Nuotraukos autorius: 123rf

Įdomiausi 2020 m. pradžios Lietuvos kūdikių vardai: originalumu sublizgėjo ir garsi pora

Nauji metai – nauji ratai. Keičiantis kalendoriaus įrašams gyvenimo ciklas nesustoja, žmonės myli, tuokiasi, gimdo vaikus ir renka jiems vardus. Originalumo ieškančių tėvų fantazija kaskart priverčia nustebti – ne išimtis ir šįkart, peržvelgus Registrų centro portalui lrytas.lt pateiktus per du pirmuosius šių metų mėnesius Lietuvoje užregistruotus kūdikių vardus. Vienas 2020-ųjų pradžioje gimęs berniukas gavo Ostijaus vardą. Galbūt jį būtų galima laikyti Ostino vardo variantu, tačiau pirmoji daugeliui į galvą ateinanti mintis – kad tėvai labai religingi ir pranašauja savo atžalai kunigo karjerą, mat bendrinėje kalboje žodis „ostija“ reiškia apskritą kvietinių miltų paplotėlį, dalinamą tikintiesiems per mišias. Vardas Zidan provokuoja mintį, kad kūdikio tėvai – dideli futbolininko Zinedine'o Zidane'o gerbėjai. Visgi Zidanas yra tradicinis islamiškas vardas, reiškiantis augimą, progresą. Neįprastai skamba berniuko vardai Anūras ir Hernis – galima tik spėlioti, ar tai sukeitus raides gauti vardų Arūnas ir Henris variantai, ar turėta omenyje kas nors kita. Vardas Anur žinomas Indijoje ir sanskrito kalboje reiškia „neturintis šlaunų“. Tarp naujausių mergaičių vardų sausį ir vasarį išsiskiria neabejotinai lietuviškos kilmės ir gražiai skambantis, tačiau pirmąkart Lietuvoje registruotas vardas Jutautė. Šis vardas yra vardo Jotautė (kuris taip pat yra labai retas) variantas ir reiškia „jojanti su tauta“, „tautos raitelė“. Pirmąkart užregistruotas ir vardas Liucilė, giminingas vardui Liucija, lotynų kalboje reiškiančiam „šviesa“.

Vardas Sakmėja, šiemet suteiktas garsios lietuvių poros savo atžalai, taip pat kol kas vienintelis toks Lietuvoje. Vienintelės Lietuvoje Sakmėjos tėvai Rūta Lukoševičiūtė-Daudienė ir Marius Dauda prisipažino patys sukūrę lietuviškai skambantį vardą, kurio prasmė mistiška ir susijusi su sakme.

2020 m. sausį-vasarį registruoti nauji berniukų vardai: Zidan, Keidonas, Ostijus, Otaris, Anūras, Hernis, Erajus.

2020 m. sausį-vasarį registruoti nauji mergaičių vardai: Edinga, Milta, Dorofeja, Barda, Deivyna, Jutautė, Sakmėja, Liusilė, Mykaella, Eminė.

lrytas.lt informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą