Kaip įpakuoti dovaną, kad gavėjas liktų apstulbęs

Ar verta gaišti laiką dailiai pakuojant dovaną, ar užtenka ją įdėti į maišelį? Išradingumo nestokojanti prancūziško dekoro salono „Provincialė“ vadovė Jūratė Skrudupaitė įsitikinusi – kiekviena pakuotė gali papasakoti subtilią istoriją, todėl dovana turi būti gražiai įpakuota į jai vynioti skirtą popierių, perjuosta šilko ar medvilnės juostele ir galbūt net papurkšta kvepalais. 

Maišeliai skirti tik parnešti dovaną iki namų ar nukeliauti iki pobūvio vietos. Vėliau dovana turi būti išimta iš maišelio ir žmogui įteikiama tik puošniai įpakuota. „Išskirtinė daili pakuotė – tai pagarbos ir meilės išraiška žmogui, kuriam dovana skirta. Ypatinga pakuotė gali papasakoti istoriją. Ji suteikia paslapties šydą“, – moko J.Skrudupaitė.

Vilniuje įsikūrusio salono savininkė dovanas rekomendavo įdėti į dėžutę, kurią iškloja šilkiniu popieriumi. Taip pat dėžutė gali būti užpildyta medžio drožlėmis, pats pirkinys vyniojamas į šilkinį popierių, kad apsaugotų trapų dovanos paviršių.

Taip nuo seno buvo apgaubiamos taurės, porcelianas, todėl taip J.Skrudupaitė jas pakuoja ir šiais laikais.

Dovana, besipuikuojanti tarp šilko popieriaus ir medžio drožlių, įdedama į dėžutę, kuri apsukama spalvotu popieriumi ar šilko audiniu, perrišama juostele.

„Mėgstu lakuotą vienos spalvos popierių su tos pačios spalvos kaspinėliu. Kaspinėlio užrišimas – taip pat tikras menas. Štai prašmatnioje „Tiffany“ juvelyrikos parduotuvėje konsultantai baigia kaspinėlių rišimo kursus.

Nuostabiai atrodo nedidelės dovanos, suvyniotos į gėlėtą šilkinį audinį, kurį vyrai vėliau gali panaudoti kaip aksesuarą – kišenėlės nosinaitę (prancūziškai – „foulard“ ). 

Puiku, kai jūsų dovanos kaspinėlis dar ir iškvepinamas“, – patarimais dalijosi J.Skrudupaitė. Permatomas popierius Jūratę džiugina mažiau, nes nepalieka paslapties. Gėlėtas, su paukščių motyvais labai pralinksmina žiemą. „Pats nuostabiausias paveikslas – dama, brendanti per sniegą su gėlėta dovanų dėžute, kvepiančia pakalnutėmis.

Pakalnutės ir žiemą šiais prancūzų mados dizainerį Christianą Diorą (1905–1957) garbinančiais metais ypač tinka ir nėra banalu“, – įsitikinusi „Provincialės“ savininkė. Prieš pakuodama dovaną Jūratė niekada neklausia pirkėjo, kokio amžiaus sukaktuvininkui ji skirta. Klausinėti apie amžių nemandagu ir net labai neskoninga. „Mano klientai, atvykę į parduotuvėlę, dažnai patys pamini, kam bus skirta dovana – poniai ar ponui. Jei klientas nelinkęs minėti, teiraujuosi, kuris popierius labiau pradžiugins – raudonas ar juodas. Mes siūlome du lakuoto popieriaus atspalvius. Tai mūsų vizitinė kortelė. Ir maišelis tuomet parenkamas tos pačios spalvos. Manau, nėra tik vyriškų arba tik moteriškų pakuočių. Moterys taip pat mėgsta mėlyną spalvą, kuri yra tarsi vyriškos pakuotės etalonas, o vyrai dievina raudoną“, – pabrėžė J.Skrudupaitė.

Jeigu dovana kainavo pigiai, tėra tik simbolinis mažmožis, ar verta ją pakuoti naudojant brangias priemones taip, kad atrodytų lyg kokia brangenybė? Šis klausimas Jūratės neišmušė iš vėžių. Ji įsitikinusi, kad žmogų visada pavergia gražiai, skoningai supakuotos dovanos. Tad nebūna brangių ar pigių dovanų. Jos visada brangios, nes tai dovana, kurią mums išrinko mylimas žmogus, draugas, kolega. Tai gali būti ledinukai ar migdoliniai saldumynai (prancūziškai – „macarons“, tai – prancūzų konditerijos pažiba vadinami migdoliniai orinukai) mažoje metalinėje dėžutėje, perrištoje dryžuotu medvilnės kaspinu. Tokia dovana labai brangi, nes saldi ir sąmojinga. Net pati mažiausia dovana turėtų būti žavingai supakuota.

„Turiu klienčių, kurios taip pamėgo mūsų dovanų pakavimą, kad net įsigijusios pirkinį namams prašo jį gražiai suvynioti ir taria: juk taip malonu keliauti su kvepiančia ir elegantiška dovana į savo namus“, – pažymėjo Jūratė. Salono savininkė rekomendavo rinktis natūralias, gamtą tausojančias pakuotes. Tos pakuotės ar medvilniniai, šilkiniai kaspinai perdirbami ir iš jų gaminami nauji žavūs daiktai. „Viskas mūsų gyvenime turėtų būti kaip brangakmeniai. Ir dovanos, ir tarpusavio ryšys. Ypač ryšys. Todėl kartais klientams rekomenduoju išrinkti emocinę dovaną. Tai galėtų būti kvietimas pasivaikščioti po parką, ekskursija po senamiesčio bažnyčias, teatro spektaklis ar Fryderyko Chopino kūrinių koncertas. Nuostabi dovana – geras pokalbis vakare prie arbatos puodelio. Tokia gali būti ir bet kuri visos šeimos šventė“, – pasakojo Jūratė.

Didžiausiu dovanų pakavimo metu įprastai tampa Kalėdos, tačiau žmonės visus metus turi daugybę progų dovanoms pirkti. „Prieš kelerius metus išdaviau savo didžiąją gyvenimo meilę Paryžių ir įsimylėjau Londoną. Tais metais visos Kalėdų dovanos, skirtos mano šeimai, buvo įkvėptos šio nuostabaus miesto. Tai – raudonas popierius, perrištas juoda sukta virvele su mažyčiu juodu kuteliu. Šis derinys – raudona ir juoda – labai slidus. Tik Londonas galėjo įkvėpti, kad tai būtų skoninga, subtilu ir ilgam paliktų įspūdį. Mano sesuo tų metų dovanų pakavimą pavadino literatūrinio herojaus detektyvo Šerloko Holmso dovanomis. Buvo smagu ir juokinga“, – įspūdžiais dalijosi Jūratė.

Kadangi dabar art deco epochos gaminių atgiminas, rekomenduojama naudoti popierių su povų plunksnų motyvu ar net patį mažytį dekoratyvų povą patupdyti ant dovanos kaspino. Salono savininkė dar patarė kvepinti dovanas – tik gerai apgalvokite, koks aromatas tiktų. Jei tai – arbatos puodeliai, išrinkite saldų, cukruotų vaisių aromatą, jei dovanojate šampano taures – šiek tiek citrusų ir kriaušių. „Labai malonu galvoti, kaip supakuoti ir iškvepinti dovaną – knygą. Dievinu skaitymą ir knygas, todėl šiemet mūsų parduotuvėje atsirado naujas „Patinos“ aromatas. Jis man dvelkia senomis knygomis ir Kalėdomis“, – užsiminė J.Skrudupaitė. Paskutinis verslininkės patarimas jus turėtų nuteikti visada pasirūpinti dailia dovanos pakuote. „Galvodami apie dovanas visada sakykite: aš – snobas, nes, anot paryžiečių, jei kas nors manys, jog paryžietė – ne snobė, ji mirtinai įsižeis“, – patikino J.Skrudupaitė.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą