Šiandien minima Pasaulinė bičių diena

2017 m. Jungtinių Tautų Generalinė asamblėja, Slovėnijos atstovų iniciatyva, paskelbė gegužės 20-ąją Pasauline bičių diena. Gegužės 20-oji pasirinkta šiuolaikinės bitininkystės pradininko Antono Janšos (1734–1773) garbei ‒ tai jo gimimo diena.

Pasaulinę bičių dieną skatinama atkreipti dėmesį į bičių ir kitų vabzdžių apdulkintojų mažėjimą pasaulyje, jų reikšmę biologinei įvairovei, žemės ūkiui, žmonių sveikatai.

Skaičiuojama, kad pirmosios bitės (meliponos) išsirutuliojo maždaug prieš 80 mln. metų, o medunešės bitės ‒ prieš 15 mln. metų. Manoma, kad į Baltijos šalis naminės bitės atskrido iš Ispanijos, pasitraukus paskutiniajam ledynui, maždaug prieš 5,5-6 tūkst. metų, kai išplito paplito liepos, tuopos ir kiti žydintys medžiai, suteikę bitėms buveinę (dreves) ir maistą.

Bitės lietuviams nuo seno turi ypatingą reikšmę. Net žodis „bičiulis“ yra kilęs iš žodžio „bitė“. Bitės netgi turėjo jas globojančius dievus ‒ Bubilą ir Austėją. Lietuvos statutuose, patvirtintuose Žygimanto Augusto ir Žygimanto Vazos, bitininkavimo reikalai buvo griežtai reglamentuoti, pažeidėjai griežtai baudžiami – už vagystę ir bičių drevių naikinimą grėsė netgi mirties bausmė.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą