Žydiškoji kultūra Lietuvoje: praeities atspindžiai ir dabartis

Vilniaus žydų viešoji biblioteka (VŽVB) maloniai kviečia į Alytaus Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje gruodžio 18 d. 17 val. įvyksiantį daugialypį renginį, kuriame ketinama skaityti paskaitas bei diskutuoti apie istorinę ir aktualią Lietuvos žydų kultūrą, mėgautis akustine šios tautos muzika.
Renginys yra VŽVB vykdomo tęstinio projekto „Žydų kultūros ir istorijos horizontai Lietuvos regionuose" dalis. Projekto metu profesionalių lektorių, bibliotekininkų bei muzikantų komanda ketina aplankyti Lietuvos miestus ir miestelius vykdydama edukacinę-kultūrinę programą, kurioje persipins istorija, idėjos, diskusijos ir koncertai.
Lietuvoje gyvenusių ir kūrusių žydų bendruomenių įnašo ne tik į valstybės kūrimą, bet ir kultūrinio tapatumo formavimą nagrinėjimas ilgą laiką vyko platesnei publikai dažnai neprieinamuose moksliniuose diskursuose, o aktyvus, veiklus pažinimas daugiausia telkėsi Lietuvos didmiesčiuose. Tačiau situacija pastaruoju metu ėmė keistis. Būtent šiam pokyčiui paspartinti ir skirtas būsimas renginys.
Renginio organizatoriai yra įsitikinę, kad itin svarbu skatinti Lietuvos žydų įtakos mūsų šalies raidai suvokimą, šviesti apie litvakų istorinį reikšmingumą ir esamą padėtį, o į šią veiklą įtraukti ne tik didžiųjų miestų, bet ir mažesnių Lietuvos miestų piliečius. Būtent todėl projekto komanda ketina aplankyti Klaipėdą, Šiaulius, Žagarę, Joniškį, Panevėžį, Kėdainius, Kauną, Alytų ir Marijampolę.
Renginio Alytuje metu Jūsų laukia pranešimai apie žydų kultūrą Lietuvoje ir litvakų kasdienybę, išskirtinės programos žydų muzikos koncertas. Taip pat turėsite galimybę įsigyti bei dovanų gauti žydų kultūros ir istorijos žurnalą „Brasta".
Renginio programa:
17:00-17:15
Muzikinė įžanga: pasirodo muzikantas Borisas Kirzneris (smuikas) ir Michailas Jablonskis (gitara, vokalas)

17:15-17:45
Paskaita: Akvilė Naudžiūnienė. „Litvakų gyvenimo ritmai"
(Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto doktorantė, lektorė)
17:45-18:00
Muzika: B. Kirznerio ir M. Jablonskio pasirodymas
18:00-18:15
Pranešimas: Žilvinas Beliauskas. „Žydiškoji kultūra Lietuvoje vakar ir šiandien"
(Vilniaus žydų viešosios bibliotekos vedėjas)
18:15-18:30
Muzikinis renginio uždarymas: B. Kirzneris ir M. Jablonskis
Projektą „Žydų kultūros ir istorijos horizontai Lietuvos regionuose" kartu su partneriais vykdo Vilniaus žydų viešosios bibliotekos labdaros ir paramos fondas. Projektas iš dalies finansuojamas Lietuvos kultūros fondo.
Renginio programa
Daugiau informacijos:
Ugnius Babinskas
Projekto vadovas
Komunikacijos koordinatorius
​Kontaktinė informacija:
El. paštas: info@vilnius-jewish-public-library.com
Mob. tel.: +37064885433
Skype: u.babinskas
Socialiniai tinklai: „LinkedIn" | „Facebook"

Alytaus miesto savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą