5 vyriškų dovanų idėjos Tėvo dienai

Artėjant Tėvo dienai daugelis susimąstome, ką būtų verta jiems padovanoti. Dažniausiai ieškome praktiškų dovanų, pritaikomų namų buityje ar darbe, taip pat neretai renkamės įvairias laisvalaikio pramogas. Tačiau viena vertingiausių dovanų mūsų užsiėmusiems ir nuolat dirbantiems tėvams – tai kokybiškas poilsis ir laikas sau, kurį gali suteikti ne kas kitas kaip – knygos. Juk skaitant atsiveria nuotykių ir aštrių pojūčių, intriguojančių detektyvų ar fantastiškų, ateities technologijų kupini pasauliai. Iš knygų semiamės naujų žinių ir praktinių patarimų, kuriuos galime pritaikyti darbe, kuriant verslą ar kasdieniuose santykiuose. O kokiomis knygomis dažniausiai domisi vyriška auditorija, tėvai? Knygynų tinklo „Vaga“ konsultantai pastebi, kad dažniausiai perkamos knygos, atitinkančios įvairias pomėgių ar profesinių interesų sritis. Tiesa, dažnai knygynuose tėčiai pasirodo su vaikais, ieškodami knygų būtent mažiesiems. Iš grožinės literatūros daugiausiai domimasi detektyvais, istorine ir biografine literatūra. Taip pat populiarios psichologinio pobūdžio, saviugdos ar verslo srities knygos. Pavyzdžiui, ne vienam kyla klausimas, kaip valdyti savo ir šeimos finansus, efektyviai formuoti kasdienius įpročius ir didinti produktyvumą, o taip pat – kaip sėkmingai vadovauti savo įmonei ir komandai.

Štai penkios naujausios knygos, galinčios tapti vertinga dovana Tėvo dienai.

1. Daniel H. Pink „Kada: Mokslinės paslaptys, kaip parinkti tinkamiausią laiką“ (Vertė Irena Jomantienė, Milda Dyke, 2018 m.)

Gyvenime susiduriame su galybe situacijų, kai turime apsispręsti, kada geriausia imtis vienų ar kitų veiksmų: dvejojame, kada tinkamiausias metas keisti profesiją, nutraukti santuoką, pranešti blogas naujienas ar pradėti naują veiklą. Daugelį sprendimų „kada“ priimame vadovaudamiesi intuicija ir esame įsitikinę, kad tinkamai parinkti laiką – menas. Knygoje „Kada“ vadybos ir motyvavimo ekspertas, keleto bestselerių autorius Danielis H. Pinkas atskleidžia, kad, priešingai nei daugelis manome, tinkamiausio laiko parinkimas – tai mokslas. Išanalizavęs šimtus ekonomikos, chronobiologijos, socialinės psichologijos studijų ir tyrimų, D. H. Pinkas priartėja prie paslaptingojo mokslo apie laiko parinkimą esmės. Knygoje sutelktos įžvalgos nurodo aiškią kryptį, kaip dirbti našiau ir gyventi kokybiškiau, o praktiniai pratimai skatina įgytas žinias taikyti kasdieniame gyvenime.

2. Tomas Misiukonis, Almanta Jakštaitė-Vinkuvienė „Vadovas per 24 h. Gyvybiškai svarbūs patarimai augantiems vadovams“ (2017 m.)

Ši knyga yra konkrečių praktinių patarimų vadovams rinkinys. Knygoje rasite įžvalgų ir pavyzdžių, kaip stiprinti savo vaidmenį komandoje, kaip elgtis sudėtingose vadovavimo situacijose, kaip ugdyti ir motyvuoti žmones. Knyga skirta augantiems vadovams – ir tiems, kurie neseniai užėmė vadovaujančias pareigas, ir labiau patyrusiems lyderiams – kurie ieško, kaip galėtų pagerinti savo darbą su žmonėmis. Tomas Misiukonis yra OVC Consulting kompanijos partneris ir konsultantas. Savo darbinėje praktikoje jis individualiai konsultuoja vadovus, veda ugdymo ir lyderystės mokymus. Tomas taip pat yra knygų „Koučingo praktika vadovams“, „Koučingo technikos“ autorius, knygų „Dėmesio grupė“ ir „Boso valanda“ bendraautoris. Almanta Jakštaitė Vinkuvienė yra OVC Consulting partnerė ir darbuotojų įsitraukimo sprendimų organizacijose konsultantė. Pastaraisiais metais dirba su organizacijomis ir vadovais, ieškančiais „rakto“ žmonių motyvacijai ir rezultatyvumui darbe didinti. Ji koordinuoja pagal tarptautinę metodiką atliekamus šios srities tyrimus.

3. Lynne Twist „Pinigų siela: atgaukite savo vidinius turtus“ (Vertė Matas Geležauskas, 2017 m.)

Šios knygos pavadinimas – „Pinigų siela“, bet iš tiesų ji yra apie mūsų pačių sielą: kaip ir kodėl mes patys dažnai ją užgožiame, ignoruojame, netgi pakenkiame dėl savo santykio su pinigais. Galutinis šios knygos tikslas – kelias į asmeninę ir finansinę laisvę. „Pinigų siela“ – unikali ir išlaisvinanti knyga, pasakojanti apie tai, kad suvokę savo požiūrį į pinigus – kaip juos uždirbame, leidžiame, atiduodame – galime atrasti netikėtų įžvalgų apie savo gyvenimą. Pasitelkdama asmenines istorijas ir praktinius patarimus, pasaulinė aktyvistė Lynne Twist, labdarai surinkusi daugiau nei 150 milijonų dolerių, parodo, kaip galime savo nepritekliaus, kaltės ir naštos emocijas pakeisti pasitenkinimu, laisve ir tikslingumu. Vartotojų visuomenėje, kurioje kaip savivertės matas garbinama reklama, pardavimai ir nepasotinamas apetitas turėti daugiau, „Pinigų siela“ siūlo žengti žingsnį atgal, atvirai ir kritiškai pažvelgti į tą neįtikėtiną galią, kurią mūsų gyvenime turi pinigai: įvertinti jų ryšį su pamatinėmis žmogaus vertybėmis, patyrinėti savo santykį su pinigais, pakeisti jį, o tuo pačiu ir savo gyvenimą.

4. Eric Weiner „Genialumo geografija: kūrybiškiausių pasaulio vietų paieškos nuo senovės Atėnų iki Silicio slėnio“ (Vertė Ema Bernotaitė, 2017 m.)

Genijus. Žodis vilioja, bet ar iš tiesų žinome jo reikšmę? Jis kilęs iš lotynų kalbos žodžio genius, tačiau nuo romėnų laikų jo prasmė gerokai pakito. Anais laikais genius buvo dvasia globėja, sekiojanti paskui, panašiai kaip pernelyg kontroliuojantys vaiką tėvai, tik dar turinti ir antgamtinių galių. Tada savo genijų turėjo kiekvienas žmogus. Kiekviena vieta – taip pat. Dabar žodyne pateikiama sąvoka – didžiuliai proto gebėjimai, ypač pasireiškiantys nepaprastu kūrybingumu – yra pramanas XVIII a. romantikų, tų niūrių poetų, kurie negalėjo liautis kentėję. „Genialumo geografija“ – tai antroji bestselerio „Laimės geografija“ (VAGA, 2016) autoriaus Erico Weinerio knyga, kurioje jis leidžiasi į kelionę laiku per kūrybiškiausias pasaulio vietas – nuo senovės Atėnų iki šių dienų Silicio slėnio – ir kviečia susimąstyti, kodėl ir kaip tam tikrose vietose tam tikru metu plyksteli genialios idėjos. Pasak jo, kūrybingumas neištinka „čia“ arba „ten“, o veikiau slypi kažkur per vidurį. Kūrybingumas – tai santykis, kuris skleidžiasi asmeniui sąveikaujant su vieta. Ir ši sąveika, kaip visos panašios sankryžos, pavojinga, klaidų neatleidžianti vieta. Turi būti atidus, sulėtinti greitį ir labai saugotis visokių kvailių. Tačiau rizikuoti verta, mat paprasta sankryža, nesvarbu, Atėnuose ar Saniveilo prekybos centre, yra tikroji genius loci, vieta, kurioje slypi genialumas. Ne vieną apdovanojimą pelnęs kelionių eseistikos rašytojas Ericas Weineris seka keliais, kuriais kadaise vaikščiojo genijai – smalsauja, ar toji dvasia, kuri kadaise įkvėpė Sokratą, Mikelandželą, Leonardą da Vinčį ir daugelį kitų, vis dar plevena ore. O jei taip, „gal galima ją pagavus uždaryti į butelį“?

5. Klaus Schwab „Ketvirtoji pramonės revoliucija“ (Vertė Milda Laučienė, 2017 m.)

Žmonija iki šiol nepatyrė nieko panašaus į ketvirtąją pramonės revoliuciją. Naujosios technologijos sujungia fizinį, skaitmeninį ir biologinį pasaulius ir teikia didelių vilčių, bet ir kartu gali sukelti pavojų. Šios revoliucijos tempas ir jos įvairovė skatina naujai pažvelgti į valstybių plėtrą, organizacijų kuriamą vertę ir netgi permąstyti, ką reiškia būti žmogumi. Pasaulio ekonomikos forumo įkūrėjas ir pirmininkas Klausas Schwabas, kuris daugiau kaip 40 metų aktyviai dalyvauja sprendžiant tarptautinius klausimus ir tiesiogiai stebi, kaip pasaulio lyderiai valdo skaitmeninę revoliuciją, yra įsitikinęs, kad prasideda itin jaudinantis ir sudėtingas laikotarpis. Knygoje „Ketvirtoji pramonės revoliucija“ jis nagrinėja esminius naujosios technologijų revoliucijos požymius, atskleidžia jos kuriamas galimybes ir dilemas. K. Schwabas apibrėžia, kaip naujos bendradarbiavimo ir valdymo formos, grindžiamos teigiamu ir visuotiniu požiūriu, gali pakreipti ketvirtosios pramonės revoliucijos procesus visų labui.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą