Plovo virimo čempionatas Druskininkuose: skaniausią patiekė Nemėžio totoriai

Šeštadienio Druskininkuose Vijūnėlės parke siaučiant narcizų ir sakurų žydėjimo šventei Karolio Dineikos alėjoje prasidėjo uzbekiško restorano „Bukhara“ trečią kartą surengtas tarptautinis plovo virimo čempionatas. Septyniolika virėjų iš Druskininkų, Kauno, Vilniaus, Afganistano, Sirijos, Tadžikijos, Uzbekijos su pagalbininkais beveik tris valandas ant pačių pasigamintų lauko krosnelių mažesniuose ir didžiuliuose kazanuose, virė plovą kiekvienas pagal savo receptą. Jų darbą atidžiai stebėjo gausūs žiūrovai, vos sulaukę kada galės paragauti. Vieni atsinešė savo dubenėlius, kiti gavo iš virėjų. Ir niekas nesiskundė kaina, nes nemaža porcija kainavo 2-3 eurus. Po kelias rūšis plovo paragavę valgytojai tvirtino, jog kiekviena skiriasi. Žiūrovai savo skaniausio nerinko, bet tikriausiai būtų nugalėję iš Ruklos pabėgėlių apgyvendinimo centro atvykę du sirai, kurių išvirtą plovą taip greit išpirko, kad net komisijai nebeliko paragauti. O kartu su jais atvažiavę afganistaniečiai dar spėjo vieną dubenėlį išsaugoti. Komisija, vadovaujama Lietuvos galiūno Vido Blekaičio, ne tik ragavo ir vertino kiekvieno plovo skonį – ar birūs ryžiai, trapi mėsa, kaip supjaustytos daržovės, bet ir žiūrėjo, kaip sutvarkyta darbo vieta, kaip virėjui pavyko pristatyti savo patiekalą.

Pirmą vietą ir 400 eurų premiją, surinkusi 196 balų, laimėjo Vilniaus rajono Nemėžio totorių bendruomenė su pagrindiniu virėju šios bendruomenės pirmininku Tairu Kuznecovu. „Mūsų totoriškas plovas vadinasi Čingischano ir yra pripažintas kulinariniu paveldu. Naudojame itališkus ryžius, dedame jautieną ir avieną. 110 litrų išvirėme. Jau trejus metus aktyviai dalyvaujame įvairiose šventėse, konkursuose populiarindami šį mūsų tautos patiekalą. Išvirėme ir sriubos. Koldūnų su aviena. Smagu, kad žmonės ragauja ir giria“, – pasakojo nugalėtojai.  Antroji vieta atiteko „Bukharos“ restorano virėjams uzbekų porai, surinkusiai 190 balų ir apdovanotai 300 eurų. Jie išvirė uzbekišką šventinį – vestuvinį plovą su dideliais avienos gabalais, o restorano lankytojams kasdien siūlo kelių rūšių šio patiekalo. Trečią vietą ir 200 eurų premiją pelnė surinkęs 181 balą pernai tik kaip žiūrovas antrajame čempionate dalyvavęs vilnietis Leonardas Jonikas. Jis nusprendė šiemet pasivaržyti, nes turi sukaupęs ilgą plovo virimo patirtį, o pirmąsias pamokas gavo Maskvoje iš Vidurinės Azijos atstovų dar būdamas studentas. Jo plovas iš jautienos su daug avienos, apkeptos ant avienos riebalų ir aliejaus, su indiškais ryžiais. Tik vienu balu nuo trečiojo prizininko atsiliko ir 4-5 vietas pasidalijo kaunietis Vidas Slabada ir druskininkietis Leonardas Petrauskas, kuriam sūnus Tomas pagamino specialią plovo virimo krosnį. Jo plovo virimo mokykla prasidėjo Uzbekijoje, kai ten koncertavo 25 metų, o po to dar 3 karus sugrįžo. „Senais laikais atostogaudavome netoli Būtingės. Tai sužinoję didelis būrys mano draugų aktorių ir muzikantų suvažiuodavo mano plovo valgyti, nes esą tik aš vienas mokėjau jį skaniai išvirti“, – pasakojo L.Petrauskas. O V.Slabada pernai nustebino uzbekus, kaip jis gali skanų plovą išvirti ne iš specialių indiškų, itališkų ar kitų rytietiškų ryžių, bet paragavę dar labiau stebėjosi, kokie skanūs ir birūs Royal basmati, gaminami „Galintos“. Visi plovo virėjai sutaria, kad negalima naudoti kečupo, o česnako dėti į ryžius visą nenuluptą galvutę, nes nuluptas sulipina juos. Čempionato dalyviai įrodė, kad plovui tinka įvairiausia mėsa – net ir ančių širdelės, sumaišytos su jautiena, kaip kad pasirinko vilniečiai vaikystės draugai Antonijo Meschino, Justas Žilys ir Rapolas Markevičius. Avieną galima maišyti ne tik su jautiena ar kiauliena, bet ir antiena, kalakutiena. O net cinamonu savo plovą pagardinę ir gražiai nuspalvinę vilniečiai Rūta Jakubauskaitė ir Simonas Jurkonis patarė, jog pagrindinių produktų plove kiekis visada turi būti toks pats: 1 kilogramui mėsos tiek pat morkų, ir ryžių bei pusė kilogramo svogūnų.

„Kasmet žiūrovai labai domisi šiuo renginiu. Stebėdami virėjus ir klausinėdami jų mokosi. Plovas šeimos, darbo šventėse, iškylose gamtoje smarkiai populiarėja. Šašlykas jau pradeda atsibosti. Tai tikrai jaučiame, nes prekiaujame plovui virti skirtais kazanais, kurių dydis nuo 6 iki 80 litrų. Bet kai kas užsako ir 200 litrų“, – tvirtino bendrovės „Metnetus“ direktorė kaunietė Jolanta Andžiulienė.

Genovaitė Rafanavičienė

lrytas.lt 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą