Po renginio: suBURTi bendrauti

Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas ir jo komanda į suburtuves Nemunaityje sukvietė Alytaus rajono bendruomenių pirmininkus, seniūnaičius ir seniūnus.

AKTYVAS. Alytaus rajone veikia 60 bendruomenių, jiems talkina ir bendruomenę buria 44 seniūnaičiai, arčiausiai žmonių kasdien dirba 11 seniūnų. Kasdieniniai darbai ir rūpesčiai kartais užgožia tai, kas žmonėms svarbiausia – būti išgirstiems, suprastiems ir įvertintiems. Pabendrauti su kitose seniūnijose veikiančiais aktyvistais susirinko beveik 80 Alytaus rajono aktyviausiųjų.

GIMĘ DALINTIS. „Esate optimistai. Jums duota charizma, noras padėti žmonėms. Jūs kitaip negalite. Mūsų tikslas, kad jūs nepristigtumėte gero ūpo, energijos, noro suprasti žmones. Tokių kaip jūs nedaugėja, nelengvai įsijungia jauni nauji žmonės. Mažai kas paklausia savęs, ką aš galiu padaryti, kad būtų prasmingiau“, – geros nuotaikos nestokojantiems aktyvistams kalbėjo Alytaus rajono meras A. Vrubliauskas. Meras pasidžiaugė, jog toks renginys – galimybė pabendrauti, pasidalinti savo nuomonėmis, įžvalgomis, pasitarti dėl kertinių darbų ir iniciatyvų rajone.

VIETA. Didieji renginiai Alytaus rajone dažniausiai vyksta miestuose, miesteliuose, mažesni – bendruomenėse. Šįsyk visi buvo pakviesti į Nemunaitį. Šis daugeliui asocijuojasi ne tik su puikia gamta ar įspūdinga bažnyčia, bet ir su vaikų stovykla. Kadais veikusi Nemunaičio mokykla šiandien yra puiki stovykla. Naujai renovuotose dar dažais kvepiančiose patalpose įkurtos erdvės edukacijoms, miegamosios vietos, valgyklos patalpos. Čia jau vyko ir pirmosios vaikų stovyklos. Dalyvavusieji renginyje turėjo puikią galimybę pasižvalgyti.

SVEČIAI. Su aktyvu pabendrauti atvyko ir savo įžvalgomis apie bendruomeniškumo svarbą dalijosi Lietuvos Respublikos Seimo narys Laurynas Kasčiūnas, dzūkiškų šaknų turintis Vaidas Šalaševičius. „Jūsų vaidmuo ypatingas – palaikyti bendruomeniškumą, kad nebūtų susvetimėjimo. Jūs Lietuvai duodate labai daug, kilnu tai, ką veikiate“, – sakė Seimo narys L. Kasčiūnas.

Tai, jog verslui Alytaus rajone reikalingas vietos žmonių palaikymas akcentavo Vilniaus pramonės, prekybos ir amatų rūmų Alytaus filialo direktorius Dalius Sinkevičius. „Paskui lyderį eina ir bendruomenė. Esate tie, kurie galite padėti verslui vystytis visuomenėje, o mes galvojame apie kursus, seminarus bendruomenėse, susijusias net ir su verslo raštingumu“, – kalbėjo filialo vadovas.

LABDAROS FONDAS. Penktus metus pradėjo skaičiuoti Algirdo Vrubliausko labdaros ir paramos fondas. Renginio metu pristatyta apžvalga. Per šį laikotarpį gerų žmonių dėka į fondą suaukota daugiau kaip 14 tūkst. eurų, pagelbėta 14 šeimų ir asmenų. Fondo valdybos nariai: Algirdas Vrubliauskas, Arvydas Balčiūnas, teisininkė Jolanta Kručkauskaitė, verslininkas Vaclovas Karalevičius, kunigas Stanislovas Stankevičius, šiais metais paskirstė dalį fondo lėšų. Aplankytos 3 šeimos, kurioms skirta parama.

IDĖJOS. Ko reikia bendruomenėms geriausiai žino jų pirmininkai. Tačiau kuo gali padėti savivaldybė? Susirinkusiems aktyviausiems mero patarėja Indrė Mikelionytė-Pranculevičienė pristatė planuojamas iniciatyvas, tai: jaunimo idėjų varžytuvės, profesionalių kino seansų ir šeimų švenčių aktyviausiems iniciatyvos. Pristatytos iniciatyvos komunikacijai: nuo bendravimo socialiniuose tinkluose iki video repotažų apie bendruomenes kūrimo. Simnas – mažoji Lietuvos kultūros sostinė, birželio mėnesį vyks bendruomenių piknikas.

SKAIČIAI. Jeigu ne bendruomenės narių pastangos dėl kiekvieno jos nario, rezultatų nebūtų. Tai liudija ir jau aštuonerius metus veikianti Priklausomybių mažinimo programa, kurios rezultatus pristatė mero pavaduotoja Dalia Kitavičienė. Daugiau negu 400 žmonių – tiek programos dalyvių skaičiuojama. Net 43 asmenys gyvena blaivybėje ilgiau nei 4–5 metus. 12 proc. dalyvių – šeimos. Džiugina tai, jog per šį laikotarpį blaiviose šeimose gimė ir atžalos – jų 11.

ŠEIMA=BENDRUOMENĖ. Psichologas Andrius Kalūginas bendruomenių pirmininkams, seniūnaičiams ir seniūnams kalbėjo apie tikrąsias žmonių, dirbančių visų labui, vertybes. „Ne pinigai, ne drabužiai, o darbas ir veikla, kurią mes darome dėl žmonių, yra svarbiausia. Ne išlepinti padėkomis, gražiais žodžiais, tikram bendruomenės lyderiui svarbiausia vertybės“, – į auditoriją kreipėsi A. Kalūginas.

„Šeima plačiąją prasme – bendruomenė. Be tikėjimo ja gyvenimas tampa prėskas, palaiko beviltiškiausiose situacijose. Jeigu tikiu tuo, ką aš darau, galima įkvėpti kitus. Prasmė atsiranda iš tikėjimo“, – tęsė visų susidomėjimo sulaukęs žinomas psichologas.

DISKUSIJOS. Po pranešimų ir įžvalgų – disukusijos, galimybė pabendrauti su kitose seniūnijose tokį pat idėjinį darbą dirbančiais kolegomis. Geros nuotaikos sklaida prie arbatos puodelio ir skambant muzikai. „Mes savo darbą dirbame su meile, čia ir sėkmės paslaptis, o veikimą bendruomenėje laikome labiau malonumu, o ne darbu“, – kalbėjo bendruomenės pirmininkai.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą