Prekybininkai: prasidėjo lašinių pirkimo sezonas


Ar mūsų organizmui reikia lašinių, o gal jie – žalingi? Kuo skiriasi rūkyti ir sūdyti lašiniai? Nors viešoje erdvėje apie lašinius galima rasti pačių įvairiausių nuomonių, tačiau tai produktas, kurį perka dažnas lietuvis. Negana to, prekybininkai juokauja, kad net lašiniai perkami „pagal sezoną“ – pavasarį ir vasarą jų parduodama daugiau.
Veža ir į užsienį
Centriniame Kauno turguje kalbinti prekybininkai sako, kad žmonės dažniau renkasi rūkytus, o ne sūdytus lašinius. Tiesa, perkama ir sūdytų, tačiau – mažiau.
„Pavasarį ir vasarą apskirtai lašinių perka daugiau. Žmonės juos mėgsta važiuodami į gamtą, pajūrį. Taip pat lašinių daugiau nuperkama tada, kai prasideda grybų sezonas – tada lašinius perka spirgučiams“, - sakė prekybos miestelyje „Urmas“ esančio Centrinio Kauno turgaus prekybininkė Rita.
Kaip pastebėjo taip pat mėsos gaminiais prekiaujanti Rasa, didesnius kiekius lašinių perka į užsienį išvykstantys žmonės – jie perkami ir sau, ir vežami lauktuvėms.
Pasak Rasos, lašinių pirkėjų padaugėja turgaus lentynose ar savuose daržuose atsirandant pirmosioms daržovėms.
Anot pardavėjų, kartais žmonės, rinkdamiesi lašinius, dvejoja, naudingi jie ar žalingi, tačiau įprasto produkto pirkti nesiliauja.
Į turgų apsipirkti atėjusi kaunietė Elytė įsigijo maždaug kilogramą lašinių. „Ar dažnai perku? Visą gyvenimą. Netikiu, kad tai – nesveikas maistas. Mes su vyru juos valgome nuolatos, ir abu esame sveiki“, - juokėsi moteris.
Lašinių valgymą lygina su saldumynais
Tuo tarpu L.Romeraitės dietoterapijos centro vadovė, gydytoja dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė sako, kad visų pirma reiktų nepamiršti gerai žinomos taisyklės: valgyti galima daug ką, tačiau visur svarbus saikas.
„Mano pacientai ne kartą yra klausę, ar lašiniai yra naudingi, ar žalingi. Ir visiems jiems atsakau tą patį – viskas priklauso nuo kiekio“, - sakė L.Romeraitė-Kuklierienė.
Antra vertus, skeptikai kovą su ištikimais lašinių mėgėjais bet kuriuo atveju pralaimėtų, mat lietuviai juos valgo nuo seno ir lašinius galima vadinti net tautišku lietuvišku produktu, o lietuviai jo nevengia ir dabar.
„Lašinys yra gyvulinės kilmės produktas, turintis daug sočiųjų riebalų, tad jo reikėtų vartoti saikingai. Mūsų organizmui daugiau trūksta mononesočiųjų ir polinesočiųjų riebalų, sočiuosius reikia riboti, jie turi įtakos cholesterolio kiekiui. Tačiau ir vėl – viskas priklauso tik nuo kiekio“, - sakė specialistė.
Nors lašiniuose yra nemažai naudingų maistinių medžiagų - vitaminų A, E, D ir F, mikroelementų, tačiau jie negali tapti pagrindiniu dienos patiekalu.
Pasak L.Romeraitės-Kuklierienės, lašinius, kaip ir saldumynus reikėtų valgyti labai saikingai: „Juos siūlyčiau skanauti taip, kaip saldumynus – retkarčiais ir po nedidelį gabalėlį“. Taip pat, sako dietologė, labai svarbu ir dienos maisto racionas.
„Jei pusryčiams suvalgėte du kiaušinius, suvalgius kad ir nedidelį kiekį lašinių, jūs tikrai viršysite sočiųjų riebalų dienos normą, tačiau jei jūsų pusryčiai buvo vandenyje virta kruopų košė, tuomet užvalgę lašinių jūs galite išlaikyti pagrindinių maisto medžiagų - baltymų, riebalų, angliavandenių - balansą“, - kalbėjo L.Romeraitė-Kuklierienė.
Kas geriau: sūdyti ar rūkyti?
Į dietologo rekomendacijas turėtų įsiklausyti ne tik tie, kurie meta svorį ar rūpinasi kūno linijomis, tačiau ir tie, kuriems lėkštėje svarbus naudingų medžiagų, gaunamų su maistu, balansas.
„Taip, žmogui reikia riebalų, juolab, kai mes gyvename tokiose klimatinėse sąlygose. Tačiau dienos riebalų norma neturi viršyti 30 procentų viso raciono, ir tik 10 procentų iš jų turi sudaryti gyvūninės kilmės riebalai.“
Taigi, virtos liesos kiaulienos galėsite suvalgyti didesnį kiekį nei lašinių, neviršydami sočiųjų riebalų dienos normos. Bet kodėl nesuvalgyti lašinio, jei jo norisi? Juolab, kad sveikos mitybos principai leidžia valgyti įvairų, subalansuotą maistą“, - kalbėjo specialistė.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą