Dūmų detektoriai gelbsti gyvybes

Dūmų detektorius jau kurį laiką yra privalomas kiekvienuose namuose.

Dūmų detektorius reaguoja į dūmų ar nematomų degimo produktų kiekį ore. Jis gali aptikti ir rusenimą, ir degimą. Kambaryje atsiradus net nedideliam dūmų kiekiui, jis ima skleisti garso signalą, kuris pažadina miegančiuosius ir perspėja apie kilusį gaisrą.

Apie daugelį galimų gaisrų ugniagesiai net nesužino, nes žmones dūmų detektoriaus signalas įspėja apie gresiančią nelaimę ir vos beįsiplieskiantį gaisrą jie užgesina patys.

Dūmų detektorius būtina įrengti prie miegamųjų kambarių ir kiekviename namo aukšte. Jei miegama užsidarius duris, jie būtini ir miegamuosiuose kambariuose. 

Kartą per mėnesį būtina patikrinti, ar dūmų detektorius veikia. Tam tereikia paspausti kontrolinį mygtuką. Jeigu signalo nėra, gali tekti keisti jo maitinimo elementus.  Bent kartą per mėnesį reikia nuvalyti nuo dūmų jutiklių dulkes ir voratinklius.

Dūmų detektorių jautrumas bėgant laikui mažėja. Kartą per dešimt metų juos reikia pakeisti naujais.

 

Gyvenamajame būste (kiekviename aukšte) turi būti įrengtas bent vienas autonominis dūmų detektorius. Tai yra minimalus reikalavimas, tačiau dūmų plitimą riboja įvairios pastato konstrukcijos (sienos, durys, perdangos ir pan.). Rekomenduojama šiuos prietaisus įrengti kiekvienoje patalpoje, kurioje žmonės miega, ir koridoriuose arba bendrose erdvėse prieš miegamuosius. Nepatariama jų įrengti virtuvėje ar tose vietose, kur gali išsiskirti garai.

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą