IV Lietuvos mokinių etninės kultūros olimpiados pirmuoju etapu džiaugiasi ir organizatoriai, ir dalyviai

2021 m. lapkričio–gruodžio mėn. įvyko jau ketvirtus metus rengiamos Lietuvos mokinių etninės kultūros olimpiados pirmasis, savivaldybių etapas.

Olimpiadoje dalyvavo 38 Lietuvos savivaldybės: 12 Aukštaitijos regiono savivaldybių, 5 Dzūkijos (Dainavos), 4 Mažosios Lietuvos, 6 Suvalkijos (Sūduvos), 9 Žemaitijos savivaldybės bei Vilniaus ir Kauno miestų savivaldybės. Iš viso varžėsi 207 mokiniai iš 99 mokyklų: 60 mokinių 5–6 kl. amžiaus grupėje, 64 mokiniai 7–8 kl. amžiaus grupėje ir 83 mokiniai 9–12 kl. amžiaus grupėje.

Olimpiados steigimo iniciatorės – Etninės kultūros globos taryba ir Lietuvos etninės kultūros ugdytojų sąjunga – nuoširdžiai dėkoja moksleiviams, pasiryžusiems parodyti Olimpiadoje savo žinias apie etninę kultūrą, ir mokytojams, parengusiems mokinius. Sveikinimai Olimpiados pirmojo etapo nugalėtojams! I, II ir III vietos laimėtojai kviečiami dalyvauti kitame Olimpiados etape, kuris vyks visuose penkiuose Lietuvos etnografiniuose regionuose.

Olimpiados tikslas – ugdyti brandžią, visapusiškai išprususią, tautiškai ir pilietiškai susivokusią asmenybę, gebančią puoselėti, saugoti, išreikšti ir perduoti kitiems prigimtines (etnines) ir pasaulio kultūrų vertybes.

Etninės kultūros pirmininkė Dalia Urbanavičienė džiaugiasi, kad Olimpiada įgauna pagreitį –  joje kasmet dalyvauja vis daugiau savivaldybių ir sudaromos sąlygos įsijungti daugiau moksleivių. Jei ne pandemija, dėl kurios Olimpiada jau antrus metus vyksta apsunkintomis sąlygomis, dalyvių skaičius joje būtų neabejotinai dar gausesnis.  „Nemenka dalis dalyvaujančių – ne naujokai, o etnine kultūra rimtai besidomintys jauni žmonės, – teigia D. Urbanavičienė. – Už jų stovi mokytojai, kurie yra puikūs etninės kultūros žinovai, suinteresuoti, kad šias žinias perimtų jaunoji karta. Galima pasidžiaugti, kad yra auginama ir auga  etninę kultūrą pažįstanti ir ją branginanti karta“.

Olimpiados dalyvių atsiliepimai irgi neblogi. „Dalyvauti buvo smagu. Smagu buvo ruoštis, – teigia Varėnos „Ryto“ progimnazijos penktokai, – bet kartu ir šiek tiek baisu, nes labai atsakinga“. Jų mokytoja Ineta Meduneckytė Tamošiūnienė pritaria, kad Olimpiada sukėlė daug džiaugsmo, ypač laimėtojams. Tuo pačiu tai buvo iššūkis. „Laimėtojai tobulina savo prisistatymus ir intensyviai ruošiasi kitam turui. Manau, ši olimpiada yra reikšminga ir prasminga, nes vaikai randa motyvaciją ir tikslą labiau gilintis į mūsų tautos tradicijas, papročius. Taip pat pamato bendraminčių. Tikrai smagu ir verta dalyvauti, išbandyti savo jėgas, įsivertinti kur dar galima tobulėti,“ – tegia I. Meduneckytė Tamošiūnienė.

IV Lietuvos mokinių etninės kultūros olimpiados tema – „Lietuvos etnografiniai regionai: tradicinė muzika, tautinis drabužis, patarmės, kulinarinis paveldas ir kitos savitos tradicijos“. 

 

Etninės kultūros globos tarybos informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą