2019-aisiais architektūra vers visiškai naują puslapį pasaulyje ir mūsų galvose

Baigiantis metams galima prisiminti ir apžvelgti architektūros tendencijas, kurios mums ne tik primins 2018 metus, bet ir nurodys, kuo architektūra nustebins ateinančiais metais.

Pastatai nenaudos energijos

Rugsėjį JAV miestų merai su klimato kaitos grupe „C40“ įsipareigojo užtikrinti, kad iki 2030 metų visi jų miestuose pastatyti nauji statiniai bus nulinio energijos lygio. Jorno Utzono Sidnėjaus operos teatras tuo gali pasigirti jau dabar – pastatas pradėjo naudoti anglies dioksido į aplinką neišmetančius energijos šaltinius. Helsinkio energijos kompanija taip pat jungiasi prie šios idėjos ir paskelbė, kad iki 2050 metų visą savo akmens anglių ir gamtinių dujų energiją konvertuos į klimatui nežalingus procesus, rašo archdaily.com. Panašios istorijos visuomenėje sulaukia daug dėmesio, o pasaulyje vis daugėja aplinką tausojančių projektų ir naujovių.

Mediniai dangoraižiai

Kai aiškėja dabartinių statybos medžiagų žalingas poveikis aplinkai, daugėja su medienos konstrukcijomis eksperimentuojančių architektų. Japonijoje tai jau virto įprasta praktika – čia itin plačiai projektuojami medinių konstrukcijų dangoraižiai. Medinius dangoraižius svarstoma statyti ir Čikagoje, San Franciske, Filadelfijoje, o Nyderlanduose planuojama pastatyti aukščiausią medinį pastatą Europoje. Panašu, kad tokių projektų tik daugės.

„Hyperloop“ stotys

Tobulėjant „Hyperloop“ technologijai, architektai pradėjo siūlyti stočių ir miesto planų projektus. Architektų įmonė „UNStudio“ pasidalijo „Hyperloop“ stočių prototipo projektu, kuris dėl mozaikinės struktūros gali būti lengvai padidintas ar sumažintas, priklausomai nuo to, kiek jam bus skiriama laisvos vietos. Londone įsikūrusi architektų įmonė „Foster + Partners“ taip pat pasidalijo savo „Hyperloop“ vizijos planais, kurie bus įgyvendinti Dubajuje. O štai Abu Dabyje jau 2020 metais žadama atidaryti komercinę „Hyperloop“ stotį. Ateitis nenumaldomai artėja.

Gyvenimas Marse

Kai žemėje tiek netvarkos, nenuostabu, kad architektų akys nukrypsta į žvaigždes. „Foster + Partners“ ir „Open Architecture“ pasidalijo gyvenimo Marse vizijomis, „TEN Arquitectos“ sukūrė NASA tyrimų centro projektą. O štai „AI Spacefactory“ sukūrė 3D spausdinto namelio keturių astronautų ekipažui Marse projektą, kurį NASA įsipareigojo paversti realybe.


Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą