Atnaujinti dažniausiai žvejų mėgėjų užduodami klausimai: ką reikia žinoti ruošiantis į žvejybą?

Aplinkos ministerija atnaujino informaciją apie mėgėjų žvejybą. Joje pateikti atsakymai į aktualiausius klausimus, susijusius su žvejybos leidimais, išnuomotais vandens telkiniais, galima rasti nuorodas į mėgėjų žvejybą reglamentuojančius teisės aktus. Taip pat galima sužinoti, kas turi teisę žvejoti nemokamai ir kur.

Šiuo metu Lietuvos valstybiniuose vandens telkiniuose galima žvejoti su trijų rūšių leidimais – žvejo mėgėjo bilietu, leidimu žvejybai  išnuomotame vandens telkinyje ir žvejo mėgėjo kortele.

Jei kyla abejonių, koks leidimas konkrečiame valstybiniame vandens telkinyje reikalingas, patartina prieš įsigyjant leidimą pasitikrinti aplinkosaugos leidimų informacinėje sistemoje ALIS. Pasirinkus norimą rajoną, bus pateikta informacija apie jame esančius išnuomotus vandens telkinius (juose reikalingas leidimas L05.2) ir nurodyta, ar organizuojama limituota žvejyba (tokiu atveju reikalingas leidimas L06.1).

Jei valstybinis vandens telkinys nenurodytas – jis neišnuomotas ir limituota žvejyba neorganizuojama, galima žvejoti turint žvejo mėgėjo bilietą (L05.1). Išsiaiškinus, kuris žvejybos leidimas reikalingas, galima pasirinkti norimo leidimo paraišką, ją užpildyti, apmokėti ir leidimas per kelias minutes bus atsiųstas į  nurodytą el. paštą.

Žvejojant privaloma su savimi turėti tame vandens telkinyje galiojantį žvejybos leidimą (arba elektroninio žvejybos leidimo numerį) ir dokumentą, leidžiantį nustatyti asmens tapatybę arba nemokamos žvejybos teisę patvirtinantį dokumentą.

Ne visi žino, kur kreiptis pametus ar sunaikinus leidimą. ALIS visų tipų leidimus galima bet kada atsisiųsti ir atsispausdinti, nes jų duomenys saugomi elektroninėje erdvėje. Todėl nebūtina žvejybos vietoje turėti popierinį ALIS leidimą (išskyrus žvejo mėgėjo kortelę lašišų ir šlakių žvejybai), užtenka žinoti jo numerį ir turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

Kitų platintojų išduotus leidimus privaloma turėti žvejybos vietoje. Pametus ar sunaikinus tokį leidimą, turėtumėte kreiptis į jį išdavusį platintoją, kuris išduos dublikatą arba pažymą apie atliktą įmoką, su kuriais galėsite žvejoti. Šiuo metu leidimų platintojų sistemos integruojamos su ALIS, todėl ateityje visi žvejybos leidimai taps elektroniniais ir jų spausdinti nebereikės.

Visuose vandens telkiniuose, išskyrus privačius dirbtinius vandens telkinius, be mėgėjų žvejybos leidimų žvejoti gali valstybinio socialinio draudimo pensininkai (pareigūnų ir karių pensijas gaunantys asmenys jais nelaikomi), neįgalieji (nedarbingumo lygis nesvarbus, svarbu turėti žvejybos vietoje neįgaliojo pažymėjimą), vaikai iki 16 m.

 

Išsamiau su D.U.K. apie mėgėjų žvejybą galite susipažinti čia, skiltyje „Žvejybos leidimai ir kur juos įsigyti. Leidimo atsisiuntimas ALIS. Leidimas užsienio piliečiui“.

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą