Nuotraukos autorius: 123rf.com nuotr.

Kokių dovanų Kalėdoms trokšta vaikai: idėjų ras kiekvienas

Prieš Kalėdas suaugusieji suka galvą, ką padovanoti savo ar draugų vaikams, krikštavaikiams ar anūkams. Gerai, jei būsimasis dovanos gavėjas pasidalijo savo svajonėmis, bakstelėdamas pirštu į žaislų katalogą. O jeigu ne? Juk nesinori išvysti nosį nukabinusį mažylį, gavusį žaislą, kuris jam jau yra „atgyvena“ ir visai nebetrokštamas. Visai kitaip, kai matai tą nuoširdų vaikišką džiaugsmą, užplūstantį išpakavus dovaną ir radus tai, apie ką taip svajojai. Vaikų žaislai yra mada, kuri per reklamą juos pasiekia įvairiausiais būdais. Mūsų mažieji puikiai žino visus naujausius herojus, jų gebėjimus ir smulkiausius niuansus. Nieko nuostabaus, kad, mes, suaugusieji, su tuo nespėjame. Kad nesuklystume, rinkdami dovaną mažiesiems, kviečiame susipažinti, kokie žaislai tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje yra „ant bangos“.

Z ir A kartos vaikai – gerai informuoti ir žino, ko nori

Pasak didžiausio specializuotų žaislų parduotuvių tinklo Lietuvoje „Žaislų planeta“ žaislų komercijos vadovės Nomedos Daukantienės, kaip ir visose srityse, taip ir perkant žaislus pirkėjas susiduria su kartų skirtumų iššūkiu: žaislų naudotojai – Z ir netgi A (alfa) kartos, o perkantieji – Y ir X kartų atstovai. Tai, kas tėvams, seneliams ar giminaičiams atrodo gera dovana, toli gražu nebūtinai patiks vaikams. Mūsų mažieji – smalsūs, išmanūs vaikai, augantys kartu su technologijomis, nuo mažens besinaudojantys mobiliaisiais telefonais, planšetiniais kompiuteriais bei žaidimų konsolėmis.

Pastaruoju metu išpopuliarėję žaislų „išpakavimo“ video, plačiai sklindantys socialinėje erdvėje, pasiekia vaikus, yra jų mėgstami ir skleidžia žinią apie žaislų pasaulio naujoves. Tad šiandien vaikai gerai informuoti ir gerai žino, ko nori. Todėl, anot „Žaislų planeta“ atstovės N.Daukantienės, vaikų simpatijas laimės tie, kurie mažuosius nudžiugins žaislais, turinčiais ne tik edukacinę funkciją (ką dažnai nori įpiršti suaugusieji), bet ir geras emocijas keliančiais bei apjungiančiais tradicinius ir skaitmeninius žaidimo būdus.

Robotizacija keliauja į žaislus

Šiandienos vaikai tiki, jog gali užkariauti pasaulį, todėl ir jų žaislai turi supergalių – daro tai, ko anksčiau žaislai nedarydavo. Pavyzdžiui, žaismingasis robotukas „Boxer“, tinkantis bet kokio amžiaus vaikams – tai robotizuotas „draugas“ su kuriuo galima puikiai leisti laiką, nes valdomas pulto jis juda, šoka, žaidžia futbolą, didžėjauja, rengia pasirodymus, rodo emocijas vartydamas LED akis, reaguoja į rankų judesius, moka stovėti ant dviejų kojų ir turi 10 žaidimų programų. Papildomai „Boxer“ žaidimo galimybes praplėsti galima atsisiuntus išmaniąją programėlę.

Tuo tarpu radijo bangomis valdomas dronas „Supernova“ paneigs visus gravitacijos dėsnius, nes jį it magui galima valdyti rankomis be jokio nuotolinio valdymo pultelio. Šis dronas aktyvuojasi tiesiog išmetus jį į orą. Apginkluotas 5 sensoriais, LED indikatorium bei apsauga nuo kliūčių, dronas žaidėjui leidžia įvaldyti 9 supertriukus.

Net ir suaugusiems puikiai pažįstamas jų praeities žaislas vilkelis šiandien tapo išmaniuoju suktuku „I-TOP“. Tobulos pusiausvyros naujos kartos suktukas jau pats skaičiuoja ir parodo apsisukimus, kviesdamas rungtyniauti su draugais.

„Atrodytų, neįtikėtina, bet šis iš pažiūros paprastas žaislas turi net 99 sukimosi režimus!”, – sakė „Žaislų planetos“ atstovė N.Daukantienė.

Žaislinių gyvūnėlių mylėtojams – robotizuoti draugai

Skaitmeninis pasaulis keičia mūsų poreikius, bet meilės gyvūnams tikrai neišstumia. Vaikai ir toliau nori turėti mylimą augintinį. Ar minkštas pliušinis, ar interaktyvus skaitmeninis gyvūnas – tai puiki repeticija vaikams, norintiems rūpintis gyvūnais, bet dar nepasiruošusiems prisiimti tikro augintinio atsakomybės. Tėvai pozityviai priima šiuos žaislus, nes jie moko vaikus empatijos bei rūpestingumo. Tik šie mažųjų „draugai“ tampa išmanesni ir tikroviškeni savo elgesiu.

Interaktyvūs gyvūnėliai atlieka vis daugiau veiksmų, kokius daro tikri gyvūnai. Visų pamėgta robotizuotų žaislų linija „Zoomer“ jau kelintus pasipildo vis naujais herojais – triušiuku, šuniuku, ir, žinoma, ypač madingu vienaragiu. „Šie robotukai atlieka daugybę triukų – kramto popierinį maistelį, pilvukas skleidžia alkio garsus, glostant leidžia garsus, juokiasi, mirksi akytėmis, judina ausytes, moka vaikščioti, šokinėti, reaguoja į išrinktą vardą“, – gausybę žaislo funkcijų vardijo „Žaislų planetos“ atstovė N.Daukantienė.

Įvairiaspalviai mini robotukai „Fingerlings“ – beždžionėlė, vienaragis, dinozauras, panda – tiesiog apsigyvena ant žmogaus pirštų ir demonstruoja daugybę emocijų. Jie tarsi gyvi padarėliai – reaguoja į judesius ir prisilietimus, mirksi akutėmis, skleidžia švelnius, linksmus bei pykčio kupinus garsus – priklausomai nuo to, kas su jais daroma. Siunčiant oro bučinį, jie atsiunčia atgal. Sunku išlikti abejingiems tokiems nuotaikingiems padarėliams. Pliušiniai meiliai atrodantys gyvūnėliai „Feisty Pets“ – meškiukai, vienaragiai, beždžionėlės, poliariniai lokiai, zuikiai – taip pat turi ką pasakyti. Vos paspausdus už ausų jie tuoj pat savo veido išraiška parodys nepasitenkinimą.

Animacijos herojai vėl veržiasi į vaikų žaislų spintas

Noras pakeisti pasaulį ir nugalėti blogį yra nuolatinis animacinių filmukų herojų uždavinys. Vaikai juos pamilsta ir nori turėti juos šalia savęs – tarsi pratęsti filmuko sukurtą pasaulį ir kartu leistis ieškoti nuotykių su pamiltais herojais savo kambaryje. Šį rudenį 2-5 metų mergaičių herojų sąrašą papildė nauja žvaigždė – aštuonmetė princesė Nella. Ji ne tik puošni princesė, bet ir riterė, kovojanti su neteisybe.

Mergaites žavi Nellos magiškas pasaulis, noras padėti ištiktiems bėdos ir jos ypatingosios galios, kurias suteikia stebuklingi aksesuarai – prie kaklo kabanti širdelė bei žėrintis kardas. Jie taip pat tapo neatskiriamomis lėlės Nellos detalėmis. Paspaudus Nellos širdies formos pakabuką, princesė kalba, dainuoja ir net moka pasakyti 10 frazių.

Berniukus šį rudenį pradžiugino jau favoritu tapęs naujas filmuko veikėjas – Rusty Rivets. Išradingasis Berniukas Rustis su draugais Ruby bei Botazauru randa išeitį kiekvienoje situacijoje. Todėl ši žaislų kolekcija siūlo su kūrybiškumu, konstravimu susijusius žaislus – šviesų ir garsų kupiną transformuojamą laboratoriją, sukonstruojamą robotą, įvairius įrankių rinkinius.

O vaikus, kurie myli šunyčius patrulius, pradžiugins naujai pristatyti žaislai – jūros patrulis, galintis transformuotis į sunkvežimį, dviaukštis patrulių namas, lėktuvas bei figūrėlės. Metų pabaigoje veiksmo herojus mėgstančius vaikus pasitiks ypač berniukų mėgstami filmai „Transformeriai“ ir „Spiderman“.

Lėlės ir juda, ir kalba

Nors lėlės jau šimtmečiais yra mergaičių mylimos draugės, jos taip pat žengia į priekį su naująja karta.

„Žaislų planetos“ parduotuvėse pristatyta naujovė – į kūdikius panašios interaktyvios ropojančios lėlytės „Bouncin‘ babies“. Jos kaip tikri lėliukai – ropoja, vaikšto vaikštynėje, supasi, geria, šlapinasi, reaguoja į garsą atsitraukdamos.

O „Baby Alive“ lėlytė Lilly į „Žaislų planetą“ atvyko su dideliu aksesuarų bagažu – nuo sauskelnių iki maisto. Interaktyvių lėlių gretas papildo „Bambolina“ besimokantys vaikščioti kūdikiai ir lietuviškai net 50 žodžių tarianti lėlė „Miss Anna“, turinti išskirtinę puošmeną – tamsoje šviečiančią sruogą. Lėlių lentynose puikuojasi ir visa virtinė lėlių madisčių – pradedant tik „Žaislų planetoje“ parduodama išskirtine „Barbie“ karjerisčių kolekcija, „Sparkle girls“, „Enchantimals“ ir baigiant naujomis strazdanotomis stileivomis „Freckle & Friends”.

Klasika su naujovių prieskoniu

Nors suaugusieji taip pat gyvena neišvengiamoje technologijų apsuptyje, jie skatina vaikus žaisti ne tik robotizuotais ar skaitmenizuotais žaislais, bet užsiimti ir paprastesniais, kūrybiškumą, vaizduotę ar loginį mastymą skaitinančiais žaidimais. Todėl, pasak „Žaislų planetos“ atstovės N.Daukantienės, klasika – kūrybiniai žaidimai bei konstruktoriai („Lego“, „Playmobil“) nors ir įgavę naujų aspektų – išlieka populiarūs. Stalo žaidimai yra nuostabus būdas apjungti visus – nuo vaikų iki senelių – bendram laiko praleidimui ir gyvam bendravimui. Todėl stalo žaidimų gamintojai šalia visiems žinomų klasikinių žaidimų kasmet pateikia naujovių, pavyzdžiui „Kingdomino“, „TWISTER Blindfolded“, „Jenga Pass“, „Monopoly Ultimate Banking“ bei „Ravensburger“ 3D dėlionės. Išsamiau su žaislų naujovėmis susipažinsite pavartę „Žaislų planetos“ katalogą arba užsukę į parduotuves Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Druskininkuose.

lrytas.lt informacija 

 

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą