„Tarškučio“ Užgavėnės Pocelonyse

Vasario mėnesio 10 dieną Alytaus jaunimo centro dainų ir šokių ansamblio „Tarškutis“ vaikai, tėvai ir vadovai Pocelonių oreivių klube šventė žiemos išvarymo šventę – Užgavėnes. Nors Alytaus mieste ir Jaunimo centre paskelbta gripo epidemija, tačiau dainų ir šokių ansamblio „Tarškutis“ tėvų komiteto iniciatyva šventė įvyko. Sveiki „tarškučiai“ nusprendė neatsisakyti šių smagių lietuviškų tradicijų ir pasilinksminti, padūkti, kad žiema kuo greičiau „išbėgtų iš kiemo“. Susirinkome visi pasipuošę Užgavėnių kaukėmis: velniais, raganomis, čigonais, žydais, ubagais, gylcinėm, daktarais... Iš anksto išmokom Užgavėnių žaidimų: „Dziaugias senis po žiemos“, „Ant žilvičio kelmo“, „Rai, rai, rai“, „Šokinėjo velnias“, „ Žyds juods,žyds raudons“, „Kepė, kepė boba blynus“...Po linksmybių visi vaišinomės įvairiausių rūšių blynais, žagarėlias, saldumynais...Juk šią dieną net 12 kartų reikia valgyti, nes rytojaus dieną – Pelenų dieną - pasnykas. Daug linksminomės, šokom, dūkom, nes žinom, kad gavėnios laikotarpiu reikės apsiraminti ir 7 savaites ramiai laukti Šventų Velykų. Mus linksmino net 3 armonikieriai – Nojus Nedzinskas, buvęs ansamblietis Mykolas Vabolys ir vadovas Leonidas Moisejenka. O jiems talkino visas būrys muzikantų su tamburinais, terkšlėmis, būgnais...

Šventės metu netrūko įvairių konkursų, linksmų estafečių, muzikos, Kanapinio (Roberto Jasionio) ir Lašininio (Dariaus Gudaičio) barnių ir kovos. Buvo išrinktos ir apdovanotos gražiausios kaukės. Tai III – ios ir II-os vietų nugalėtojai „velniukai“ - Dovilė Baltraitė ir Lada Lisauskaitė bei I-os vietos nugalėtojai „jaunavedžiai“ – Ineta ir Donatas Bunevičiai. Gražiausio blyno konkurse III-ią vietą laimėjo blynas „Liūtukas“ (Ingos, Kamilės ir Giedriaus Micutų šeima), II-ąją vietą laimėjo blynų kompozicija „Šaltos snieguolės“ (Ritos ir Rimvydo Juodsnukių šeima), o nugalėtoju tapo „Raganos voratinklis...atsargiai“ (Dianos, Deinos ir Daivaro Radzevičių šeima). Kiek linksmo juoko sukėlė virvės traukimas, mūšis su šiaudų prikimštais maišais, įvairių gėrybių aukcionas, kurio metu ypatingai azartiškai kainas kėlė mūsų mažieji. Aukciono vedėjai Darius Gudaitis ir Vitalijus Romanovas greitai ir sėkmingai pardavė visas gėrybes, kurios dalyvavo aukcione. Šventės organizatorė dainų ir šokių ansamblio „Tarškutis“ tėvų komiteto pirmininkė Erika Klimienė drauge su komiteto nare Marija Kazlauskiene prizais ir diplomais apdovanojo blynų kepėjas – Dalią Romanovą, Jurgitą Juškevičienę, troškinį gaminusius Darių Gudaitį, Saulių Juškevičių. Specialus prizas atiteko ir sodybos šeimininkui oreiviui Edvardui Dovydėnui.
Kaip ir priklauso Užgavėnių šventės kulminacija – Morės deginimas. Trankūs šokiai, smagi muzika pagreitino šį žiemos išvijimo procesą ir visi laimingi išvykome namo. Šioje sodyboje Užgavėnes šventėme prieš 4-erius metus, o dabar tikimės, kad tai taps dar viena mūsų ansamblio tradicija ir kitąmet vėl čia susitiksime.

Rima Moisejenkienė
AJC dainų ir šokių ansamblio „Tarškutis“ meno vadovė

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą