Iš Amerikos „atplukdytą“ mokyklą aplankys ypatingi svečiai

 

Alytaus rajone buvusi Kurnėnų mokykla, dar vadinama „atplukdyta“ iš Amerikos, domina savo išskirtine istorija ir sulaukia vis daugiau lankytojų. Durys jiems atviros kiekvieną vasaros šeštadienį. Minint Valstybės dieną ją aplankys ypatingi svečiai – iš Jungtinių Amerikos Valstijų atvyks mecenato Lauryno Radziukyno vaikaitis.
Mokyklą pastačiusio Lauryno Radziukyno vaikaitis John‘as Radkins‘as su žmona Angie Alytaus rajone lankysis liepos 6–7 dienomis. Liepos 6-ąją jie dalyvaus Valstybės dienos šventėje Dauguose. Liepos 7 d. Kurnėnų mokykloje svečias susitiks su Alytaus rajono savivaldybės meru Algirdu Vrubliausku. 15.30 val. vyks mokyklos pastatų komplekso pritaikymo visuomenei projekto pristatymas. Po to klasėje šv. Mišias aukos monsinjoras Leonas Jakimavičius, bus paminėta Valstybės diena. Susitikime dalyvaus buvusi mokyklos direktorė Antanina Urmanavičienė, Kurnėnų Lauryno Radziukyno mokyklos draugijos pirmininkas Ramūnas Kručkauskas. Liepos 7 d. kviečiami atvykti į mokyklą visi besidomintys Kurnėnų Lauryno Radziukyno mokyklos istorija ir jos ateitimi bei norintys susitikti su mecenato vaikaičiu.
Kurnėnų Lauryno Radziukyno mokyklos pastatai yra kultūros paveldo objektas, priklausantis Alytaus rajono savivaldybei. 1934–1936 metais vykdytus statybos darbus finansavo Kurnėnuose gimęs ir augęs Laurynas Radziukynas, kurio vardu 1992 metais mokykla ir buvo pavadinta. Statybinės medžiagos, mokykliniai suolai, lentos, stiklai langams, radiatoriai, čiaupai buvo atvežti iš Čikagos, kur gyveno L. Radziukynas. Tik plytos ir čerpės pirktos Marijampolėje.
Autentiškomis yra išlikę dauguma statyboje, apdailoje panaudotų medžiagų, viena klasė su autentiškais to laikmečio suolais, lenta. Kultūros paveldo vertybe yra laikoma vėjo jėgainė.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą