Kiaušinienė, kokios dar nevalgėte: skaniau nei kepta margarine, svieste ar aliejuje
Kiaušinienė – vienas dažniausiai pasirenkamų patiekalų, kuris nuo pat ryto pasotina mūsų pilvus.
Tačiau, pasirodo, nebūtina jos kepti margarine, svieste ar alyvuogių aliejuje. Tam galime naudoti... grietinėlę. Koks yra geriausias būdas kepti kiaušinienę ir kodėl? Su plakta kiaušiniene, kaip ir su daržovių salotomis, yra viena įdomi problema – visi turi tą patį receptą, bet kiekvienuose namuose jis pavyksta visiškai skirtingai. Pasirodo, viskas slypi detalėse ir viskas priklauso nuo mažų skirtumų, kurie atsiranda ruošiant, pavyzdžiui, kiaušinienę.
Vieni kepa jau dubenyje išplaktus kiaušinius, kiti į keptuvę įmuša sveikus kiaušinius ir tik tada juos pagardina bei išmaišo. Kiti prideda garstyčių, dar kiti – ciberžolės ir žiupsnelio laiškinių česnakų. Pagrindinis skirtumas taip pat yra riebalai, kuriuose kepame plaktą kiaušinienę. Jie suteikia šiam patiekalui kitokį skonį. Daugelis žmonių šiam tikslui naudoja lydytą sviestą (ghee), nes jis suteikia kiaušiniams unikalų, „sviestinį“ skonį, be to, jis naudojamas aukštoje temperatūroje (~250 °C) ir neturi pieno baltymų, todėl lengvai nedega. Kai kurie žmonės naudoja šalto spaudimo rapsų aliejų, nes rafinuotas rapsų aliejus naudojamas aukštoje temperatūroje, o šalto spaudimo rapsų aliejuje yra sveikųjų omega-3 riebalų rūgščių. Kitiems patinka kepti kiaušinienę kiaulienos taukuose. Tai natūralūs gyvūniniai riebalai, kurie naudojami taip pat gana aukštoje temperatūroje. Tačiau yra ir kitas būdas paruošti šį patiekalą, nenaudojant minėtų riebalų. Jis nėra labai populiarus, bet tikrai įdomus ir vertas išbandymo savo virtuvėje. Grietinėlė ir kiaušiniai? Kiaušinienė, kokios dar nevalgėte. Taip pat galite kepti kiaušinienę su grietinėle, nors tai labiau pareikalaus virimo, o ne kepimo proceso. Grietinėlė kartu su kiaušiniais suteiks šiam patiekalui unikalų skonį, šiek tiek rūgštesnį, puikiai papildantį daržoves pusryčių lėkštėje. Tiesiog pakaitinkite šaukštą ar du grietinėlės, geriausia 18 proc., ant labai silpnos ugnies, nuolat maišydami. Kai grietinėlės paviršiuje pradės atsirasti mažų burbuliukų, į dubenį supilkite išplaktus kiaušinius. Nuolat maišykite ir nukelkite indą nuo ugnies, kai konsistencija bus tinkama. Šiam patiekalui paruošti taip pat verta naudoti geros kokybės tefloninę keptuvę, kad grietinėlės ir kiaušinių masė nesuliptų.
lrytas.lt informacija
Komentarai
Komentarų nėra