Vankiškių bendruomenė aplankė „Lietuvos Veneciją“

Vankiškių kaimo gyventojai, dauguma iš jų – pirmą kartą apsilankė Rusnėje, didžiausioje Lietuvos saloje, dar vadinamoje „Lietuvos Venecija“, nes Rusnę ir kitas mažesnes salas iš visų pusių supa vanduo.

Šios salos yra Nemuno deltos regioniniame parke. Nemuno delta yra žemiausia vieta Baltijos pajūrio žemumoje, pakilusi tik kelis metrus virš jūros lygio. Vankiškiečiams buvo įdomu pamatyti pamario kraštą, išsiskiriantį savo grožiu. Vykstant į šią ypatingą vietą pirmiausiai sustota Švėkšnoje, kur aplankyta viena gražiausių Lietuvoje Šv. Jokūbo katalikų bažnyčia, Švėkšnos dvaro teritorija.

Šilutėje susipažinta su dar vieno dvaro istorija – apsilankyta Dr. Hugo Šojaus buvusiame dvare įkurtame Šilutės muziejuje: apžiūrėta Hugo ir Erich Scheu archeologinė kolekcija, šeimos kelionių ekspozija, Hugo Šojaus (Scheu) etnografinė kolekcija, darbo kabinetas, freskų salė ir kt. Maloniai nustebino ir į netolimą praeitį visus grąžino dvare eksponuojami sovietmečio daiktai, drabužiai, kuriuos dar galima rasti savo namų rūsiuose, palėpėse.

Kitas ne mažesnį įspūdį už Rusnę ir Švėkšną palikęs aplankytas gamtos kampelis priskiriamas „Lietuvos Venecijai“ – tai Mingės (Minijos) kaimas, esantis Šilutės rajone, 7 km į Pietus nuo Kintų. Tai žvejų kaimas Minijos upės žemupyje, Nemuno deltos regioniniame parke. Jis yra vienintelis gatvinis kaimas, kuriame gatvę atstoja upė, ir tilto per gatvę nėra.

Bendrus pietus atstojo rūkytos žuvies kelio degustacija „Ingos rūkyklėlėje“ (rūkytos keturių rūšių žuvys ir pasakojimas, kaip paruošiama ir rūkinama žuvis. Taip pat – vaizdingas pasakojimas apie Rusnę, potvynius, iš jų išvaduojančią neseniai pastatytą estakadą.

Po pietų laukė kita – ne mažiau svarbi ekskursijos vieta – Ventės ragas. Tai - pusiasalis prie Kuršių marių, labiausiai žinomas dėl jame įkurtos praskrendančių paukščių žiedavimo stoties. Nors specialios gaudyklės paukščiams buvo tuščios, ir negalėjome pamatyti žiedavimo proceso, tačiau su paukščių žiedavimo istorija, paukščių migravimo tyrimais ir pačiais šių apylinkių paukščiais susipažinome čia įkurtame nedideliame muziejuje.

Vankiškiečiai, nebijantys aukščio, įlipo ir į 11 m aukščio Ventės rago švyturį (valstybės saugomą technikos paminklą), iš kurio galima pasižvalgyti į Kuršių marias, Rusnės salą ar net už 12–13 km esančią Nidą.

Kelionės pabaigoje – bendra vakarienė, kuri buvo pateikta prieš išplaukiant laivu, talpinančiu apie 50 keliautojų. Plaukėme iš Kintų iki Ventės rago, aplankėme Rambyno kalną, Bitėnų kapines kuriose yra Vydūno, Martyno Jankaus, Valterio-Kristupo Banaičio, Jono Vanagaičio, Elenos Grigolaitytės-Kondratavičienės, Aleksandro Žvinakio ir kitų Lietuvai nusipelniusių asmenybių amžinojo poilsio vieta.

Ši kelionė padėjo vankiškiečiams ne tik susipažinti su Mažąja Lietuva, bet ir patirti gražią tarpusavio bendrystę, be skubos pabendrauti vieniems su kitais. Nesijautė nei amžiaus skirtumo, nei susireikšminimo ar atskirties, visi buvo artimi, paprasti, jaukūs.

Ekskursiją organizavo kaimo bendruomenės pirmininkė Rasa Gražulienė ir bendruomenės narės Ina Vorobjovienė, Rūta Marcinkevičienė (kaimo seniūnaitė). Beveik 50-čia kaimo gyventojų rūpinosi gidė Rasa Kasperaitienė, lydinti mus jau ne pirmoje kelionėje.

Vankiškių bendruomenės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą