Vienos dienos maršrutas aplink Lazdijus: ką aplankyti ir pamatyti?

Tam, kad kelionė būtų įdomi, smagi ir praturtinanti žiniomis bei naujomis patirtimis, nebūtinos savaitės laiko atostogos ir brangus lėktuvo bilietas kelionei arčiau pusiaujo. Užtenka pavažiuoti šiek tiek arčiau kaimyninės Lenkijos sienos. Vos kelių kilometrų atstumu nuo sienos nutolę Lazdijai – istorijai reikšmingų vietų ir vaizdingų panoramų kraštas. Žemiau rasite išsamų vienos dienos maršrutą aplink šio miesto apylinkes – rezervuokite dieną ir pasiruoškite šio krašto istorijos bei gamtos įdomybėms!

Lazdijų krašto muziejus

Pažinčiai su Lazdijų kraštu pradėti tinkamiausia pradinė stotelė – krašto istoriją ir kultūrą pristatantis muziejus. Čia surinkti eksponatai reikšmingi Lazdijų miesto ir apylinkių istorijos reliktai: senieji mokykliniai suolai, rašymui skirtos žąsies plunksnos – nedideli dalykai, menantys krašto švietimo istorijos pradžią. Be to, muziejuje taip pat vykdomos įdomios edukacinės programos, įtraukiančios visą šeimą. Tarp jų: pažintis su archeologiniais kasinėjimais, svečiuose pas Salomėją Nėrį, šieno žaislų rišimas, slaptos mokyklos bei kino istorija.

Būdviečio svirnas

Antroji stotelė nuo Lazdijų nutolusi maždaug 15 kilometrų atstumu į pietvakarius. Kiekvienam besidominčiam istorija ir liaudies architektūra, aplankyti siūloma buvusios Būdviečio dvaro sodybos išlikusį fragmentą – dvaro svirną. Tai pastatas, dvaro laikais naudotas grūdams, miltams, buities įrankiams ir ūkio padargams laikyti. Šiandien Būdviečio svirnas – vienas ryškesnių likusių dvaro sodybos autentiškų pastatų. Pastatytas iš maumedžio medienos, šiandien jis – unikalus liaudies medinės architektūros pavyzdys, dėmesį prikaustantis tiek išorinėmis, tiek vidinėmis medžio konstrukcijomis.

Rudaminos bažnyčia ir piliakalnis

Mėgstantiems pasigrožėti įstabiais architektūros statiniais privalu apsilankyti ir Rudaminos miestelyje. Miesto puošmena laikomai čia stūksančiai bažnyčiai – šiek tiek daugiau nei 220 metų, tačiau tai reikšmingas ankstyvojo baroko architektūros paveldo pavyzdys. Ne per toliausiai nuo miestelio rasite Rudaminos piliakalnį – vieną iš žymiausių čia gyvenusių jotvingių genčių paminklų.

Šeštokų geležinkelio stotis

Šeštokų miestelyje esanti nedidelė geležinkelio stotis – ypač svarbi Lietuvos istorijos dalis. Būtent iš šios raudonų plytų stoties 1941-ųjų metų birželio 14-ąją dieną į Sibirą buvo pradėti tremti šviesiausi Lietuvos žmonės – mokytojai, gydytojai, visuomenės veikėjai. Skaudiems įvykiams atminti stoties skverelyje stovi paminklas. Šią vietą aplankyti verta ne tik istorija besidomintiems, bet ir norintiems iš arti pamatyti vietoves, reikšmingas ne tik Lazdijams, bet ir visos šalies istorijai.

Kalniškės mūšio vieta

Lazdijų krašte ne viena Lietuvos istorijai svarbi vieta. Kalniškės mūšis taip pat vyko Lazdijų apylinkėse. Vienai garsiausių partizaninių kovų atminti mūšio vietoje šiandien stovi ne tik paminklas. Čia kasmet organizuojami įvairūs partizanams pagerbti skirti renginiai, įrengtas specialus pažintinis takas, leidžiantis dar geriau susipažinti su mūšio istorija.

Prelomciškės piliakalnis

Išsiilgusiems panoraminių vaizdų, šeštoji stotelė – Prelomciškės piliakalnis. Tai vienas didžiausių krašto piliakalnių, leidžiančių trumpam stabtelėti ir pasigėrėti Dusios ežero vaizdais, gamtos ramybe ir pakvėpuoti grynu oru. Šis piliakalnis – tarsi apžvalginė aikštelė, suteikianti galimybę akimis aprėpti tai, kas Dzūkijoje gražiausia – gamta.

Metelių regioninis parkas

Tam, kad keliaujant aplink Lazdijų apylinkes, pažintumėte ne tik istoriją, į maršrutą įtraukti verta ir Metelių regioninį parką. Parkas užima net 17 tūkstančių hektarų ploto, o tarp lankytinų vietų – ežerų apsupta diecezinė kryžių šventovė, regioninio parko lankytojų centras su interaktyviomis ekspozicijomis, įtraukiančiomis visą šeimą. Metelių regioniniame parke taip pat stūkso ir ežero panoramą atveriantis apžvalgos bokštas, leisiantis dar kartą sustoti ir pasimėgauti gamta. Be to, vaikščiodami regioninio parko takais, susipažinsite su daugiau nei 100 į Lietuvos raudonąją knygą įtrauktų augalų ir pamatysite didįjį ir drevėtąjį Širvinto ąžuolus, siekiančius daugiau nei 300 metų amžių.

Partizanų kovos ir žūties vieta

Tęsiant pažintinį maršrutą aplink Lazdijų apylinkes, nepabijokite užsukti ir į Demeniškių kaimą. Čia esančiame Bestraigiškės miške iš arti galėsite apžiūrėti kaip atrodo tikras miške gyvenusių partizanų bunkeris.

Paveisininkų piliakalnis

Prieš paskutinė maršruto stotelė skirta norintiems daugiau panoraminių gamtos vaizdų. Šįkart – Veisiejų ežero pusiasalyje esantis Paveisininkų piliakalnis. Kalvą juosia ežeras ir pelkė, todėl iki piliakalnio nutiestas tvarkingas medinių lentelių takas, leidžiantis ne tik patogiau pasiekti apžvalginę aikštelę primenančią kalno viršūnę, bet ir pasigrožėti aplink esančia gamta.

Pasienio rokadinis kelias „Geležinė uždanga“

Kelionės aplink Lazdijų apylinkes finalinė stotelė – dar viena istorinė vieta. Pasienio kelias, kitaip dar vadinamas „Geležine uždanga“. Tai Šaltojo karo metu pasienio teritorijoje besidriekęs saugomas ruožas su spygliuota aukštos įtampos elektros tvora. Šioje teritorijoje nuolatos patruliavo sovietų pasieniečiai. Šiandien čia belikę tvoros fragmentai, o sovietiniai paminklai užžėlė žole, tačiau net ir šie palieka įspūdį ir sukrečia savo tikrumu. Maršrute – 10 maršruto stotelių ir dar daugiau lankytinų objektų, pasakojančių skirtingas istorijas ir kartais priverčiančių pasijusti tarsi keliautumėte laiku. Norint praturtinti įprastą kasdienybę naujais įspūdžiais, nebūtina keliauti toli – pirmiausia apkeliaukime savo kraštą. Vienos dienos maršrutas aplink Lazdijus leis pažinti krašto istoriją, gamtą ir kultūrą, o namus pasieksite kupini įspūdžių ir papildę savo žinių bagažą. Straipsnis parengtas projektui „Atrask Dzūkijos gamtą ir kultūrą“.

Projektas finansuojamas Europos Sąjungos, Druskininkų savivaldybės ir Lazdijų rajono savivaldybės lėšomis.

 

 

 

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą