbus. Dirbdami kartu užtikrinome, kad valstybės pagalba kaip įmanoma geriau atitiktų verslo lūkesčius ir būtų lengvai pasiekiama“, – tvirtina K. Motiejūnas.

Įvertinus paskolų labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusiems verslams naudą ir efektyvumą, šios priemonės biudžetas buvo padidintas nuo 50 mln. eurų iki 200 mln. eurų. Pailgintas ir maksimalus paskolų terminas – iki 72 mėn.

„Termino pratęsimas padarė paskolas dar patrauklesnėmis, nes įmonės įgijo daugiau galimybių planuoti savo finansus. Matome, kad ši sąlyga suaktyvino paklausą šiai paskolai gauti“, – teigia sutelktinio finansavimo platformos „Finbee Verslui“ vadovas Audrius Griškevičius.

Paskolos teikiamos smulkiojo ir vidutinio verslo (SVV) subjektams be užstato ir su itin mažomis palūkanomis. Paskolos dydis nustatomas pagal einamųjų verslo išlaidų poreikį, t. y. nuo pareiškėjo patirtų ar planuojamų patirti išlaidų laikotarpiu nuo kovo 16 d. iki liepos 31 d. Maksimali paskolos suma – 1 mln. eurų. Vidutinis suteikiamos paskolos dydis – 50-60 tūkst. eurų.

Dėl paskolų labiausiai nuo COVID-19 nukentėjusiems verslams gali kreiptis tie SVV subjektai, kurie išlaikė bent pusę iki pandemijos įmonėje dirbusių darbuotojų ir pateikė Registrų centrui 2019 m. finansinių ataskaitų rinkinį. Pareiškėjai turi pateikti pagrindimą, kaip dėl COVID-19 pandemijos jų apyvarta sumažėjo daugiau nei 30 proc. SVV subjektams, kurie pradėjo savo veiklą tik 2020 m., apyvartos sumažėjimo kriterijus netaikomas.

Naujausia informacija apie visas INVEGA siūlomas priemones ir per jas teikiamą valstybės paramą verslui skelbiama interneto svetainės specialioje skiltyje Pagalba verslui COVID-19 krizės metu.

arsa.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą