Tarškutis“ vasarą palydėjo polonezo ir meksikietiškais ritmais

Šiek tiek pailsėję po folkloro festivalio Albanijoje ir Lietuvos 100-mečio dainų šventės „Vardan tos...“ Alytaus jaunimo centro dainų ir šokių ansamblio „Tarškutis“ muzikantai ir šokėjai kartu su vadovais Rima Moisejenkiene, Dalia Romanova ir Leonidu Moisejenka išvyko atstovauti Lietuvai tarptautiniame folkloro festivalyje kaimyninėje Lenkijoje. Pulavų mieste vyko II-asis tarptautinis folkloro festivalis „World wide“, sukvietęs į būrį ukrainiečius, serbus, bulgarus, turkus, brazilus, lenkus, lietuvius bei du meksikiečių ansamblius. Dainų ir šokių ansambliui „Tarškutis“ tai buvo 45-asis tarptautinis folkloro festivalis, o Lenkijoje koncertavome jau 6-ąjį kartą. Pulavai – miestas pietryčių Lenkijoje, Liublino vaivadijoje, apie 46 km į šiaurės vakarus nuo vaivadijos sostinės Liublino. Miestas įsikūręs prie Vyslos ir Kuruvkos upių.
Festivalio organizatoriai turėjo įdėti daug pastangų, kad festivalis vyktų sklandžiai ir turiningai. Jiems padėjo didelis būrys savanorių, kurie visą laiką stengėsi padėti kolektyvams spręsti iškilusias problemas, lydėjo į koncertus, ekskursijas. Per 10 dienų aplankėme ir koncertavome skirtinguose miestuose: Liubline, Pulavuose, Zamostėje, Poniatowo. Apsilankėme ir koncertavome Trojanovo iliuzijų parke, Trzcianki magijos soduose. Vieną dieną praleidome sostinėje Varšuvoje, kurioje gidė įdomiai papasakojo apie įžymius žmones, pastatus, istoriją. Stebėjome sargybos pasikeitimą prie nežinomo kareivio kapo. Lankydamiesi Zamostės mieste išgirdome miesto atsiradimo XVI-ame istoriją, sužinojome apie jo įkūrėją Janą Zamoiskį, kuris padedamas italų architekto Bernardo Morando iš Padujos sukūrė tobulą miestą. Įdomus faktas, kad per II-ąjį pasaulinį karą vokiečiai šio miesto negriovė, nes jis jiems pasirodė idealus gyvenimui. Mieste išlikę vieninteliai iš 7-ių gynybiniai fortai priminė kovas su totoriais, kuriems taip ir nepavyko jų pralaužti. Zamostės renesanso stiliaus senamiestis nuo 1992 m. įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.
Visi festivalio dalyviai gyvenome vienoje mokykloje, tad sugrįžę po koncertų turėjome laiko artimiau susipažinti, pamuzikuoti, pašokti. Festivalio uždarymo dieną lietuvaičiai su meksikiečiais pateikė visiems siurprizą – dainą, kurią pritariant gitara meksikiečiui Chosue, „Tarškučio“ muzikantėms Silvijai Žukaitytei, Miglei Juškevičiūtei, Justinai Civinskaitei, Robertinai Jasionytei, Gintarei Kazlauskaitei, Svajai Romanovaitei, Inetai Pikūnaitei atliko meksikietė dainininkė Marisa. Dainą papuošė bendras meksikiečių merginų ir lietuvaičių vaikinų šokis.
O ar įmanoma Lenkijoje nešokti jų tradicinio šokio polonezo? Tikrai ne. Visi festivalio dalyviai mokėsi šio iškilmingo šokio žingsnelius ir judesius.
Festivalyje dalyvavo komisijos atrinkti kolektyvai, tad visi savaip žavėjo žiūrovus. Stebino tautinių kostiumų spalvingumas ir įvairovė, šokių judesiai, ritmai, temperamentas, muzikos instrumenai. Kaip visuomet žiūrovus užsienyje sužavi lietuviškas tradicinis instrumentas – skrabalai. Žiūrovai ir dalyviai stebėjosi „tarškučių“ amžiumi. Net 4 muzikantai dalyvavo tik 9-erių metų. Visus sužavėjo mažasis Augustinas Klemanskis, kuris kiekvieną kūrinį atlikdavo vis kitu instrumentu. Vieni kalbino, kiti prašė su juo nusifotografuoti, o drąsiausios merginos jį ir išbučiavo.
Po tokio šilto bendravimo buvo labai sunku skirtis su naujais draugais, todėl ašarų upeliai tekėjo mūsų visų skruostais. Sutarėme, kad būtinai dar susitiksime jeigu ne sekančiame festivalyje, tai kažkur kitur šiame dideliame ir kartu mažame pasaulyje.
Prabėgo vasara taip greitai, kad nepastebėjome, kad atėjo nauji mokslo metai. Laukia nauji kūriniai, nauji dainų ir šokių ansamblio „Tarškutis“ nariai, nauji festivaliai ir renginiai... Laukiame visų, mažų ir didelių, vaikų ir tėvelių, kuriems liaudies muzika ir šokis virpina širdis rugsėjo 3-6 dienomis 13.00-18.00 val. jaunimo centre, 301 kabinete.
Plačiau apie festivalį: https://www.facebook.com/PolandWorldWide/
Rima Moisejenkienė
Alytaus jaunimo centro dainų ir šokių ansamblio „Tarškutis“ meno vadovė

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą