Nacionalinė Europos dienos šventė gegužės 10 d. vyks Alytuje

 

Europos diena – gegužės 9-oji – Lietuvoje ir visoje Europoje tradiciškai sutinkama šventiniais renginiais. Visą savaitę daugelyje šalies miestų ir miestelių vyks šiai dienai skirtos diskusijos, susitikimai, koncertai ir kitos veiklos, o didžiausias Europos dienos renginys gegužės 10 d. šiais metais visus kvies į Alytų.

Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius apie Europos dieną sakė: „Europos dieną švenčiame idėją, gimusią Roberto Šumano ir kitų vizionierių mintyse. Idėją, kuri padėjo ištrūkti iš šimtmečiais alinusių konfliktų ir kurti taikos bei vienybės projektą. Šiais metais kartu minime ir Lietuvos narystės Europos Sąjungoje 15 metų sukaktį. Per šį trumpą laikotarpį Lietuva labai daug pasiekė, subrendo politiškai ir ekonomiškai. Šią ypatingą dieną kviečiame švęsti Dzūkijos širdyje – Alytuje. Mieste, kuris 2003 metų referendume labiausiai tikėjo Europos idėja ir net 95 proc. balsavusiųjų alytiškių tarė tvirtą ir nedviprasmišką „TAIP“ Europai – tai buvo aukščiausias rezultatas visoje Lietuvoje. Alytaus ambicija peržengia kasdienius rūpesčius ir šiandien, inovacijų ir investicijų plėtroje, žiedinėje ekonomikoje ir kuria stiprią, savimi pasitikinčią ir europietišką vietos bendruomenę.“

„Europa - tai šeima, kurioje artimiausi draugai dalinasi tomis pačiomis laisvės, demokratijos ir pagarbos žmogaus teisėms vertybėmis, kurios nariai rodo solidarumą ir palaiko vienas kitą. Europa – tai nėra vien geografinė sąvoka, tai ir didesnės galimybės mums visiems realizuoti savo svajones. Kviečiu Europos dieną švęsti Alytuje“, – teigė išrinktasis Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.

Nacionalinės Europos dienos šventės renginiai Dzūkijos sostinėje vyks nuo ryto iki sutemų. Pirmoje dienos dalyje vyks pristatymai, diskusijos įvairaus amžiaus ir interesų žmonėms. Nuo 10 val. ryto verslininkus, savivaldybės tarnautojus, nevyriausybinių organizacijų atstovus ir visus, besidominčius žiedine ekonomika, sukvies Alytaus ekonomikos forumas „Ateitis – miestas be atliekų?“. 13 val. Alytaus kolegijoje teatro „Kitas kampas“ aktorius Kirilas Glušajevas pasidalins savo asmenine #EUandME patirtimi Anglijoje. Toje pačioje salėje nuo 16 val. alytiškius diskutuoti apie mūsų saugumą Europoje kvies rašytojas Aidas Puklevičius, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius ir knygos „Žmonės, kurie saugo Europą“ herojai. Po pristatymų ir diskusijų, nuo 17.30 val. kavinėje „Spotas“ į protų kovas „Europrotai“ pakvies rašytojas, vertėjas, „Humoro klubo“ narys Paulius Ambrazevičius ir Arnoldas Pranckevičius.

Penktadienio vakaras – laikas, kai galima panaktinėti. Vienas pagrindinių Europos dienos Alytuje renginių miesto gyventojus ir svečius kvies jau sutemus. Specialiai Alytui kuriama vizualinė programa „Trimatė Europos naktis“, kurios pagrindiniu akcentu taps 3D grafika vizualizuotas muzikinis performansas. Rotušės aikštėje ant Alytaus teatro laiptų bus pastatyta net trijų aukštų scena, kurią dengs didesnis nei 160 kvadratinių metrų specialus ažūrinis ekranas. Pasitelkus šiuolaikines vaizdo projektavimo technologijas ir jas sinchronizuojant su šviesa bei garsu bus išgaunami magiški vaizdiniai, kurių transformacijos atvers įspūdingas trimates erdves.

Daugiaaukštėje scenoje įsikurs tiek muzikantai, tiek šokėjai, kurių muzikinė programa atlieps 3D vaizdinius. Netrūks ir specialiųjų efektų. Visus renginio dalyvius pasitiks aktorius, renginių vedėjas, dainų ir spektaklių kūrėjas, daiktų išradėjas, gatvės cirko artistas Viačeslavas Mickevičius, kurio šmaikščios įžvalgos apie Europos Sąjungą leis ne tik geriau pažinti mūsų sąjungininkus, bet ir šiek tiek kitu kampu pažvelgti į save.

Iki sutemų sceną užvaldys griausminga grupės BIX koncertinė programa „Tarp Europos ir Honkongo“. Grupės BIX lyderis Saulius Urbonavičius-Samas dalijosi mintimis apie Europą: „Tarp Europos ir Honkongo“ – viena pirmųjų BIX dainų. Kalbanti apie skirtumus tarp totalitarinių Rytų ir laisvos Europos, ji simboliška ir dabar, švenčiant Europos dieną. BIX buvo Lietuvos išsilaisvinimo kovos ištakose, mes su „Roko maršais“ važiavome per visą Lietuvą, o mūsų pirmieji koncertiniai turai vyko Vokietijoje, kai griuvo Berlyno siena. Užaugus geležinėje santvarkoje, kur negalėjai reikšti savo nuomonės ir naudotis kitais dalykais, kurie šiuolaikinei kartai jau savaime suprantami ir tapę rutina, buvo be galo gera įkvėpti laisvės oro ir pajusti susivienijusios Europos bendrumą, o vėliau tapti Europos Sąjungos ir Šengeno zonos dalimi. Dalimi pasaulio, kuriame svajojai gyventi, nes čia gali laisvai keliauti, nesi tampomas po muitines, nesijauti trečiarūšiu padaru. Aš dabar jaučiuosi fantastiškai: esam laisvi pasaulio piliečiai ir niekada taip gerai negyvenom, kaip dabar. Tačiau svarbu jausti atsakomybę už nepriklausomybę ir vertinti tai, ką pasiekėme.“

1950 m. gegužės 9 d. Prancūzijos užsienio reikalų ministras Robertas Šumanas (Robert Schuman) iškėlė suvienytos Europos idėją. Pasaulyje pagarsėjusiu Šumano planu buvo siekiama sutelkti valstybių pajėgumus į tarptautinį politinį bendradarbiavimą siekiant taikos ir ekonominio stabilumo. Šis pasiūlymas laikomas Europos Sąjungos pradžia, o gegužės 9-oji – Europos diena.


Nacionalinę Europos dienos šventę organizuoja Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje, Alytaus miesto savivaldybė ir „Europe Direct“ centras Alytuje.

Nacionalinės Europos dienos šventės Alytuje programa

10.00–15.30 val. Alytaus ekonomikos forumas „Ateitis – miestas be atliekų?“ (Dzūkų alaus restorano konferencijų salėje)

13 val. Teatro „Kitas kampas“ aktoriaus Kirilo Glušajevo #EUandME istorija (Alytaus kolegijoje, Seirijų g. 2)

16 val. Diskusija „ES drauge saugiau“ ir knygos „Žmonės, kurie saugo Europą“ pristatymas. Dalyvauja Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Arnoldas Pranckevičius, rašytojas Aidas Puklevičius ir knygos herojai (Alytaus kolegijoje, Seirijų g. 2)

17.30 val. Protmūšis „Europrotai“ su Pauliumi Ambrazevičiumi ir Arnoldu Pranckevičiumi (kavinėje „Spotas“, S. Dariaus ir S. Girėno g. 11)

20.30 val. Gatvės cirko artistas Viačeslavas Mickevičius (Rotušės aikštėje)

21.30 val. Grupės „BIX“ koncertas (Rotušės aikštėje)

22.30 val. Trimatė Europos naktis (Rotušės aikštėje)

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą