V. Daraškevičiaus fotografijose – kalendorinių švenčių ratas

Alytaus Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje (Seirijų g. 2) gruodžio 20 d. 17 val. bus pristatyta fotomenininko Vytauto Daraškevičiaus fotografijų paroda „Saulės ratu. Lietuvių kalendorinių švenčių tradicijos" ir netrukus išleisimas albumas.

Vytautas Daraškevičius fotografuoja daugiau nei 50 metų ir yra surengęs daugiau nei keturiasdešimt personalinių fotografijos parodų. Lietuvoje bei užsienyje eksponuotos jo fotografijos ne kartą pelnė apdovanojimus. V. Daraškevičius daug dirba ir kaupia medžiagą lietuvių etnokultūros tematika. Net keli jo fotografijų ciklai apie lietuvių kalendorines šventes buvo eksponuojami ir apdovanoti pasaulinėje folkloro fotografijų parodoje-konkurse „Humanity Photo Awards" (HPA), organizuojamoje Kinijos folkloro fotografijos asociacijos kartu su UNESCO ir kas dveji metai rengiamoje Kinijoje. Yra išleidęs keletą leidinių: 2007 m. – fotoalbumą „Trumpiausios nakties paslaptis", 2009 m. – fotoalbumą „Kaziuko mugė" (kartu su Libertu Klimka), 2013 m. – fotoalbumą „Neatrastoji Kinija. Du žvilgsniai" (kartu su Song Džendžiun).

„llgametė V. Daraškevičiaus, kaip etnokultūrinio sąjūdžio dalyvio, patirtis leido jam į šventę pažvelgti iš vidaus, panirti į patį jos dvasios sūkurį. O atsidūrus apeigų ir įvykių šerdyje, ir pačios nuotraukos tapo šventinėmis, o kai kurios iš jų galbūt net šventomis – pagaunančiomis pačius švenčiančiųjų dvasios šviesos žybsnius. Šie V. Daraškevičiaus šviesovaizdžiai jau peržengė paprastos dokumentinės ir netgi meninės fotografijos slenkstį ir įžengė į savotišką sakralinės fotografijos prieangį..." – teigia etnokosmologas, interneto portalo „Alkas" vyr. redaktorius Jonas Vaiškūnas.

Maloniai kviečiame apsilankyti renginyje ir viską sužinoti iš pirmų lūpų. Paroda bibliotekoje veiks iki sausio 15 dienos.

Organizatorių inf.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą