Informacija dėl oro kondicionierių įrengimo daugiabučiuose namuose

Už lango svilinant saulei nepamainoma pagalba atsivėsinti tampa oro kondicionieriai.  Naudojant šiuos įrenginius greitai ir efektyviai palaikoma optimali temperatūra patalpose. Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija prie Aplinkos ministerijos (Statybos inspekcija) primena, ką svarbu žinoti norint įsirengti oro kondicionierių daugiabučiame name.

Statybos techninio reglamente STR 1.05.01:2017 „Statybą leidžiantys dokumentai. Statybos užbaigimas. Statybos sustabdymas. Savavališkos statybos padarinių šalinimas. Statybos pagal neteisėtai išduotą statybą leidžiantį dokumentą padarinių šalinimas“ (Reglamentas) nurodyta, kad įvairios įrangos, inžinerinių sistemų ar konstrukcijų tvirtinimas ant pastato fasado ar šlaitinio stogo, taip pat įvairios įrangos, inžinerinių sistemų ar konstrukcijų, iškylančių daugiau kaip 1 m virš pastato plokščiojo stogo parapeto, tvirtinimas ant pastato plokščiojo stogo laikoma pastato išvaizdos keitimu[1].

Oro kondicionierių tvirtinimas mieste prie daugiabučio namo ar visuomeninės paskirties pastato fasado ar ant pastato stogo priskiriamas paprastojo remonto darbams keičiant pastato išvaizdą. Vadinasi, šiems darbams projektas ir statybą leidžiantis dokumentas (SLD) yra privalomi.

Atkreipiame dėmesį, kad SLD atlikti statinio paprastąjį remontą privalomas atliekant ypatingojo ir neypatingojo daugiabučio namo paprastojo remonto darbus, kai keičiama statinio išorės išvaizda ir daugiabutis namas yra mieste; konservacinės apsaugos prioriteto ar kompleksinėje saugomoje teritorijoje; kultūros paveldo objekto teritorijoje; kultūros paveldo vietovėje.

Visgi, jeigu kondicionieriaus pastatymas teisėtai įstiklintame balkone nekeičia statinio (daugiabučio namo) išvaizdos, remiantis Reglamento 3 priedo nuostatomis, SLD daugiabučio namo paprastajam remontui nereikia.

Kondicionieriaus išorinio bloko pastatymas ant daugiabučio namo balkono grindų, jo netvirtinant prie balkono plokštės, nelaikytinas daugiabučio namo išvaizdos keitimu, todėl tokiems paprastojo remonto darbams atlikti SLD taip pat neprivalomas (jei kitų kondicionavimo sistemos elementų įrengimas nekeičia pastato išvaizdos, kaip nurodyta Reglamente).

Atkreipiame dėmesį, kad statinio ar jo dalies statyba neturint galiojančio SLD, kai jis yra privalomas, arba jį turint, bet pažeidžiant esminius statinio projekto sprendimus, yra laikoma savavališka statyba.

Svarbu žinoti ir tai, kad montuojant naujus kondicionierius ar keičiant esamų kondicionierių vietą mieste ant daugiabučio gyvenamojo pastato išorinių sienų (fasadų) privaloma gauti butų ir kitų patalpų savininkų daugumos sutikimą (t. y. 50 procentų +1 balsas), įformintą protokolu.

Dėl SLD kondicionieriaus įrengimui išdavimo Druskininkų savivaldybės gyventojai turi  kreiptis į Druskininkų savivaldybės administracijos specialistus: 

Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja  J. Verbickienė,  tel. 40 114,  el.p. joana.v@druskininkai.lt

Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyr. specialistė A. Aukštikalnienė, tel. 53 757, el.p. ausrele.a@druskininkai.lt

druskininku savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą