Paroda „Laisvųjų testamentai. Lietuvos partizanų ir ryšininkų portretai“ – Lazdijų kultūros centre

Partizaninį judėjimą Lietuvoje šiandien mena tik išlikę dokumentai ir prisiminimai žmonių, dar menančių tuos laikus, įvairiais būdais dalyvavusių tų dokumentų yra po Lietuvą keliaujanti žinomo Lietuvos fotomenininko Klaudijaus Driskiaus paroda „Laisvųjų testamentai. Lietuvos partizanų ir ryšininkų portretai“ bei tokiu pačiu pavadinimu išleista to paties autoriaus knyga.

Paroda atkeliavo ir į Lazdijus. Šiuo metu jos nuotraukos eksponuojamos Lazdijų kultūros centre Atidarymo metu ji sulaukė didelio rajono jaunimo - vyresniųjų klasių moksleivių susidomėjimo. Juo labiau, kad į parodos atsidarymą atvyko ir jos autorius, fotografas Klaudijus Driskius bei žinomas visuomenės politinis veikėjas Vygaudas Ušackas - VDU Politikos mokslų Garbės daktaras, teisininkas, Kauno technologijos universiteto Europos instituto direktorius. Buvęs vyriausiasis derybų dėl įstojimo į Europos Sąjungą derybininkas, Lietuvos ambasadorius JAV, Meksikoje ir Jungtinėje Karalystėje, Europos Sąjungos ambasadorius Rusijoje, Afganistane. Už darbus Lietuvai apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžiumi bei įvertintas kitų valstybių aukštais valstybiniais apdovanojimais. Svarbios Lietuvai programos „Misija Sibiras“ įkūrėjas.

Istorijos pamoka. Taip savo susitikimą su Lazdijų jaunimu pavadino garbūs rajono svečiai. Vygaudas Ušackas Lietuvos pokario istorijos atkarpą papasakojo per savo giminės, savo šeimos, kaimynų, daugelį gražiausių gyvenimo metų praleidusių Sibiro lageriuose, istoriją. Klaudijus Driskius tą Lietuvos istorijos atkarpą nuo Lazdijų kultūros centro scenos prisiminė jo sutiktų bei fotografuotų, parodos nuotraukose įamžintų Lietuvos žmonių, tarp jų – ir Dzūkijos krašto partizanų, ryšininkų lūpomis.

Vygaudas Ušackas ir Klaudijus Driskius tą dieną turėjo galimybę dar kartą iš arčiau susipažinti su pokario metų Lietuvos istorija. Rajono savivaldybės meras Artūras Margelis jiems surengė ekskursiją į Adolfo Ramanausko –Vanago tėviškę Būdviečio seniūnijoje Bielėnų kaime, papasakojo apie rajono savivaldybės planus čia įrengti pažintinę ekspoziciją. Pakeliui į Bielėnus svečiai apžiūrėjo Rudaminos bažnyčią , Rudaminos piliakalnį, renovuotą Aštriosios Kirsnos mokyklą bei šalia jos pastatytą Aštriosios Kirsnos gaisrinę.

Grįžtant atgal į Lazdijus svečiai buvo supažindinti su ilgus metus po geležine uždanga buvusiu rokadiniu keliu nuo Galinių iki Akmenių, šalia jo išlikusiu Lietuvą nuo Europos skyrusiu vielos užtvaru.

Lazdijų rajono savivaldybės informacija 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą