Alytiškiams – unikali galimybė susipažinti su Kroatija

Su Kroatijos šalies istorija, kultūra ir tradicijomis rugsėjo 5 d. turėjo galimybę susipažinti Alytaus Adolfo Ramanausko-Vanago gimnazijos mokiniai, o pasigrožėti šios šalies gamtos vaizdais – alytiškiai, apsilankę Alytaus miesto savivaldybėje vykusios kroatų fotografo Davoro Rostuharo parodos „Kroatija iš paukščio skrydžio" atidaryme. Galimybę susipažinti su šia šalimi alytiškiams dovanojo Kroatijos ambasada ir Dzūkijos sostinėje apsilankęs Kroatijos ambasados laikinasis reikalų patikėtinis Krešimir Kedmenec ir šios atstovybės vadovo asistentė Jurga Jozič.

Svečiai Alytaus A. Ramanausko-Vanago gimnazijos mokiniams vedė pažintinę pamoką apie Kroatiją, kurios metu gimnazistai sužinojo daug įdomios informacijos apie šią šalį, turėjo galimybę išmokti keletą žodžių kroatų kalba, bandė perskaityti kroatiškas greitakalbes.

Po apsilankymo Alytaus A. Ramanausko-Vanago gimnazijoje svečiai dalyvavo Alytaus miesto savivaldybėje vykusiame Davoro Rostuharo parodos „Kroatija iš paukščio skrydžio" atidaryme.

Šio renginio metu susirinkusius pasveikino ir su Kroatijos ambasada užsimezgusiais draugiškais bendradarbiavimo ryšiais pasidžiaugė Alytaus miesto savivaldybės meras Vytautas Grigaravičius.

„Alytus atranda dar vieną partnerį. Kol kas tai nėra miestas, tai yra valstybė – Kroatija. Mes bendraujame jau ne vienerius metus ir smagu, kad tas bendradarbiavimas pereina į konkrečią veiklą – pasikeitimą kultūros pasiekimais. Manau, kad taip pamažu mes pradėsime bendradarbiauti ir su kokiu nors Kroatijos miestu," – sakė savivaldybės meras.

Kalbėdamas apie parodoje eksponuojamas fotografijas V. Grigaravičius teigė esąs sužavėtas Kroatijos šalies grožiu. „Pažiūrėjus į parodoje eksponuojamas fotografijas net sunku suvokti, kad gyvenime gali būti toks grožis," – pridūrė V. Grigaravičius.

„Fotografijų parodoje „Kroatija iš paukščio skrydžio " eksponuojami jauno kroatų fotografo Davoro Rostuharo darbai. Šis fotografas, pasitelkdamas papildomą techniką – malūnsparnį, oro balioną, dronus, Kroatiją fotografavo net septynerius metus. Jis parengė apie 1000 nuotraukų. Apie šias nuotraukas sužinojo „National Geographic" žurnalas. Tuomet šio leidinio leidėjai paprašė D. Rostuharo atrinkti 200 pačių gražiausių nuotraukų, kurios buvo sudėtos į pirmąją Kroatijos monografiją. Vėliau, atrinkus jau tik 25 gražiausias fotografijas, Europoje buvo pradėtos organizuoti šio fotografo darbų parodos. Po Lietuvą ši paroda keliauja nuo 2016 m. Alytus yra jau 19 Lietuvos miestas, kuriame ši paroda eksponuojama," – pristatydamas parodą kalbėjo Kroatijos ambasados laikinasis reikalų patikėtinis K. Kedmenec.

Vos prieš dvejus metus Vilniuje duris atvėrusios Kroatijos ambasados laikinasis reikalų patikėtinis teigė nuo pat ambasados atidarymo dienos turintis idėją aplankyti kiekvieną Lietuvos kampelį. „Mano tikslas – užmegzti bendradarbiavimo ryšius ir pristatyti Kroatiją". Svečias pridūrė, kad labai džiaugiasi draugyste su Alytaus miestu. Dzūkijos sostinėje per pastaruosius dvejus metus jis apsilankė keturis kartus ir artimiausiu metu žada vėl čia sugrįžti. 2018 m. spalio mėnesį Alytaus miesto teatre planuojama organizuoti kroatų filmų dienas, kuriose lankysis bei renginio dalyvius pasveikins ir Kroatijos ambasados laikinasis reikalų patikėtinis.

Alytaus miesto savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą