Dovanų maratonas prasideda: pasiūlė netradicines dovanų idėjas tinkančias ne tik technikos mylėtojams

 

Prasidėjus šventiniam laikotarpiui taip pat prasideda ir kalėdinių dovanų pirkimo maratonas, kuris vieniems yra malonumas, o kitiems – galvos skausmas. Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) atstovė Imanta Baltrūnaitė pasiūlė kalėdinių dovanų idėjas – elektroninius prietaisus, kurie tiks kiekvienam šeimos nariui – ne tik technikos mylėtojams, tačiau ir tiems, kurie nori tiek praktiškų, tiek prasmingų dovanų.

Pasak I. Baltrūnaitės elektroniniai prietaisai gali tapti puikia ir naudinga dovana po kalėdine eglute. „Šiais laikais elektroniniai prietaisai tampa naudingu įrankiu, galinčiu padėti ne tik kasdienėje buityje, bet ir mokantis naujų dalykų ar net ugdant vaikus“, – teigia I. Baltrūnaitė.

Anot ekspertės, renkant dovanas mažiesiems, galima peržvelgti elektroninių žaislų lentynas. Reikėtų atkreipti dėmesį į žaislo funkcionalumą – spalvų spektro gausą, medžiagų įvairovę, garsų skleidimą, galimybę judėti ir pan. Pradiniuose vaiko vystymosi etapuose svarbu kontrastai ir jutimų lavinimas, tad, renkantis elektroninį žaislą, derėtų įvertinti, ar jis atitinka tuometį augimo etapą, tuo tarpu ūgtelėjusiems vaikams rekomenduojama ieškoti prietaisų, lavinančių specifinius gebėjimus. Vyresniems vaikams galima pasiūlyti itin įdomių žaislų-robotų. Yra net robotukų (pavyzdžiui, „BIT“), leidžiančių mokytis programavimo pagrindų pagal spalvas. Mažas robotas gali vystyti loginį mąstymą ir tapti puikia priemone kompleksiškam vaikų lavinimui matematikos, inžinerijos ir technologijų srityse.

Vyresniems žmonėms – draugams ir artimiesiems – EPA atstovė rekomenduoja dovanoti elektroninius prietaisus pagal pomėgius, gyvenimo būdą. „Žmonėms, mėgstantiems sportą, muziką ar tiesiog precizišką namų švarą, puikia dovana gali tapti laisvės pojūtį suteikiantys elektroniniai prietaisai, tokie kaip bevielės ausinės, drėgmei atspari garso kolonėlė, aktyvumą fiksuojanti elektroninė apyrankė ar dulkių siurblys-robotas“, – sako I. Baltrūnaitė.

Pasak I. Baltrūnaitės, ieškant dovanų vyresnio amžiaus žmonėms, galima rasti prietaisų, kurie spręstų kasdieną iškylančias problemas – padėtų esant užmaršumui, fizinės jėgos trūkumui ar klausos sutrikimų atvejais. Elektroniniai prietaisai gali priminti laiku išgerti medikamentus, kiti netgi padeda automatiškai atsukti stiklainius. Yra net tokių prietaisų, kurie padeda tobulinti sklindantį garsą iš televizoriaus – visa tai gali tapti puikiomis kalėdinėmis dovanomis, kurios pradžiugins artimuosius.

„Elektroninių prietaisų pritaikymas labai platus: nuo pagalbos kasdienėje buityje iki saviugdos. Tačiau asmeniui, kuriam dovanojama, nesvarbu, ar tai būtų mažametis ar vyresnio amžiaus žmogus, reikėtų ne tik parodyti, kaip tą prietaisą įjungti ir išjungti, bet kaip su juo ilgainiui elgtis. Reikėtų paaiškinti, kad sugedus prietaisui ar tapus nebereikalingam, jo išmesti nebūtina – jį galima pataisyti, padovanoti kitiems ir tik, galiausiai, jei nė vienas iš šių variantų netinka, išmesti į jiems skirtus specialius konteinerius, nes atsikračius prietaisų kartu su buitinėmis atliekomis, elektronikos atliekos irdamos teršia dirvožemį, patenka į vandenį ir grįžta žmonėms, gyvūnams ir aplinkai“, – sako I. Baltrūnaitė.

I. Baltrūnaitė primena, smulkios elektronikos atliekos (planšetės, telefonai, elektroniniai žaislai ir kt.) yra nemokamai surenkamos atskirai tam skirtuose specialiuose konteineriuose, jų EPA visoje Lietuvoje yra pastačiusi daugiau nei 4 tūkst. – prekybos centruose, bibliotekose, pašto skyriuose ir kitose dažnai lankomose vietose. Tiesa, norint atsikratyti stambiagabaritės elektronikos (pavyzdžiui, šaldiklių, skalbimo mašinų, indaplovės ir pan.), ji nemokamai išvežama iš namų užregistravus iškvietimą telefonu 8 695 55 111 arba užpildžius formą internete adresu www.epa.lt skiltyje „Gyventojams“.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą