Globa šeimoje – antroji tėvų palikto vaiko galimybė

Globoti vaiką – reiškia suteikti jam tai, ko jis negavo šeimoje: rūpestį, šilumą ir ramybę, supratimą, palengvinti jo pasiruošimą tolimesniam gyvenimui ir padėti jam pergyventi netekties jausmą“, – mintimis apie globą dalijasi vaikus globojanti alytiškių šeima. Tokių vaikus globojančių šeimų Alytuje yra 62. Jose auga 81 globojamas vaikas.
Pasak globos klausimus sprendžiančių specialistų, šeimų, norinčių globoti vaikus, Alytuje atsiranda vis daugiau. Ne visi tėvai geba mylėti savo vaiką ir atliepti į jo poreikius, todėl globėjai yra tie žmonės, kurie gali suteikti vaikui taip reikalingą emocinį ir fizinį saugumą. Globos nauda be tėvų likusiam vaikui yra būtina sąlyga tolimesniam teisingam jo psichikos funkcionavimui
Tiems žmonėms, kurie svarsto galimybę tapti globėjais, galinčiais pasidalinti savo širdies šiluma, meile, siūlytume ateiti į Alytaus miesto šeimos centro Globos centrą ir pasikalbėti su čia dirbančiais specialistais. Globėjams suteikiama įvairiapusė emocinė, socialinė, psichologinė pagalba rūpinantis vaiku.
Pateikiame išsamią informaciją, kaip tapti globėjų arba įtėvių šeima:
Globėjais (rūpintojais) gali būti skiriami asmenys ne jaunesni nei 21 metų ir ne vyresni nei 65 metų amžiaus asmenys, išskyrus artimąjį giminaitį (artimi vaiko giminaičiai yra seneliai, broliai ir seserys), jei jie nori laikinai globoti (rūpinti) jaunesnį kaip 10 metų vaiką. Globoti (rūpinti) norintis asmuo nebūtinai turi būti susituokęs ar privalo turėti būstą, priklausantį jam nuosavybės teise. Svarbiausia, kad asmuo, norintis globoti (rūpinti) be tėvų globos paliktą vaiką, turėtų tinkamas sąlygas vaikui augti ir ugdytis.
Globėju negali tapti asmuo, kuris neatitinka nurodyto amžiaus, yra pripažintas neveiksniu arba ribotai veiksniu šioje srityje arba jei nuo globoti norinčio asmens jau buvo atskirtas vaikas ar buvus įtėviu (įmote) ir tėvų valdžia buvo apribota dėl to, kad asmuo netinkamai atliko savo pareigas arba buvo atskirtas nuo vaiko. Globėju taip pat negali tapti asmuo, kuris buvo nušalintas nuo globėjo (rūpintojo) pareigų dėl netinkamo savo kaip globėjo (rūpintojo) pareigų atlikimo, globotinio (rūpintinio) teisių ir interesų apsaugos neužtikrinimo, dėl savo teisių naudojimo savanaudiškais tikslais.
Norintys tapti globėjais asmenys turi kreiptis į Alytaus miesto šeimos centro globos centrą ir pateikti:
Prašymą, kuriame nurodote savo vardą, pavardę, gimimo datą, gyvenamąją vietą, darbovietę, šeiminę ir materialinę padėtį, išlaikomų asmenų skaičių, šeimos sudėtį, globos (rūpybos) motyvus, pageidaujamų globoti (rūpintis) vaikų skaičių, jų amžių, lytį, globos (rūpybos) rūšį;
Sveikatos apsaugos ministro nustatytos formos (046a forma) sveikatos pažymėjimą, patvirtinantį, kad Jūs nesergate ligomis, kurių sąrašą teisės aktų nustatyta tvarka tvirtina Lietuvos Respublikos Vyriausybės įgaliota institucija;
Kartu gyvenančių vyresnių kaip 16 metų asmenų rašytinius sutikimus dėl to, kad Jūs norite tapti be tėvų globos palikto vaiko globėju (rūpintoju).
Globos centras ne vėliau kaip per 5 darbo dienas nuo nurodytų dokumentų gavimo dienos persiunčia jų kopijas Alytaus miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Alytaus skyriui, kad jis atliktų pradinį fizinio asmens, norinčio tapti vaiko globėju (rūpintoju), įvertinimą.
Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Alytaus skyrius, gavęs nurodytus dokumentus ar jų kopijas, surenka:
Duomenis, įrodančius fizinio asmens, norinčio tapti vaiko globėju (rūpintoju), šeimynos steigėju, dalyviu giminystės ryšį su vaiku, jeigu jis yra giminaitis;
Duomenis apie tai, ar fizinio asmens, norinčio tapti vaiko globėju (rūpintoju), šeimynos steigėju ar dalyviu, budinčiu globotoju nėra teismo tvarka nustatęs gyvenimą skyrium su savo sutuoktiniu.
Iš Lietuvos Respublikos gyventojų registro duomenis, įrodančius fizinio asmens, norinčio tapti vaiko globėju (rūpintoju), šeimynos steigėju, dalyviu, ar budinčiu globotoju, santuoką (jeigu nurodyti asmenys susituokę), ištuoką (jeigu nurodyti asmenys išsituokę), sutuoktinio mirtį (jeigu nurodyti asmenys yra našliai (našlės). Iš Informatikos ir ryšių departamento prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos (toliau – Informatikos ir ryšių departamentas) Įtariamųjų, kaltinamųjų ir nuteistųjų registro išrašą apie fizinį asmenį, norintį tapti vaiko globėju (rūpintoju), šeimynos steigėju, dalyviu ar fizinį asmenį, norintį tapti budinčiu globotoju, kuris buvo nuteistas už Civilinio kodekso 3.269 straipsnio 6 punkte nurodytus tyčinius nusikaltimus, neatsižvelgiant į tai, ar teistumas yra išnykęs, ar panaikintas ir ( ar) nuteistas už kitas nusikalstamas veikas;
Duomenis, pagrindžiančius, kad nėra aplinkybių, nurodytų Civilinio kodekso 3.269 straipsnyje.
Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos prie SADM Alytaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyrius (toliau – Tarnybos teritorinis skyrius), gavęs aukščiau nurodytus dokumentus, patikrina ar asmuo nėra teismo pripažintas neveiksniu arba ribotai veiksniu šioje srityje, ar jam nebuvo ar nėra apribota tėvų valdžia, ar jis nebuvo nušalintas nuo globėjo (rūpintojo) pareigų ir nesirgo ligomis, kurioms esant negalėtų globoti (rūpinti) vaiko.
Pradinis asmens įvertinimas trunka ne ilgiau kaip 20 kalendorinių dienų nuo visų dokumentų skirti globėju (rūpintoju) Tarnybos teritoriniam skyriui pateikimo. Jei nenustatoma aplinkybių, dėl kurių Jūs negalėtumėte būti globėju (rūpintoju), Tarnybos teritorinis skyrius asmens dokumentus per 3 kalendorines dienas perduoda Tarnybos atestuotiems asmenims, kuriems suteikta teisė vykdyti asmenų, norinčių tapti vaikų globėjais (rūpintojais), šeimynų steigėjais, dalyviais ar budinčiais globotojais, mokymus pagal Globėjų (rūpintojų), budinčių globotojų, įtėvių, bendruomeninių vaikų globos namų darbuotojų mokymo ir konsultavimo programą, patvirtintą Tarnybos direktoriaus 2018 m. birželio 1 d. įsakymu Nr. BV-66. Minėti mokymai trunka ne ilgiau nei 3 mėnesius nuo Tarnybos teritorinio skyriaus teigiamo sprendimo dėl fizinio asmens, norinčio tapti vaiko globėju (rūpintoju), šeimynos steigėju, dalyviu ar budinčiu globotoju, pradinio įvertinimo ir duomenų apie fizinį asmenį pateikimo Tarnybos atestuotiems asmenims. Šie mokymai privalomi kiekvienam fiziniam asmeniui, norinčiam tapti vaiko globėju (rūpintoju), šeimynos steigėju, dalyviu ar budinčiu globotoju, dėl kurio teigiamo pradinio įvertinimo priimtas Tarnybos teritorinio skyriaus sprendimas, ir jo sutuoktiniui ar bendrai gyvenančiam neįregistravus santuokos asmeniui, išskyrus vaiko artimuosius giminaičius.
Mokymai nėra privalomi, tačiau rekomenduojami vaiko artimiesiems giminaičiams, dėl kurių teigiamo pradinio įvertinimo priimtas Tarnybos teritorinio skyriaus sprendimas, taip pat fizinio asmens, norinčio tapti vaiko globėju (rūpintoju), sutuoktiniui ar bendrai gyvenančiam neįregistravus santuokos asmeniui.
Išvados dėl fizinio asmens pasirengimo vaiko globai (rūpybai), šeimynos veiklai ar prižiūrėti globos centro globojamus (rūpinamus) vaikus parengimas trunka ne ilgiau nei 10 darbo dienų nuo mokymų pasibaigimo. Globos centro darbuotojai, parengę išvadą apie asmens pasirengimą vaiko globai (rūpybai), šeimynos veiklai ar prižiūrėti globos centro globojamus (rūpinamus) vaikus, per 5 darbo dienas nuo jos parengimo pateikia Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Alytaus skyriui.
Esant teigiamai išvadai, Globos centras būsimam globėjui pateikia informaciją apie galimą globoti (rūpinti) be tėvų globos likusį vaiką (jei nesikreipėte dėl konkretaus vaiko globos (rūpybos)).
Alytaus miesto šeimos centro darbuotojai atkreipia dėmesį, kad ne šeimai parenkamas vaikas, o vaikui ieškoma šeima, kuri galėtų geriausiai tenkinti konkretaus vaiko poreikius.
„Būti globėja, tai mano padėka gyvenimui už laimingą vaikystę. Savo meile ir darbu suteikti saugią ir mylinčią aplinką, tiems kuriems jos labiausiai trūksta. Niekada nesvajojau tapti globėja, nes visada maniau, kad tam reikia ypatingo pašaukimo ir pasiaukojimo. Nors jau vaikystėje mintyse sukosi neįmenamas klausimas: kaip žmonės gali mylėti svetimus vaikus, tarsi savus... O dabar pati atsakau į šį klausimą kaskart kai matau mažas akeles, žiūrinčias į mane ir laukiančias vieną kartą pritarimo ar paguodos, kitą kartą klausiančias o kartais tik norinčias pasidalinti naujais dienos atradimais ar gyvenimo džiaugsmais. Vaikų besąlygiškas pasitikėjimas manimi, tai didžiausias atsakas į kelių metų darbą, nes jį pelnyti reikia ne tik laiko, kantrybės ir meilės, bet ir tikėjimo pačiu vaiku. Nes kai vaikas patiria nesaugią vaikystę artimiausioje aplinkoje, jis ilgai nepasitiki ir priešinasi visai naujai aplinkai. Su vyru globojame dvi mergaites, kurios kardinaliai pakeitė mūsų patogų ir nuoseklų gyvenimą. Dabar kiekviena diena pilna naujų iššūkių ir atradimų, mes visi kartu keičiamės ir augam. Pasirinkus tokią atsakomybę, jaučiu pilnatvę ir tikrą gyvenimo skonį. Tikrai tikiu, kad kiekvienas iš mūsų galime tapti globėju ir grąžinti vaikams nerūpestingą vaikystę“ – teigia dar viena mažyles globojanti šeima.

Jeigu tikite, kad ir jūs galite ir norite tapti globėju ar įsivaikinti, kreipkitės į Alytaus miesto šeimos centro Globos centrą, adresu A. Juozapavičiaus g. 33, Alytuje, tel. +370 676 14 876, +370 613 15 885 arba į Alytaus apskrities vaiko teisių apsaugos skyrių Alytaus mieste, adresu Gardino g. 37, Alytuje, tel. 8 610 99 155.

Alytaus miesto savivaldybės informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą