Alytiškiams atskleista šimtametė Lietuvos ir JAV tarpvalstybinių santykių istorija

Iki rugsėjo  8 dienos Alytaus Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos lankytojai dar gali pamatyti  Lietuvos ir JAV bičiulystės šimtmečio puslapius atskleidžiančią parodą „Per Atlantą: Lietuvos ir JAV draugystės amžius“.

Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmečiui skirtą parodą kūrė JAV ambasada Lietuvoje, Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos – muziejaus suburta istorikų komanda kartu su Fulbright moksliniu darbuotoju iš JAV Čarlzu Perinu.

„Tai yra jau bene 4 paroda, skirta mūsų valstybės nepriklausomybės šimtmečiui. Ir tai tikrai ne pirmas mūsų bendradarbiavimas su JAV ambasada. Kadangi dabar gyvename tokioje besikeičiančioje, dramatiškoje aplinkoje, mums visiems reikia dar kartą pagalvoti, kas mūsų draugai, kas priešai, o kas patogūs partneriai. Tai dar viena galimybė žmonėms išvysti, ką mes įgijome per 30 metų. Jau galime palyginti – ką turėjome ir ką turime šiandien“, - kalbėjo Alytaus J. Kunčino bibliotekos direktorė Giedrė Bulgakovienė.

Paroda atskleidžia per šimtmetį brandintų ir puoselėtų Jungtinių Amerikos Valstijų ir Lietuvos santykių dinamiką. Parodos kūrėjai - Lietuvos ir JAV istorikai, surinko unikalius dokumentus, fotografijas, ir kitą istoriografinę medžiagą, vaizduojančią svarbiausius bendros istorijos faktus ir galbūt mažiau girdėtus pasakojimus apie Lietuvos ir Amerikos santykių dinamiką bei istorines asmenybes, formavusias bei lėmusias šiuos santykius.

Paroda leidžia pažinti amerikiečius ir lietuvius per juos vienijančias tarpvalstybinės ir kultūrinės veiklos sritis – meną, sportą, ekonomiką, saugumą ir diplomatiją. Nauju žvilgsniu parodoje pažvelgiama į lietuvių išeivijos Amerikoje ir jos vaidmenį įkūnijant svarbiausias lietuvių viltis ir lūkesčius tarpukario metu, per sovietų okupaciją bei Lietuvai atgavus nepriklausomybę. Be kita ko, paroda atskleidžia Lietuvos ir Amerikos mokslininkų, menininkų ir sportininkų ryšius, bendrus jų sumanymus, kuriuos vienijo siekis dalintis abi šalis praturtinančia patirtimi.

Pasak JAV diplomatės Lietuvoje Anne Hall, šis istorikų ir diplomatų kūrinys tai simbolinis Amerikos ir Lietuvos ryšių brandos patvirtinimas. „Paroda yra skirta Lietuvos valstybės atkūrimo ir draugystės tarp Jungtinių Amerikos Valstijų ir Lietuvos, trunkančios ilgiau nei amžių, paminėjimui. Ši paroda pagerbia daugybę vyrų ir moterų iš abiejų Atlanto pusių, kurie buvo labai svarbūs kuriant kultūrinius, ekonominius ir politinius ryšius tarp dviejų nuostabių šaliu. Mes labai džiaugiamės šiais sukurtais svarbiais tiltais tarp dviejų šalių“, - kalbėjo diplomatė.

Pristatymo renginyje dalyvavo JAV ambasados Lietuvoje atstovai, parodos kūrėjai.

Šiemet parodą pamatys daugiau nei dešimt Lietuvos miestų bei miestelių, o nuolatiniam eksponavimui paroda bus pristatyta Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekoje-muziejuje Kaune.

 

Vilma Slabačiauskienė

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą