Pritaikyti būstai gyventojams, turintiems negalią

Ne retai negalia žmogui užkerta kelią dalyvauti visuomeniniame gyvenime, išvykti iš namų ar net patogiai judėti juose. Praėjusiais metais Lazdijų rajono savivaldybėje buvo organizuojami ir vykdomi būstų pritaikymo darbai gyventojams, turintiems negalią. 2018 m. pritaikyta net 10 būstų, o 2 iš jų vaikams.

Aštuonių asmenų namuose buvo atliekami būsto pritaikymo darbai pastato viduje ir (ar) išorėje: sanitarinių įrenginių įsigijimas (klozetas, praustuvas, vonia, dušas) ir jų įrengimas, elektrinio vandens šildytuvo pastatymas, būsto durų platinimas ir įrengimas, slenksčių nuėmimas, vandentiekio įrenginių iki gyvenamojo namo iš vandens šulinio įrengimas, turėklų įrengimas laiptinėje, nuovažų įrengimas bei kiti dėl būsto pritaikymo atsiradę būtini smulkūs apdailos ir remonto darbai.

Dviem vaikams, turintiems sensorinės sistemos sutrikimų, buvo perkamos sensorinės pagalbos priemonės: pasunkintos antklodės, daugiafunkcinė pagalvė, vandens burbulų stalas su stovu, spalvas keičiantis suoliukas, taktiliniai kamuoliukai ir pan. Šios priemonės tai – stacionarūs ir mobilūs įrenginiai, naudojami vaiko su sunkia negalia gyvenamojoje aplinkoje, kuriais naudojantis tenkinami vaiko fiziniai ir (ar) emociniai poreikiai ar pojūčiai.

„Dažnai negalia apsunkina žmogaus ir jo artimųjų gyvenimą, buitis tampa sudėtinga, gyventojai tampa tarsi įkalinti namuose. Suteikti pagalbą neįgaliems žmonėms yra tiek valstybės, tiek visų piliečių pareiga, nes tai nelaimė, kuri gali ištikti kiekvieną. Džiaugiuosi, kad mūsų savivaldybėje jau ne vienerius metus buvo įgyvendinami būsto pritaikymo neįgaliesiems darbai. 2017 m. gyvenimo kokybė buvo pagerinta penkiems rajono gyventojams, o 2018 m. būsto pritaikymo darbai buvo atlikti net dešimčiai žmonių. Tikimės, kad ir ateityje galėsime padėti užtikrinti geresnes gyvenimo sąlygas neįgaliesiems.“ – teigė Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Salatka.

Įrangos įsigijimas, būsto ir gyvenamosios aplinkos pertvarkymas, einamasis remontas, keičiant asmenims su negalia neprieinamas erdves buvo atliktas Lazdijų, Kapčiamiesčio, Noragėlių, Šventežerio, Krosnos seniūnijų gyventojams.

Darbai buvo vykdomi įgyvendinant Lietuvos Respublikos Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos „Šeimų, auginančių vaikus su sunkia negalia, socialinio saugumo stiprinimo pritaikant būstą ir gyvenamąją aplinką“ ir „ Būsto pritaikymo neįgaliesiems“ tvarkos aprašus.

2018 m. iš Lietuvos valstybės biudžeto sensorinėms pagalbos priemonėms įsigyti buvo skirta 3190,81 Eur. suma, o šiais įrenginiais aprūpintos dvi Lazdijų rajono savivaldybės šeimos, auginančios vaikus, turinčius negalią. Būsto ir gyvenamosios aplinkos pritaikymui iš Lietuvos valstybės biudžeto lėšų buvo skirta 12178,53 Eur. suma, Lazdijų rajono savivaldybė skyrė dar 7932,83 Eur. Valstybės biudžeto lėšos būstų pritaikymui yra paskirstomos kiekvienai savivaldybei proporcingai pagal savivaldybėje gyvenančių vaikų ir suaugusiųjų su sunkia negalia skaičių. Lėšų skirstymo procesus kuruoja Neįgaliųjų reikalų departamentas.

Lazdijų r. sav. inf.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą