Kolektyvinės studijos-knygos „Dailės kritikos (meta)metodologijos metmenys“ pristatymas Alytuje

Alytaus Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje pristatytas išskirtinis kolektyvinis autorių leidinys „Dailės kritikos (meta)metodologijos metmenys“.

Renginio organizatoriai skelbia: „Knyga skirta dailės mėgėjams, o ypač tiems, kuriems atrodo, kad dailės kritikos Alytuje nėra, dailės kritikams, kurių Alytuje (ar iš Alytaus) daug, bet jie apie Alytaus situaciją nieko nerašo, visiems, kuriems nesvetima kritika (netgi nebūtinai dailės), ir visiems, kuriems bet kokia kritika jau seniai pabodo.“

Leidinyje keliami esminiai tiek dailės kritikos siaurąja prasme, tiek kritinių praktikų platesne prasme klausimai. Gilinamasi į (dailės) kritikos morfologiją, etimologiją, skiriama dėmesio kalbos filosofijai, negatyviajai semiotikai. Kartu pateikiama ir analizuojama daugybė konkrečių pavyzdžių. Ši sutelktinė studija – kelių dešimtmečių Lietuvos dailės kritikos ir šiuolaikinio meno istorijos panorama.

Renginyje mentaliai (ne)dalyvavo daugybė knygos bendraautorių, kurių esybės buvo apibūdintos taip: 50 gyvų ir mirusių kritikų, transseksualinių, transanimistinių ir transnacionalinių fantomų, kolektyvinių vardų, vienasmenių organizacijų ir avatarų. Žinant, kad knygos turinys buvo pildomas virtualioje terpėje, kuri, kaip žinia, yra perdėm demokratiška, nekyla nuostaba dėl tokio „įvairaus plauko“ autorių kolektyvo. Knygos pristatymo renginyje dalyvavo ir du iš pirmo žvilgsnio gyvi leidinio autoriai: menininkas, menotyrininkas Kęstutis Šapoka bei menininkas, kontroversiškasis  kovotojas už/prieš meną Alytaus Dailės mokyklos direktorius Redas Diržys.

Taigi. Kas slypi knygoje įmantriu sudurtiniu pavadinimu „Dailės kritikos (meta)metodologijos metmenys“? Galbūt tarptautiniais žodžiais persunkti tekstai, suprantami tik specifinei žmonių grupei? O gal meno kritika, kurią lengvai perkrimstų net ir rožinių IKEA spintelių pirkėjai? Knygos anotacijoje teigiama: „Dailės kritikos (meta)metodologijos metmenys“ – tai parankinė knyga jauniems žmonėms, kurie buržuazinę kultūrą ir integralią jos dalį – meną – naudodami ir sunaikins. <...> Tai knyga visiems ir kiekvienam, kas nori radikaliai užsiimti kritika, beje, tokia, kuria remiantis, galima pradėti organizuotis gyvenimui.“

Knygą išleido AQUANSU Press (Alytaus kvantinės ir negatyviosios semiotikos universitetas). Partneris - Alytaus dailės mokykla. Rėmėja - Alytaus miesto savivaldybė.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą