Nuotraukos autorius: R.Danisevičius

Nutarta: karantinas pratęstas iki balandžio, judėjimo ribojimai – iki kovo vidurio, kaukių lauke nebereikės Leidžiamas judėjimas žiedinėse savivaldybėse

Karantiną šią savaitę švelninti žadėjusi Vyriausybė trečiadienį pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlymui režimą pratęsti dar mėnesiui iki kovo 31 dienos 24 valandos, o judėjimo ribojimus – iki kovo 15 dienos 24 valandos. Keliauti laisvai jau nuo ketvirtadienio bus galima tik tarp šešių žiedinių šalies savivaldybių.

Tiesa, nuo ketvirtadienio keičiasi ir kaukių dėvėjimo nurodymai. Atvirose erdvėse kaukes dėvėti reikės tik tuomet, kai neįmanoma užtikrinti saugaus dviejų metrų atstumo nuo kitų asmenų, išskyrus šeimos narius.

„Atsižvelgiant į nepalankią COVID-19 ligos epidemiologinę situaciją Lietuvoje ir pasaulyje, išlieka poreikis ir toliau riboti šios infekcijos plitimą, todėl siūlome pratęsti karantino režimo trukmę visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje dar vienam mėnesiui.

Šalyje įvedus griežtas karantino sąlygas sergamumas šia liga yra sumažėjęs, tačiau per savaitę registruojamas atvejų skaičius vis tik dar yra didelis“, – pristatydamas klausimą sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Kas keičiasi?

Karantinas. Vyriausybės sprendimu, karantino režimas pratęstas dar mėnesiui iki kovo 31 d. 24 val. Pagal anksčiau Ministrų kabineto priimtą nutarimą, karantinas Lietuvoje buvo pratęstas iki vasario 28 dienos. Ekspertų taryba antradienį pranešė rekomenduojanti režimą pratęsti, tačiau konkretaus laikotarpio tuomet nenurodė.

Judėjimo ribojimai. Judėjimo tarp savivaldybių ribojimas pratęstas iki kovo 15 dienos, tačiau nuspręsta leisti žmonėms, gyvenantiems besiribojančiose Alytaus miesto ir rajono, Kauno miesto ir rajono, Klaipėdos miesto ir rajono, Panevėžio miesto ir rajono, Šiaulių miesto ir rajono, Vilniaus miesto ir rajono savivaldybėse, judėti tarp šių savivaldybių.

Laisvas judėjimas tarp žiedinių savivaldybių bus galimas nuo ketvirtadienio.

Kaukės. Vyriausybė taip pat priėmė kaukių dėvėjimo tvarkos pokyčius. Kaukes atvirose erdvėse nuo ketvirtadienio reikės dėvėti tik tuomet, kai neįmanoma užtikrinti dviejų metrų atstumo nuo kitų asmenų, išskyrus šeimos narius. Reikalavimas dėvėti kaukes uždarose vietose nesikeičia.

Kartu su kaukių dėvėjimo lauke prievolės atšaukimu Vyriausybei buvo pateikta ekspertų tarybos rekomendacija nebeleisti dėvėti medžiaginių kaukių ar skydelių. Tokiu atveju ten, kur kaukės yra būtinos, tektų dėvėti tik medicinines kaukes arba respiratorius. Tačiau Vyriausybė nusprendė šio klausimo nesvarstyti.

Šiuo metu visose viešose vietose vyresniems nei šešerių metų amžiaus žmonėms privaloma dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones. Tai gali būti kaukės, respiratoriai arba kitos priemonės.

Išimtys taikomos neįgaliesiems, sportininkams ar esant už gyvenamųjų vietovių ribų.

lrytas.lt inforamcija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą