Ekspertas patarė, kaip geriausia marinuoti mėsą, kad ji tiesiog tirptų burnoje

Termometro stulpeliams pranašaujant vasarišką šilumą, artėjantis savaitgalis puikiai tinka skelbti grilio sezono pradžią. Ant grotelių paruoštas maistas – puiki alternatyva kasdien keptuvėje gaminamiems patiekalams.  Nors mėsą rekomenduojama valgyti kelis kartus per savaitę, tačiau norint, kad ji organizmui atiduotų visas gerąsias savybes, reikia pasirinkti tinkamą mėsos rūšį, kiekį bei paruošimo būdą. Apie tai, kokios rūšies mėsą renkasi lietuviai ir kaip pasiruošti artėjančiam grilio sezonui pasakoja prekybos tinklo IKI mėsos ekspertas Stephane Jeanas-Lucas Ricardas.

– Artėjant šiltajam sezonui, įmantriausių patiekalų receptai bent trumpam būna nustumiami į šoną, nes visi atsigręžia į lauko virtuvę. Kokios rūšies mėsą lietuviai dažniausiai perka pavasarį ir kokia mėsa tinkamiausia kepti ant grotelių?

– Renkantis mėsą svarbiausia išbandyti skirtingas jos rūšis ir dažniau eksperimentuoti. Lietuviai dažniausiai perka mėsą, skirtą ilgam kepimui. Ją renkantis reikėtų galvoti apie kietesnę ir riebesnę mėsą, kadangi ją gaminant riebalai išsilydo, tačiau mėsa lieka be galo sultinga.  Vištiena taip pat gana dažnas pirkėjų pasirinkimas – ją ypač pamėgę grilio entuziastai. Vištiena iškepa lengvai ir greitai, be to jos nereikia ilgai marinuoti. Dar visai neseniai lietuviai ant grotelių kepė marinuotą viščiuką, krūtinėlę ar blauzdeles, tačiau vis dažniau renkasi ir smulkesnes vištienos dalis – sparnelius, šlaunų mėsą ar krūtinėlės juosteles. Bent vieną kiekvienos rūšies mėsos dalį galima pritaikyti grilio sezonui. Jei pasirinksite kiaulieną, galite kepti tiek jos nugarinę, tiek kumpį – viskas priklauso nuo jūsų skonio.

– Jautiena – viena populiariausių mėsos rūšių pasaulyje. Ji ypač naudinga dirbantiesiems fizinį darbą ar aktyviai sportuojantiesiems. Ar lietuviai dažnai renkasi jautieną?

– Lietuviai nėra dideli jautienos entuziastai, tačiau jiems tiesiog trūksta instrukcijų, kaip ją pasirinkti, kokia jautiena yra kokybiška ir kaip ją kepti ant grotelių. Jautienos nugarinė, išpjova bei antrekotas – laikomos vertingiausiomis jautienos dalimis, nes jos dažniausiai naudojamos įvairių kepsnių gaminimui. Dažnai galima išgirsti, kad jautiena yra kieta ir ją sunku valgyti, tačiau tai – netiesa. Reikia žinoti, kokią jaučio dalį rinktis ir kaip ją teisingai paruošti. Pavyzdžiui, jautienos išpjova yra pati vertingiausia, nes tai – minkščiausias jautienos raumuo. Ją geriausia kepti ant grotelių, tačiau lygiai taip pat galima ir keptuvėje. Jautienos paruošimas – individualus kiekvieno kulinaro bei virtuvės šefo gamybos procesas.

– Išvyka kepti šašlykų – dažna lietuvių pramoga atšilus orams, o kepimui ant grotelių neretai pasirenkamas kiaulienos sprandinę. Kokiai mėsai, Jūsų nuomone, reikia teikti pirmenybę, kad kepimo procesas būtų sklandus? Kokį marinatą siūlote pasigaminti?

– Vienas geriausių pasirinkimų lietuviškam šašlykui – paukštiena. Dažniausiai tai būna neriebi, daug baltymų turinti ir lengvai virškinama mėsa. Tokio šašlyko privalumas – lengvai kramtoma ir virškinama mėsa bei greitas pagaminimas. Taip pat rekomenduoju šašlyką gamintis iš vištienos, kalakutienos krūtinėlės ar jautienos nugarinės. Kiekviena šeima dažniausiai turi vieną ar kelis pamėgtus marinato receptus, todėl aš rekomenduoju jį gaminant, atidžiai rinktis ingredientus ir naudoti tik natūralius produktus, pavyzdžiui alyvuogių aliejų ar įvairias prieskonines žoleles. Jautienos marinatui geriausia naudoti tik druską ir pipirus. Nepamirškite, kad vištiena dažnai būna minkšta, todėl jai marinuoti reikėtų naudoti švelnesnius prieskonius, tokius kaip česnakas ar imbieras. Taip pat reikėtų pasistengti nepermarinuoti mėsos. Vištienai užteks 3-6 marinavimo valandų, o kiaulienai ir jautienai – iki 24 valandų, priklausomai nuo supjaustymo stambumo.

– Papasakokite apie didžiausias mėsos parinkimo klaidas ir kaip geriausiai jų išvengti?

– Didžiausios klaidos yra manyti, kad riebi mėsa yra blogai. Kiekvienas mėsos gabaliukas turi skirtingą skonį, todėl profesionalūs mėsininkai gali padėti žmonėms pasirinkti mėsą, priklausomai nuo jų norų ir poreikių. Nebijokite konsultuotis su specialistais ne tik dėl mėsos pasirinkimo, bet ir jos paruošimo būdų.

– Kokie prieskonius geriausia rinktis kepant mėsą ant grotelių?

– Skirtinguose patiekaluose kiekvienas prieskonis atsiskleidžia vis kitaip. Geriausi mėsos prieskoniai yra druska ir pipirai, nes jie atskleidžia tikrąjį mėsos skonį. Kepsniams ant grotelių siūlyčiau dažniau naudoti raudonuosius kvapniuosius pipirus, kardamoną, čiobrelius, mairūnus, maltus muskatinius riešutus, kmynus, imbierą ir aitriąsias paprikas.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą