Be kojų ir rankos gimęs alytiškis susikūrė gyvenimą, apie kokį kiti tik svajoja

Kai labai nori, viskas įmanoma. Tai įrodė alytiškis Remigijus Škarbalius (30 m.), gimęs be kojų ir vienos rankos, bet tapęs kompiuterių ir telefonų meistru Londone.  Vos gimusį Remigijų iš siaubo dėl išvaizdos paliko mama – neįgalus vaikinas užaugo įtėvių namuose Alytuje su dar dešimčia vaikų. Dabar R.Škarbalius gyvena Londone ir viską, ko prireikia, daro vienintele dešine ranka: prausiasi, rengiasi, ruošia valgį, juda ne tik po namus, bet ir po miestą. O svarbiausia – Londone jis įrodė, kad viena ranka gali užsidirbti pinigų pragyvenimui. „Daug kam atrodo, kad gyventi be vienos kojos siaubinga, todėl mano, kad be abiejų apskritai neįmanoma. Aš visus tokius bandau nuraminti“, – šypsodamasis LRT televizijos laidoje „Emigrantai“ pasakojo R.Škarbalius.Remigijus jau įpratęs, kad jį pamatę žmonės sutrinka ir paploninę balsą puola gailėti, siūlo pagalbą. Dauguma mano, kad jis pakliuvo į sunkią avariją ir po jos teko nupjauti kojas arba kad dalyvavo kare ir ten prarado galūnes. Visuose neįgalumą patvirtinančiuose dokumentuose, kurių nuo gimimo susidarė didžiulis kalnas, nerastume jokios sudėtingos diagnozės pavadinimo. Ten tiesiog parašyta, kad Remigijus toks gimė – kito paaiškinimo nėra.

Optimizmo neprarandantis vaikinas visą gyvenimą, kiek tik prisimena, sau ir kitiems bando įrodyti esąs stiprus ir galintis pasiekti bet kokį užsibrėžtą tikslą – gailesčio jam nereikia. Dar paauglystėje gyvendamas Alytuje R.Škarbalius tapo Lietuvos neįgaliųjų plaukimo čempionu, įgijo teisę mūsų šaliai atstovauti Europos čempionate. Kitas ne mažiau svarbus laimėjimas – sulaukęs pilnametystės sugebėjo išlaikyti vairavimo egzaminą ir tapo pirmuoju vairuotoju, kuris automobilį savarankiškai valdo be kojų ir vienos rankos. Įgyvendinti kitų savo svajonių Remigijus išvyko į Londoną. Persikelti į vieną didžiausių Europos miestų prieš septynerius metus alytiškis nusprendė aplinkui beveik nelikus draugų – vienas po kito jie emigravo uždarbiauti į Angliją. Galiausiai pasikvietė atvykti ir jį – manė, Londone bus paprasčiau, gyvens iš angliškų pašalpų.

Bet Anglija anaiptol nėra tokia, kokią ją dažniausiai įsivaizduoja žmonės Lietuvoje. Paprastai čia nieko nevyksta – dėl visko reikia pasistengti. Dvejus metus Remigijus viename brangiausių pasaulio miestų gyveno iš lietuviškos neįgalumo pašalpos, kuri tuo metu buvo 1200 litų. Tiek pinigų net buto nuomai neužtekdavo. Gerai, kad padėjo draugas. Ne vienas jam siūlė pasinaudoti padėtimi ir gatvėje prašyti išmaldos – daugiau nei aštuonis milijonus gyventojų turinčiame mieste atsirastų žmonių, norinčių paremti neįgalų vyrą. Tik lietuvis tokiu keliu nepasuko. Per dvejus sunkius metus Londone Remigijus suprato, kad lietuviškų pinigų per mažai, todėl nutarė susitvarkyti angliškai neįgalumo pašalpai gauti reikalingus dokumentus. Tačiau fizinė stiprybė turi ir minusų – gyventi savarankiškai išmokęs R.Škarbalius Londono medicininei komisijai pasirodė per daug sveikas. Tai, kad jis neturi kojų ir vienos rankos, nebuvo įvertinta kaip sunkus neįgalumas. „Jeigu gali pats judėti, vadinasi, viskas yra neblogai“, – po pirmos patikros nusprendė medikai.

Galiausiai lietuviui pavyko gauti neįgalumo pašalpą, tačiau nereikia manyti, kad iš jos žmonės Anglijoje gali gerai gyventi. Palyginti su kainomis, pašalpos labai mažos, tenka visą laiką taupyti. Supratęs, kad tik iš pašalpos pragyventi per sunku, Remigijus sugalvojo, kaip užsidirbti. Dar gyvendamas Alytuje vaikinas studijavo informacines technologijas, todėl nusprendė Londone tapti kompiuterių meistru. Gebėjimas greitai ir gerai taisyti kompiuterius išpopuliarino R.Škarbalių tarp Londone gyvenančių lietuvių – daugelis į šį jauną vyrą kreipdavosi net nežinodami, kad jis neįgalus, todėl atvykę į namus nustebdavo.

Remigijus praėjusią vasarą sulaukė pirmo rimto darbo pasiūlymo – jį pakvietė tapti meistru lietuviams priklausančioje kompiuterių ir mobiliųjų telefonų taisykloje Rytų Londone. Dabar kiekvieną dieną meistras savarankiškai keliauja per pusę miesto iš namų į darbą.

Pakeliui tenka pakeisti porą autobusų, bet vežimėlyje sėdinčio vyro tai negąsdina – autobusai pritaikyti neįgaliesiems, maža to, kelionės jiems nemokamos, tad per savaitę pavyksta sutaupyti 30–40 svarų transporto išlaidų. Savo negalios nesureikšminantis R.Škarbalius mėgsta linksmintis – kai tik gali, vyksta į Londono centrą, kur daug barų ir naktinių klubų. O kartais su draugais keliauja už miesto, arčiau gamtos. Į Lietuvą maždaug kartą per metus grįžtantis Remigijus sakė, kad savo šalies labai ilgisi ir kartais net pasvajoja likti, tačiau bijo, jog tėvynėje negaus darbo. „Jei tik kas Lietuvoje įvertintų mano gabumus, mielai nebebūčiau emigrantas“, – prisipažino Londone gyvenantis, bet tėvynės pasiilgęs kompiuterių ir mobiliųjų telefonų meistras.

„TV Antena“

lrytas.lt informacija

Komentarai

  • Bronius
    prieš 41 minučių
    Ir ne vaiku namuose vaikinukas uzaugo, o geros moters seimoje

Parašykite komentarą