Santaikiškiai savaitgalį praleido keliaudami po Žemaitiją

Liepos 28–29 dienomis aktyviausi Santaikos kaimo bendruomenės nariai bei meno mėgėjų kolektyvų dalyviai keliavo po gražiausias Žemaitijos vietas.

Ankstų šeštadienio rytą išvykome  puikiai nusiteikę. Pirmasis sustojimas buvo prie legendomis apipinto Šatrijos kalno, esančio Telšių rajono savivaldybėje. Šis piliakalnis yra vienoje iš aukščiausių Žemaitijos kalvų. Susipažinę su jo atsiradimo istorija, įkopėme ir gėrėjomės įspūdingais apylinkių vaizdais.

Kitas aplankytas objektas buvo Biržuvėnų dvaras. Gidė labai įdomiai pristatė jo istoriją. Sužinojome, kad Biržuvėnai – vertingas XVIII–XIX a. stambios medinės dvaro sodybos pavyzdys, atspindintis natūralią tokių sodybų raidą feodalizmo laikotarpyje. Biržuvėnų dvaro ponų namas atstatytas 2011 m., pilnai išsaugota jo autentika. Namą puošia senovinio stiliaus baldai. Čia matėme išlikusius autentiškus židinius su XVIII a. kokliais, kaminais, grindų plytelėmis. Taip pat įrengta ir namo mansarda, kurioje daugiausia buvo gyvenamieji kambariai. Vienoje svetainėje įsikūrusi biblioteka. Pamatėme svetainių, virtuvės, indaujos, ponų miegamojo, kabineto ir kitas patalpas. Moterys  galėjo pasipuošti to meto stiliaus sukniomis ir nusifotografuoti. Apžiūrėjome  netoli ponų namo atstatytas oficiną, arklidę ir vežiminę.

Vėliau vykome į Žemaitijos sostinę – Telšius. Užeigoje „Senoji kvorta“ išragavome skaniausių žemaitiškų patiekalų. Pasistiprinę skubėjome aplankyti šį nuostabų miestą „ant septynių kalvų“. Susipažinome su išties įdomia Telšių miesto architektūra, istorija, aplankėme šv. Antano Paduviečio Katedrą, šv. Mergelės ėmimo į dangų bažnyčią. Apžvalgos aikštelėje apžiūrėjome Masčio ežero pakrantėje esantį parką.

Kelionę tęsėme Plateliuose. Lankytojų centre susipažinome su ekspozicija „Žemaitijos žemės slėpiniai“. Stebėjome  gyvūnus, galėjome išgirsti jų balsus, o augalus atpažinti pagal kvapą. Tada vykome į apžvalgos aikštelę, kur gėrėjomės nepakartojamais, apipintais legendomis, Platelių ežero vaizdais.

Dienos pažintinę kelionę užbaigėme  Šaltojo karo muziejuje, kuris paliko labai gilų įspūdį. Tai vienintelė Europoje ekspozicija, įrengta viename pirmųjų Sovietų Sąjungos buvusiame požeminiame balistinių raketų šachtiniame paleidimo komplekse. Muziejaus istorinė ekspozicija pasakoja apie penkis dešimtmečius trukusį Šaltąjį karą – vieną garsiausių bei pavojingiausių karinių konfliktų istorijoje.

Sekmadienį iki pietų ilsėjomės, džiaugėmis jūra ir saule kitame Žemaitijos mieste – Palangoje. Oras buvo puikus. Norintieji aplankė Palangos šv. Mergelės ėmimo į dangų bažnyčią, botanikos parką ir Gintaro muziejų. Po pietų išvykome pamatyti Kretingos dvaro sodybą.  Aplankėme dvaro vandens malūne įrengtą etnografijos ekspoziciją „Saulės ratu“ bei ūkvedžio namo rūsio patalpose veikiančią Kretingos krašto istorijos ekspoziciją. Grafų Tiškevičių rūmuose apžiūrėjome Kretingos dvaro istorijos ir kultūros, Archeologijos bei Numizmatikos ekspozicijas ir, žinoma, pailsėjome Žiemos sode, kartu galėdami susipažinti su Botanikos ekspozicija „Nuo kaktusų kolekcijos iki bugenvalijos žiedų“.

Dvi dienos prabėgo akimirksniu. Daug pamatėme, sužinojome, patyrėme gerų emocijų. Grįžome pavargę, bet laimingi, dvasiškai turtingesni ir artimesni vienas kitam.

Tikrai labai graži ta mūsų Lietuva! Kitais metais nutarėme būtinai aplankyti Aukštaitiją.

Rasa Navakauskienė, Alytaus RKC kult. renginių org. Santaikoje

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą