Kaip padėti problemų su alkoholiu turintiems asmenims?

Klausimas, į kurį atsakymo ieškota vakar vykusio Alytaus miesto savivaldybės vadovų ir sveikatos priežiūros įstaigų vadovų pasitarime priklausomybių ligų prevencijos plėtros Alytuje galimybių tema. 

Alytaus miesto savivaldybės mero N. Cesiulio teigimu, yra labai svarbu laiku ir operatyviai suteikti pagalbą atsisakyti vartoti alkoholį nusprendusiam asmeniui. „Mūsų miestui labai svarbūs visi žmonės, tačiau mes prarandame tuos, kurie vartoja alkoholį. Juos dėl alkoholio praranda darbo rinka, šeima, bendruomenė, kurioje jie gyvena. Mes turime kalbėtis ir diskutuoti, kad galėtume padėti alkoholį vartojantiems asmenims ir padaryti viską, kad tokių asmenų skaičius Alytuje nebeaugtų,“ – ieškoti bendrų sprendimų, sprendžiant priklausomybių problemas pasitarimo dalyvius kvietė miesto vadovas. 

Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotoja Jurgita Šukevičienė pastebėjo, kad atsisakyti alkoholio nusprendusiems asmenims svarbu laiku suteikti reikiamą informaciją. „Skirtingos tikslinės asmenų grupės naudojasi skirtingais informaciniais kanalais ir teko ne kartą susidurti su atvejais, kai asmenys neranda reikiamos informacijos, nors jos, rodos, yra daug. Vis tik komunikacijos niekuomet nebus per daug“, – teigė mero pavaduotoja.

Vartojančių alkoholį, psichotropines medžiagas ar nevengiančių rūkyti asmenų skaičius tiek Alytaus mieste, tiek ir šalyje auga. Tai liudija kasmet didėjantys skaičiai.  Pasak Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistės, vykdančios visuomenės sveikatos stiprinimą ir stebėseną, Ernestos Stankevičienės, atsižvelgiant į ketverių metų rodiklius, didėja 65 metų ir vyresnių amžiaus grupėje vartojančių alkoholį asmenų skaičius. Dažniausiai psichikos ir elgesio sutrikimai vartojant  alkoholį nustatomi 18–44  m. amžiaus grupės asmenims, rečiausiai – iki  17 metų amžiaus jaunuoliams. Dažniau su psichikos ir elgesio sutrikimais vartojant alkoholį susiduria vyrai (650,78 atvejai 100 tūkst. gyventojų) nei moterys (135,72 atvejai 100 tūkst. gyventojų). 

Mirusiųjų dėl apsinuodijimo alkoholiu 2016–2019 m. skaičius 100 tūkst. gyventojų per praėjusius ketverius metus  ženkliai kito. 2016 m. tokių mirčių iš viso nebuvo nustatyta, o štai 2017 m. 45–64 m. amžiaus grupėje jis siekė 18,32 atvejо 100 tūkst. gyventojų. Dar po metų 18–44 m. amžiaus grupėje mirtingumas buvo 6,26, о 45–64 m. amžiaus grupėje  – 12,39 atvejo 100 tūkst. gyventojų. 2019 m. ženkliau kito mirtingumo  18–44  m. amžiaus grupėje skaičius. Jis siekė 6,5 atvejo, kitose amžiaus grupėse mirčių nebuvo nustatyta.

2019 m.  šoktelėjo  asmenų, vartojusių narkotines medžiagas, mirtingumas. Jis siekė  12,74 atvejų 100 tūkst. gyventojų. 

Praėjusiais metais Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras atliko Alytaus miesto mokyklinio amžiaus vaikų gyvensenos tyrimą.  Jame dalyvavo beveik 750 penktų, septintų ir devintų klasių mokiniai. Nustatyta, kad devintoje klasėje dažniau elektronines cigaretės rūko mergaitės, o septintoje – berniukai. Alkoholį dažniau vartoja vyresnėse klasėse besimokantys mokiniai ir, kaip bebūtų keista, jis itin populiarus tarp mergaičių. 

Ne vienerius metus Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras teikia priklausomybės konsultanto paslaugas. Pernai tokių paslaugų suteikta 318 tokių paslaugų – vidutiniškai per mėnesį 30. Šiemet šių paslaugų poreikis ženkliai išaugo – iki 80 per mėnesį. 

Siekdama spręsti priklausomybių problemas, šiais metais Alytaus miesto savivaldybės taryba patvirtino Psichoaktyvias medžiagas vartojančių ir priklausomybės ligomis sergančių asmenų infekuotos pagalbos sistemos tvarkos aprašą Jo tikslas– integruojant gydymo, socialines ir sveikatos priežiūros paslaugas teikiančius juridinius asmenis sukurti ir įdiegti bendradarbiavimo tinklą, o uždaviniai – identifikuoti galimus pagalbos teikėjus, stiprinti žalingai vartojančių psichoaktyvias medžiagas ir priklausomybių turinčių asmenų gydymo, socialines ir sveikatos priežiūros paslaugas teikiančių juridinių asmenų bendradarbiavimą, vykdyti suteiktų paslaugų stebėseną ir kt. 


Komunikacijos skyriaus informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą