Darbe išgerti nepavyks – naujas alkotesteris matys viską

Lietuviai sukūrė mobilioms darbo vietoms skirtą neapgaunamą išmanųjį alkotesterį – įmonėms padės užtikrinti nulinės tolerancijos laikymąsi. Naujasis bekontaktis alkotesteris yra susietas su sistema, kuri per atstumą nustato blaivumą, geba atpažinti veidus ir konkretų naudojamą įrenginį, taigi, užkertamas kelias bet kokiai galimai apgaulei. Planuojama, kad pirmiausia šis sprendimas bus aktualus logistikos sektoriaus įmonėms. 

Lietuvių startuolis „Serfy“ sukūrė visą alkotesteriui reikiamą programinę įrangą – išmaniąją blaivumo nustatymo, veidų ir įrenginio atpažinimo sistemą, o alkotesterį pavedė pagaminti pasaulinei alkotesterių gamintojai „Lion Laboratories“. Iš viso į sprendimo kūrimą, tobulinimą ir patentavimą jau investuota daugiau nei 500 000 eurų. 

„Veiklos pradžioje sukūrėme ir pristatėme užduočių valdymo sistemą mobilioms darbo vietoms, kurią galima pritaikyti pačioms įvairiausioms funkcijoms. Dirbdami su skirtingų sektorių įmonėmis identifikavome blaivumo tikrinimo poreikį tiems darbuotojams, kurių darbo vieta nuolat kinta, pavyzdžiui, vilkikų, viešojo transporto vairuotojams, kurjeriams, statybininkams. 

Sprendimą kūrėme, testavome ir tobulinome trejus metus, šiuo metu jis visiškai paruoštas naudojimui – numatome galimybę įsigyti jį neribotam laikui arba nuomotis mokant mėnesinį mokestį“, – sako Povilas Vytautas Dudonis, „Serfy“ vadovas. 

Alkotesterio prototipus testavo skirtingų logistikos įmonių darbuotojai, pagal gautus atsiliepimus buvo atliekami tiek sistemos atnaujinimai, tiek suformuota konkreti užduotis alkotesterių gamintojui. 

P. V. Dudonis pasakoja, kad reikėjo atsižvelgti į galutinius naudotojus: „Pradžioje pasiūlėme kompaktiškus alkotesterius, bet ilgainiui supratome, kad vairuotojams kur kas patogiau ir lengviau naudoti didesnį įrenginį, kurį patogu laikyti rankoje, lengva surasti kabinoje, pūsti bekontakčiu būdu be jokių vienkartinių antgalių, tai ypač aktualu šiais pandeminiais laikais, taip pat alkotesterio ir programėlės naudojimasis turi būti intuityvus.“ 

Pasak P. V. Dudonio, sprendimui ne mažiau poreikių turėjo ir įmonių administracijos – joms svarbu, kad sistema būtų maksimaliai automatizuota, veiktų per atstumą realiu laiku, kad nebūtų galima jos apgauti, o apie bet kokius neatitikimus ar bandymus klastoti duomenis administracijos darbuotojai būtų nedelsiant informuojami. 

Atsižvelgus į tai, sprendimas turi veido atpažinimo algoritmą, ekrane fiksuojama visa burnos zona, taip pat alkotesteris kiekvieną kartą generuoja unikalią šviesos impulsų seką – ją atpažįsta išmaniajame telefone įdiegta mobilioji programėlė, kad tyrimui nebūtų pasitelkiami kiti įrenginiai. 

Naujasis alkotesterio sprendimas prisidės užtikrinant įmonių nulinės tolerancijos principų laikymąsi. Numatytos kelios sistemos konfigūracijos – pirmiausia ji gali veikti kaip virtualus alkoblokas – užklausos pūsti sukuriamos administratorių, taip pat pagal iš anksto suplanuotą grafiką, o apie aptiktą net menkiausią alkoholio kiekį išpučiamame ore sistema nedelsdama informuoja atsakingus asmenis. 

Sprendimas gali būti naudojamas ir kaip alkoblokas, kai užvesti transporto priemonę galima tik atlikus testą. Alkoblokas gali būti integruotas į logistikos įmonės telemetrijos sistemą – testavimai atliekami atsitiktine tvarka, o aptikus alkoholio blokuojamas transporto priemonės variklis, informuojami administracijos darbuotojai. 

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą