Parodoje „Žvelk širdimi tik į širdį!“ - pažintis su Adomo Mickevičiaus gyvenimu ir kūryba


Alytaus Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje veikia paroda, skirta Adomui Mickevičiui - žymiam lietuvių ir lenkų poetui, dramaturgui, publicistui, visuomenės veikėjui, gyvenusiam audringu istorijos laikotarpiu.
Adomas Mickevičius, pasak literatūrologo Vytauto Kubiliaus, „lenkams […] – Lenkijos nepriklausomybės pranašas ir lenkiškumo simbolis. Lietuviams – savos žemės ir savos istorijos augintinis, ištaręs šventus žodžius: „Lietuva, mano tėvyne…“. Gudams – Naugarduko-Lydos apylinkių gamtovaizdžių ir papročių vaizduotojas, naudojęs vietiniam folklorui giminingas spalvas“. Visos šios tautos, kultūros, kalbos susilieja ir A. Mickevičiaus kūryboje, ir biografijoje.
Parodos „Žvelk širdimi tik į širdį!“ stenduose glaustai pateikiami svarbiausieji poeto biografiniai faktai, jo įžymiausi kūriniai. Medžiaga išdėstyta chronologine seka ir apima gan platų poeto gyvenimo ir veiklos laikotarpį, nuosekliai supažindina su svarbiausiais didžiojo kūrėjo gyvenimo bei kūrybos momentais. Informaciją pagyvina čia pat pateikiami ir įdomiausi Adomo Mickevičiaus biografijos faktai.
Parodą parengė Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešosios bibliotekos darbuotojai. Viena iš šios bibliotekos veiklos krypčių yra romantizmo epochos poeto Adomo Mickevičiaus kūrybos aktualizavimas. Bibliotekoje formuojamas Mickevičianos fondas, vykdomos skaitymo skatinimo ir edukacinės programos tema „Adomas Mickevičius ir jo amžininkai“. Taip pat siekiama poeto gyvenimo faktus ir kūrybą pristatyti keliaujančiose bei virtualiose parodose.
Keliaujanti paroda „Žvelk širdimi tik į širdį!“ parengta vykdant projektą „Adomo Mickevičiaus paveldas pasaulyje“, kurį remia Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija.
Maloniai kviečiame apsilankyti. Alytaus Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje (Seirijų g. 2) parodą bus galima apžiūrėti iki balandžio 12 dienos.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą